Kaliňák podáva trestné oznámenie. Právnik hovorí, že Matovič to uhrá na jednu vec
14 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Včera sa stalo niečo, čo v civilizovanom svete nie je považované za úplný štandard. Bývalý premiér uštedril kopanec bývalému ministrovi a ten si to nenechal. Treba však povedať, že už len to, že bývalý premiér príde cez megafóny vykrikovať na tlačovú besedu najsilnejšej nie len opozičnej strany je v civilizácii už zrejme cez hranu. Právnik Dalimil Solčanský hodnotí stredajšiu potýčku expremiéra a exministra z pohľadu paragrafov a práva. Trestno-právna dohra prípadu už je pritom istá, trestné oznámenie podal Robert Kaliňák (Smer-SSD).

Solčanský tak, ako mnohí iní, očakával nejaký Matovičov výstup na spôsob vily v Cannes. Lenže tentokrát mu to zrejme nevyšlo podľa jeho predstáv.

Právnik Solčanský hovorí o dvoch porušeniach zákona, za čo už aj Robert Kaliňák podal trestné oznámenie. Solčanský však upozorňuje na fakt, že Matovič možno nie je zodpovedný za svoje konanie.

Žeby pokus o obdobu Cannes?

„Igor Matovič, označovaný ako kontroverzný politik urobil pred 4 rokmi pred voľbami známy marketingový ťah s vilou v Cannes, ktorý ho vyniesol na vrchol vtedajších politických preferencií. Viacerí experti preto odhadovali, že po neúspešnej kampani s Fiatkami 500 vytiahne aj teraz podobný  ťah na prilákanie voličov. A v stredu ráno to prišlo. Vystriehol si tlačovú konferenciu konkurenčnej politickej strany  SMER - SSD, na ktorú dorazil pickupom s megafónmi s úmyslom narušiť ju a natočiť si to,konštatuje v statuse Solčanský s tým, že z celej veci vyšiel Matovič úplne inak, ako čakal a úspech z videa, kedy v Cannes na akýsi plot nalepil ceduľu s informáciou o tom, že ide o majetok SR mu to vo voľbách zrejme neprinesie.

Pellegrini o incidente Kaliňáka s Matovičovom: O tomto naozaj majú byť voľby?
Dnešný incident Matoviča s Kaliňákom nenechal chladným nikoho! Kým pred väčšinou občanov si spravil Igor Matovič svojim správaním poriadnu hanbu, mnohí politici obe strany konfliktu kritizujú. Reaguje aj bývalý premiér, šéf strany Hlas-SD Peter... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Ako to vidí právnik

„V prvom rade vodič Igor, ktorý prišiel pickupom s megafónmi, zaparkoval na námestí, prešiel cez zeleň a zastal na chodníku (priestupok proti ust. zákona o cestnej premávke),“ začína Solčanský s výpočtom zákonných prehreškov „vodiča Igora“.

„V ďalšom sa Igor správal tak, že sa snažil narušiť podujatie organizované iným subjektom, na čo mu Robert otvoril dvere na jeho aute a snažil sa mu zobrať mikrofón. Igor dal cez otvorené okno kopačku Robertovi. Medzi nimi odzneli viaceré výroky a kým Robert pridržiaval Igora, Richard, ktorý stál pri dverách auta mu jednu vrazil,“rekapituluje právnik priebeh situácie s tým, že na mieste zasiahla najskôr mestská, potom štátna polícia, kým v ich sprievode Matovič neodišiel.

Polícia sa podľa Solčanského  vyjadrila, že sa bude zaoberať možným protiprávnym konaním v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo v stredu pred Úradom vlády Slovenskej republiky.

Kaliňák podáva trestné oznámenie

Člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák na tlačovej konferencii potvrdil, že v súvislosti s incidentom s lídrom OĽaNO a priatelia Igorom Matovičom podal trestné oznámenie.

"Pri sérii porušení zákona, ako urobil on, vrátane podozrení z trestnej činnosti, ste ako občan povinný reagovať a ja som reagoval ako občan," zdôraznil Kaliňák. Matovič podľa jeho slov vošiel autom cez chodník na námestie a narúšal verejný poriadok.

Matovič v stredu ráno narušil tlačovú konferenciu Smeru-SD k migrácii a dostal sa do konfliktu s exministrom vnútra Kaliňákom. Vyhlásil, že práve Smer-SD prijal legislatívne zmeny, týkajúce sa vydávania povolení migrantom, ktoré teraz strana kritizuje. Líder Smeru-SD Robert Fico konanie Matoviča nekomentoval. Pri incidente zasiahla aj hliadka mestskej polície, má ho zaznamenaný na odevných kamerách a bude ho vyhodnocovať.

Ako sa to môže vyvíjať

„Predpokladajme, že žiadna osoba nebude mať zranenie, ktorého lehota liečenia prevýši 7 dní. Pravdepodobne teda môže ísť o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu alebo verejnému poriadku, za ktoré je možné uložiť pokuty rádovo v desiatkach alebo stovkách euro. Nemožno ale vylúčiť ani trestný čin výtržníctva podľa ust. § 364 TZ, najmä ods. 1 a),“ objasňuje právnik.

Smer vyzýva vládu: ZAVRITE HRANICE! A Kaliňák pridáva: ZAVRITE AJ MATOVIČA!
Smer-SSD vyzval vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Apeluje na riešenie situácie s nelegálnou migráciou. Zároveň sa exminister vnútra Robert Kaliňák vyjadril k bitke, ktorá sa strhla na tlačovej besede. Predseda strany Robert... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Lenže všetko môže byť inak

„Na záver si však, aby sa ustálila možná zodpovednosť, musíme zopakovať definíciu okolností vylučujúcich trestnú zodpovednosť: Kto pre duševnú poruchu v čase spáchania činu inak trestného atď. atď., takže takáto nepríčetná osoba nemôže byť trestne zodpovedná ani stíhaná,“ pripomína Solčanský s tým, že takýto človek nemôže byť napríklad pilotom, či žeriavnikom.

„...Ale rozhodne by nemala byť ani predsedom vlády či iným politikom vo funkcii. Lebo tam sme tie následky videli všetci,“ uzatvára právnik.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik