Potrebujeme ochranu veľmoci, ktorá nás bude rešpektovať
06 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Niekdajší premiér a predseda Spoločnosti slovensko-ruského priateľstva Ján Čarnogurský takmer po poldruha roku ukrajinsko-ruského konfliktu vidí aj neúspešné pokusy o mierové rokovania, no poukazuje na veci, ktoré nás cez historické skúsenosti nútia uvažovať aj o súvislostiach v celom stredoeurópskom priestore.

Čarnogurský pripomína Lublinskú úniu zo 16-teho a 17-teho storočia, kedy Poľsko a Litva tvorili veľmoc svojej doby. Obáva sa však súčasného Lublinského trojuholníka, ktorý však podľa neho na základe nedávnej banderovskej histórie nemá dlhé trvanie. Čarnogurský však vidí presah až v rámci celej stredovýchodnej Európy, ktorá nepotrebuje diktát sily spoza oceánu riadenou EÚ, ale potrebujeme veľmoc, ktorá bude rešpektovať našu históriu a reálie. Tou však Poľsko nie je, hoci sa o to snaží.

Zrušili hranice

Ešte v júli 2020 Poľsko, Litva a Ukrajina uzavreli dohodu, ktorú nazvali Lublinský trojuholník.

„Ale Lublinská únia už raz existovala, založili ju v júli 1569 Poľsko a Litva. Lublinská únia sa stala najväčším štátom v Európe, hlavným mestom sa vtedy stala Varšava (namiesto Krakova) a zahŕňala aj veľké časti dnešnej Ukrajiny a Bieloruska. Existovala až do zániku Poľska v roku 1795,“načiera Čarnogurský do histórie, pričom vyslovuje určité obavy z vtiahnutia Litvy a Poľska do konfliktu, keď už Ukrajina bude kolabovať.

Ruský veľvyslanec v Poľsku zavolaný na koberec
Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že ruský veľvyslanec vo Varšave bude predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí republiky kvôli slovám ruského prezidenta Vladimira Putina o úlohe ZSSR a Josifa Stalina pri obnove poľskej štátnosti.... Čítať ďalej
22 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Ale späť do súčasnosti

Riaditeľ Zahraničnej rozviedky RF 21. júla 2023 informoval, že Poľsko a Litva sa zrejme pripravujú na vyslanie svojich nednotiek na západ Ukrajiny, ktorý by mohli obsadiť, čo však Rusko nepovažuje za svoj problém. Ak by sa tak však stalo, bieloruský prezident Lukašenko dva dni na to v Petrohrade avizoval, že ak by sa Ukrajinci postavili na odpor, Bielorusko im príde na pomoc. A podľa Čarnogurského by sa určite našli aj nejakí wagnerovci, ktorí by sa Poliakom postavili na odpor, čo by Lukašenkovi stačilo.

Kde v tom má priestor Rusko

„Ak by pomoc vyprovokovala poľský alebo litovský zásah proti Bielorusku, diabolský kruh by sa uzavrel. Bielorusku by prišlo na pomoc Rusko, tvoria predsa zväzový štát. Exprezident Dmitrij Medvedev by mal príležitosť opäť pohroziť použitím jadrových zbraní. Zatiaľ taktických,“vysvetľuje Čarnogurský s tým, že pripomína krvavú históriu banderovcov, ktorí na západnej Ukrajine vyvraždili okolo 60-tisíc Poliakov, žijúcich v tamojších mestách a obciach a pre doplnenie ponúka informácie o Volyňskom masakri. A zase na základe historických udalostí len konštatuje, že Poliakom sa spojenectvo s Ukrajinou momentálne hodí, ale nemá dlhšiu budúcnosť.

A je tu aj Maďarsko

Medzi Slovákmi a Maďarmi sa krv tak extrémne neprelievala, no v novodobej histórii boli vzťahy už rôzne napäté a obe ministerstvá zahraničných vecí už si párkrát veľvyslancov predvolávali. Maďari sa viac sporia s Rumunskom o tamojšie Sedmohradsko, ako o slovenský tzv. Felvidék.

„Česko sa chce samo historicky opierať o Nemecko? Alebo verí v trvalú oporu Európskej únie a NATO?,“ dokresľuje stredoeurópsky obraz Černogurský s tým, že NATO zaťahuje náš kontinent do neeurópskych konfliktov.

Český premiér vytočený do biela! Dôvod? Prejav Viktora Orbána, v ktorom spomenul aj Slovensko!
Českého premiéra, Petra Fialu, doslova do biela vytočil prejav maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbán sa zúčastnil na stretnutí v Baile Tušnad. Zo Slovenska sa tam ocitol aj predseda Aliancia, Kristián Forró. Orbán kritizoval aj Maďarov z... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme veľmoc s rešpektom

Čarnogurský si však všíma aj fakt, že svoju slabosť, až hlúposť demonštruje aj EÚ. Už nás prinútila odstrihnúť sa od istoty ruskej energie a predáva nám americkú.

„Čoskoro nás budú chcieť prinútiť bojovať proti Rusku,“myslí si Čarnogurský. Preto podľa neho tento geografický priestor potrebuje svoju veľmoc, ktorá bude rešpektovať jeho dejiny, názory a záujmy. Do tohto postavenia sa podľa neho štylizuje Poľsko, no to nemá potenciál.

„Od stredu Európy až po jej východ a ďalej má potenciál veľmoci len Rusko. Treba si to povedať. Po Brexite by Rusko ako východná veľmoc nemuselo prekážať ani Európskej únii. Naopak, partnerstvo s Ruskom by jej umožnilo prinavrátiť si mnohé parametre pôvodnej historickej veľkosti,uzatvára Čarnogurský.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik