Šándor: Odchod Slovenska z NATO je nezmysel!
31 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Bezpečnostný analytik, bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby ČR generál vo výslužbe Andor Šándor tvrdí, že Slovensko si v súčasnej situácii nemôže dovoliť niečo, ako neutralitu, teda ani vystúpenie z NATO tak, ako to sľubujú niektoré strany vo svojej predvolebnej kampani. Vysvetľuje tiež, čo vlastne znamená výraz „politická neutralita".

Podľa Šándora je odchod Slovenska z NATO nezmysel aj v súčasnej situácii, ale aj s výhľadom do budúcnosti. Neutralita je ilúzia, na dosiahnutie ktorej by bolo treba vynakladať ďaleko viac prostriedkov na zbrojenie. Šándor sa vyjadril aj k wagnerovcom – po Prigožinovej smrti im chýba vedenie, aj keď vývoj nevie veľmi predpokladať. Ukrajinskej protiofenzíve veľkú šancu nedáva, rovnako ani skorému ukončeniu konfliktu.

Krok vedľa

„Na Ukrajine prebieha vojna a je otázka, či sa jej vôbec podarí obnoviť zvrchovanosť nad vlastným územím. Byť susedom takejto krajiny a vystúpiť z NATO sa mi preto naozaj nezdá byť múdrym rozhodnutím. Slovensko by stratilo možnosť kolektívnej obrany vrátane tzv. jadrového „dáždnika“, ktorý poskytuje USA,“konštatuje Šándor s tým, že by to pre Slovensko znamenalo vyššie výdavky na zbrojenie. Navyše vníma aj poznámky Maďarska na adresu SR. Do budúcnosti vystúpenie z NATO nevidí, ako rozumný krok.

Odchod z NATO odmieta aj Hlas

"Sama Republika sa svojím postojom, apelom na vystúpenie z NATO rozhodla, že nemôže byť prirodzeným partnerom Hlasu-SD," skonštatoval Peter Pellegrini na margo toho, že hnutie Republika uvažuje o vystúpení Slovenska z NATO. Zároveň poznamenal, že z možného povolebného spojenia Hlas nevylučuje len extrémistov, ale aj tie strany, ktoré by ich chceli legitimizovať spoluprácou.

JE TO DEFINITÍVNE? Pellegrini sa vyjadril s kým nebude tvoriť koalíciu
Ak by hrozilo, že by bolo možné vytvoriť len koalíciu so Smerom-SD a Republikou, Hlas-SD do takejto koalície určite nepôjde. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Predseda PS Michal Šimečka v relácii... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Neutralita

Šándor si myslí, že neutralita musí byť uznaná aj veľkými hráčmi, nefunguje to tak, že my si povieme a automaticky to každý rešpektuje. Aj Švajčiarsko, donedávna Fínsko a Švédsko si svoju neutralitu „vykúpili“ obrovskými investíciami do obrany a reči o vystúpení z NATO preto vníma ako „kecy“ tých, ktorí potrebujú zaujať.

Otázky, ktoré si treba položiť

„Ak vystúpite z NATO a vašu neutralitu nebudú rešpektovať ostatné krajiny, potom si ktokoľvek môže pokojne vziať vaše územie. Navyše si nemyslím, že by práve Slovensko malo komfortnú geografickú pozíciu,“vysvetľuje Šándor, ktorému v tejto súvislosti napadajú mnohé otázky. Medzi nimi aj to, ako sa budeme brániť a čo budeme robiť, ak našu neutralitu susedia odmietnu akceptovať. Preto považuje reči o neutralite nielenže nepraktické, ale doslova nebezpečné.

O Prigožinovi a Wagnerovcoch opatrne

„Prigožin mal v Rusku veľa obdivovateľov. No prípadní Putinovi odporcovia dostali jasné varovanie. 70 až 80 percent Rusov podporuje vojnu, čo rozhodne nie je málo. Systém štátnej propagandy tak zrejme funguje veľmi dobre,“ hovorí Šándor s tým, že reálne netušíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Nevieme totiž, aké sú dohody na pozadí.

Prigožin, Wagner group, foto: FB/IB

Nevieme ani to, ako sú rozmiestnení. Po Prigožinovej smrti časť wagnerovcov ostala v Bielorusku, iní sú v Afrike. Chýba im podľa neho potrebné vedenie.

„Je možné, že časť sa pridá k ukrajinským partizánom, ale aj to že niektorí budú "vyvádzať" priamo na území Ruskej federácie, no predpokladám, že Putin má situáciu pod kontrolou,“ myslí si Šándor.

Ku koncu júna malo Slovensko 5,4 milióna obyvateľov
Ku koncu júna malo Slovensko 5.426.352 obyvateľov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR na svojom webe. V druhom štvrťroku sa v SR narodilo 12.073 živých detí a zomrelo 12.490 osôb. "Prirodzený úbytok obyvateľstva tak predstavoval 417 osôb,"... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Bezzubá ukrajinská protiofenzíva

Šándor nevylučuje čiastočné taktické úspechy Ukrajiny a jej protiofenzíve. Podľa neho je však veľmi „roztiahnutá“ na veľké územie.

„Západ podporuje Ukrajinu viac slovami než zbraňami. A povzbudzuje ju k veciam, na ktoré zrejme nemá dosť síl. Pokiaľ sme teda presvedčení, že Ukrajinci túto vojnu môžu vyhrať, dajme im všetko, čo potrebujú. Ale ak tomu neveríme alebo im to dať nemôžeme, potom hľadajme iné riešenia konfliktu,“ myslí si Šándor.

Putin, Zelenskyj, foto: Getty Images

Dohoda bude ťažká

Šándor si myslí, že Zelenskyj ťažko predstúpi pred národ s tým, že pripustí stratu takmer pätiny územia. No a Putin to nemôže urobiť voči Rusom s tým, že vlastne nič nedosiahli.

„Je teda veľmi problematické vyjednať rozumnú dohodu, ktorá bude pre obe krajiny akceptovateľná aj vnútropoliticky, keďže lídri budú musieť byť schopní svoje konečné rozhodnutie „predať“ domácemu publiku. Takže... ja naozaj neviem. No zatiaľ tu nevidím reálnu vôľu konflikt ukončiť,“uzatvára Šándor s tým, že na použitie jadra zatiaľ stále nevidí dôvod.

Protifašistické hnutie má KRITIKOV: Čo sa im nepáči?
Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov (SZPB) zakladajú vlastné občianske združenie s názvom Slovenské protifašistické hnutie. Spojiť chcú všetky protifašistické sily na Slovensku. SZPB kritizujú za zbližovanie sa s hnutím... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme