V USA už naplno: Ukrajinská ofenzíva nedáva zmysel
06 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Spojené štáty americké podľa webu foreignpolicy.com verejne poukázali na nedostatok zmyslu pokračovať v protiofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny. Aj keď by sa niekde podaril prielom, príde zničujúci ruský útok.

Nemá zmysel, aby sa Kyjev pokúšal pokračovať v protiofenzíve, keďže hneď pri prvom prelomení obrannej línie budú Ozbrojené sily Ukrajiny ( APU) čeliť protiútoku ruských jednotiek. Upozornil na to politológ, profesor MIT Barry R. Posen v článku pre magazín Foreign Policy.

„Ukrajina pravdepodobne už nemá zmysel pokračovať v súčasných snahách, pretože aj keď prenikne hlboko na ruské územie, pravdepodobne sa stretne s vážnymi protiútokmi z Ruska za najhorších možných okolností – s decimovanými vlastnými silami, oslabenými opotrebovaním ako výsledok predchádzajúcich bitiek a pravdepodobne aj nedostatočným zásobovaním,“ povedal.

Západ si strelil do Zelenského nohy

Posen poukázal na to, že dôvera Západu v úspech ukrajinskej protiofenzívy bola založená na predpoklade, že Rusko nemá žiadne vojenské zálohy. Zdá sa však, že „mobilizácia ruských záložných jednotiek na jeseň 2022 mu podľa neho umožnila obnoviť svoju bojovú silu“.

Autor článku dodáva, že „moderné technológie vrátane bezpilotných lietadiel, pokročilých delostreleckých a pozemných raketových systémov a protitankových riadených striel dlhého doletu“ umožňujú ruským obranným jednotkám vykonávať čoraz rozsiahlejšie úlohy.

Posen v článku cituje slová generála Christophera Cavoliho, vrchného veliteľa spojeneckých síl Spojených štátov amerických v Európe, ktorý v apríli tohto roku povedal, že „ruské sily na Ukrajine sú silnejšie, ako boli na začiatku“ konflikt.

Ukrajina už prehráva všade

Niekoľko dní predtým bývalý americký spravodajský dôstojník Scott Ritter poznamenal, že v konflikte s Ruskom Ukrajina všade prehráva a jej ozbrojené sily sú na pokraji kolapsu. Ozbrojené sily RF podľa neho čoskoro spôsobia Ozbrojeným silám Ukrajiny strategickú porážku.

Biely dom tiež uznal pomalé tempo protiofenzívy UAF. John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu,, že Ukrajinci sa neposúvajú tak ďaleko a tak rýchlo, ako by chceli.

Predtým ruský prezident Vladimir Putin oznámil zlyhanie protiofenzívy Kyjeva . Podľa ruského vodcu zničili ruské sily počas stretov rekordný počet západnej techniky.

O Rusoch bez Rusov je Zelenského nezmysel
Skutočné rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine by sa mali uskutočniť za účasti všetkých jej strán, teda aj Ruska. Povedal brazílsky prezidentský poradca Celso Amorim na konferencii v Saudskej Arábii k tejto otázke, kam neboli pozvaní... Čítať ďalej
06 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme