SAŽP spustí ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov za 190 miliónov eur
05 | 09 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustí v stredu (6. 9.) ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov. Z plánu obnovy je na ňu vyčlenených 190 miliónov eur. O finančný príspevok môže požiadať 10 tisíc záujemcov, ktorí môžu žiadosti podávať od 9. októbra. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr.

Očakávajú nápor

V novej výzve budú môcť majitelia čiastočne financovať inštaláciu biomasového kotla, vyvložkovanie komína či nabíjaciu stanicu pre elektromobily. SAŽP podľa Kerestúra čiastočne preplatí aj projekt protipožiarnej ochrany.

"Očakávame väčší nápor. V súvislosti s tým sme dali 90 dní na predloženie fyzicky podpísanej žiadosti. To je jedna z významných zmien oproti tretej výzve. Ten nápor sme sa snažili rozložiť v čase," povedal šéf SAŽP. Parametre novej výzvy sú nastavené na základe skúseností z prvých troch kôl. Stále je zrušená podmienka trvalého pobytu v dome. Nie je potrebné ani potvrdenie zo stavebného úradu, nepreukazujú sa ani podlžnosti.

Znižovanie emisií skleníkových plynov

Obnova domov podľa ministra životného prostredia Milana Chrenka prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov, podporuje vznik nových pracovných miest či inovácií v biznise. "Vďaka znižovaniu energetickej náročnosti budov sa znižuje závislosť od fosílnych palív a šetria sa predovšetkým zdroje v domácnostiach," skonštatoval.

Kaliňák sa pustil do Hamrana: TOTÁLNY IGNORANT A KLAMÁR! (VIDEO)
KEBY BOL HAMRAN ŠÉFOM ZLOČINECKEJ SKUPINY PREVÁDZAČOV, NEROBIL BY TO INAK! Exminister vnútra SR Robert Kaliňák obvinil súčasného prezidenta Policajného zboru SR Štefana Hamrana z úmyselného porušovania zákona legalizovaním pobytu nelegálnych... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková priblížila, že aktuálne sú už vyhodnotené prvé dve pilotné výzvy na obnovu rodinných domov. "To je dokopy 3763 žiadostí a zároveň je vyhodnotených 80 percent žiadostí z tretej výzvy. To znamená, že nám ostáva vyhodnotiť okolo 1800 žiadostí, ktoré sme doteraz dostali," poznamenala. Tretiu výzvu chcú podľa Kerestúra vyhodnotiť do konca septembra.

Neúspešných približne 800 žiadostí

Celkovo o financie na rekonštrukciu domov požiadalo 12.386 záujemcov, z toho 1467 už uzatvorilo zmluvu so SAŽP. Obnovu ukončilo aspoň 110 žiadateľov, ktorí zaslali žiadosť o vyplatenie príspevku. V prvých výzvach bolo podľa neho neúspešných približne 800 žiadostí, v tretej výzve to je zatiaľ 81. Kerestúr to označil za posun, pretože sa snažili nastaviť komunikáciu tak, aby výziev na doplnenie žiadostí bolo čo najmenej.

Boris Kollár je pomaly v ÚPLNEJ P*DELI! (VIDEO)
Do Borisa Kollára sa pustila už nie len Barbora Richterová. Svoj príbeh s ním zverejnila aj influencerka Ema Ferusová. Že vám jej meno nič nehovorí? A nesledujete na Instagrame náhodou dievčinu s prezývkou @pimpinockaa? To, čo vyniesla na svetlo... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik