A zvyk sa stal charakterom - hniloba nielen mainstreamu pustoší Slovensko
10 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Prehnití. Schádza mi na um ako prvá asociácia v týchto dňoch po prevalení - (ktosi to nazval) - "Tatragate". Ibaže "Tatragate" možno nazvať aj po slovensky - prehnitosť. A tá asociácia, je žiaľ, spojená s úžasnou komédiou s vynikajúcim Philippe Noiretom. My sme však v slovenskej realite svedkami tragédie a úpadku všetkého hodnotového, etického, morálneho, vedomostného, odborného a najmä mravného. A predovšetkým - národného. Obmedzenosť, puncovaná drzou a sebavedomou neobmedzenosťou. "Šperk" našej demokracie.

Roky od nej a od jej kolegov čítam, ako "Fico svojimi paprčami" zavraždil dve dnes už blahorečené ikony samozvaných demokratov. Nikde som sa však nedočítal, ako "Heger svojimi paprčami" zavraždil tých pred Teplárňou. Tomu sa hovorí na Slovensku profesionálna vyvážená objektívna žurnalistika. Mainstream si ukradol Jána a Martinu, bezcharakterní politici a podnikatelia, ktorí kradli už na vysokej škole a potom celý život (niekedy all inclusive) si podmanili mainstream aj s tými dvomi obeťami zločinu a Tepláreň si ukradli kedysi tradičné štyri percentá, dnes mám pocit, že už nadpolovičná väčšina, ktorej sa zvyšok, menšina tých "neobrátených", musí podriadiť. Myslením, obliekaním a predovšetkým bezvýhradným uctievaním.

Hoďte pár oligarchov, pár veksláckych politikov a zopár na nich prostitujúcich novinárov do miešačky a máte výsledok

Ak ho chcete prikrášliť, prisypte aj nejakú tú ideologickú sektu. Novinári si v rámci "objektívnej" práce na poli informovanosti začali s politikmi a so sudcami či prokurátormi tykať, čo je pre politikov a tých ďalších maximálne výhodné, veď kto bude kritizovať niekoho, s kým si tyká. Informácie rozdelili - mainstream s politikmi a finančnými mecenášmi a členmi sekty - na povolené, prípustné, tolerovateľné či naopak žiadané a na dezinformácie a konšpirácie, teda, tie nezávislé. Ani sám sudca Šamko však nevie rozlíšiť informáciu od dezinformácie, minimálne v právnom zmysle sa to podľa neho nedá. Ale nedá sa to ani z pohľadu elementárnej logiky. Máme totiž iba pravdu a lži, nie informácie a dezinformácie. Ale zas - máme to, čo sa samoľúbo nazýva "novinári" alebo "moderátori", ktorých slovník obsahuje už iba anglicizmy a slová ako dezinformácie, konšpirácie a hoaxy.  Čím väčší hlupák (aj v politike), tým väčšia frekvencia týchto slov, pretože niečo ako argument mu je cudzie. Ale zas presne preto, že mainstream tvrdí, že alternatíva dezinformuje, alternatíva má právo tvrdiť, že to mainstream dezinformuje. A hneď si to dokážeme.

Aktérka "Tatragate" klame, až sa jej z klávesnice práši

Mohla byť ticho, narobila by menej škody na zvyškoch svojej profesionálnej cti (podotýkam, profesionálnej, lebo jej osobný život a preferencie v ňom ma nijako nezaujímajú). Ona však spustila trápnu paródiu na Sokratovu obhajobu s tým, že ju začala lžou, citujem "Všetky dezinformačné weby rozoberali len jednu vec – vzťah novinárky a sudkyne. Teda môj a Pamely Záleskej." To je však absolútna lož, podvod na jej čitateľoch, čo je však jej bežná metóda práce. (Inak, citát pochádza z webu dennikn.sk, ktorý  8.8.2023 o 18.59 vydal text, s titulkom "Newsfilter: Čo by ste mali vedieť o vzťahu Tódová a Záleská". Jeho autorkou je Monika Tódová, ako napokon vyplýva z jeho obsahu.) Všetky weby, ktoré som si k tejto téme prečítal, nedelím ich na dezinformačné alebo informačné, lebo je to prízemná tuposť a nepochopenie slova informácia, sa totiž osobnému vzťahu medzi Tofovou a Záleskou venovali zhruba v jednej či dvoch vetách s tým, že to je ich súkromná vec. Rozoberali však etickú rovinu a jej vplyv na profesionálne výstupy oboch aktérok. Takže, spomínaný titul vydal v tomto zmysle - v ponímaní autorky textu - DEZINFORMÁCIU. Kto je tu teda dezinformačný web?

Tódová tak doslova "vychcane" a alibisticky obišla (zamlčala) iný, oveľa väčší problém, ako je jej intímny život, jej čitateľom to asi stačí

Musím ale poopraviť medzititulok - jej intímny život nie je pre nikoho iného, ako jeho aktérov, žiaden problém. Tu ide o čosi iné. O etický kódex novinára. A sudcu. Ja to však poviem tak, ako som začal. O morálku, vedomosti, mravnosť a najmä o to, či náhodou nevyužívam súkromné vzťahy na exkluzivitu informácií, ktoré ponúkam verejnosti. S ideologickým zámerom, s cieľom bezcitne manipulovať a zištne dezinformovať. Prvý nám známy kódex, ktorý vytvoril pre svojich redaktorov známy americký vydavateľ Charles A. Dana ešte v roku 1868, má v tomto smere prinajmenej dve zásady.

Prvú: Bojuj za svoj názor, ale nemysli si pritom, že iba tento tvoj názor je už celá a nespochybniteľná pravda.
Druhú: Keď zistíš, že si urobil chybu, neboj sa to povedať.

Nuž, tu sa ktosi bojí. Lebo zas pri prvej možnej príležitosti zaútočil. Svine sú všetci iní, len nie ja. Lenže, čo ak to tak s tými sviňami nie je? Alebo, dokonca, je, ale naopak?

P.S.

Pár rokov po revolúcii zo Slovenského rozhlasu povyhadzovali všetkých skúsených novinárov, lebo mali argument "treba omladiť" a nechali tam iba pár nestraníkov "do" roku 1989. Potom sa vrátili straníci "pred" rokom 1989 a povyhadzovali aj tých nestraníkov. Zažil som dievčinu, ktorá mi bez praxe, ale zas, s manželom na lukratívnom poste začala veliť so slovami - "my to teraz budeme robiť takto." Samozrejme bola suspendovaná pre ... (spomeňte si na Švejka), ale dačo zostalo. Žurnalistika sa teraz "robí takto". A to už sme zas pri tej odpudivej "Tatragate". Oni to robia "takto".

P.P.S. (Dnes výnimočne)

Nemám rád ľudí, ktorí sa celý život tvária ako ceremoniári v krematóriu. Alebo ako inkvizítori v časoch upálenia Jana Husa. Nedôverujem im. Lebo úsmev je ľudskosť. Nadutosť je iba nadutosť. Hlúpa nadutosť.

Kéry: ODCHOD TÓDOVEJ z redakcie by mal byť minimom!
Poslanec Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SSD) si v súvislosti s kauzou videa s Tódovou a Záleskou všimol aj "ohlušujúce" ticho liberálnych médií. Svojmu príspevku na Facebooku dal Kéry nadpis „PAMELA A MONIKA SPOLU. KAUZA, KTORÁ (NE)OTRASIE... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik