Český premiér vytočený do biela! Dôvod? Prejav Viktora Orbána, v ktorom spomenul aj Slovensko!
23 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Českého premiéra, Petra Fialu, doslova do biela vytočil prejav maďarského premiéra Viktora Orbána.  Orbán sa zúčastnil na stretnutí v Baile Tušnad. Zo Slovenska sa tam ocitol aj predseda Aliancia, Kristián Forró. Orbán kritizoval aj Maďarov z Felvidéku.

Orbán v jednom zo svojich prejavov uviedol, že dnes sa na spolupráci V4 zúčastňujú len Poliaci a Maďari, Slováci váhajú a Česi prešli na stranu federalistov.

Kto sú federalisti? Podľa premiéra tí, ktorí budujú európske impérium a vedú kampaň LGBTQ.

Český premiér a minister vnútra to nenechali iba tak a reagovali.

"Česká republika je suverénny štát a jej vláda bráni vlastné národné záujmy," povedal český premiér Petr Fiala v reakcii na sobotňajší prejav Viktora Orbána.

Maďarský premiér vo svojom prejave povedal, že európski federalisti začali útok na Vyšehradskú štvorku. A všetci podľa Orbána vidíme výsledok: Česi sa v podstate zmenili, Slovensko stagnuje, len Poliaci a Maďari sa držia.

Na slová Viktora Orbána v sobotu večer reagovali aj český premiér a minister vnútra.

"Česká republika je suverénny štát a moja vláda obhajuje naše národné záujmy. Nezávisle rozhodujeme, čo chceme v Európskej únii presadzovať, podporovať alebo meniť," vyhlásil český premiér, ktorého slová novinárom tlmočil hovorca vlády Václav Smolka.

"Orbán bol zvyknutý na niečo iné, pretože Andrej Babiš bol na ňom závislý vo svojej európskej politike. V tomto zmysle je jeho frustrácia pochopiteľná," povedal Petr Fiala s tým, že "absurdné stigmatizácie určite neprispievajú k potrebnej spolupráci medzi krajinami strednej Európy. Naopak, vyžaduje si to vzájomný rešpekt."

"Konštruktívna politika namiesto oportunizmu"

Podpredseda vlády a minister vnútra Vít Rakušan reagoval na vyjadrenia maďarského premiéra o Českej republike na Twitteri.

"Jedinou zmenou, ktorou Česká republika prešla vo vzťahu k Európskej únii, je posun od oportunizmu ku konštruktívnej európskej politike založenej na spoločných hodnotách," napísal český minister na Twitteri.

Kto sú federalisti podľa Orbána?

"Federalisti sa nás pokúšajú vytlačiť, otvorene vyhlásili, že chcú zmenu vlády v Maďarsku a financovali opozíciu všetkými prostriedkami politickej korupcie," povedal Viktor Orbán vo svojom prejave.

Podľa premiéra Európska únia odmieta kresťanské dedičstvo, uskutočňuje výmeny obyvateľstva prostredníctvom migrácie a vedie kampaň LGBTQ.

"V EÚ sa objavilo federalistické vedenie, ktoré vedie k nezodpovednému impériu. Aj keď milujeme Európu, aj keď je naša, nechceme, aby mal každý rovnakú vieru alebo rodinný život, trváme na našej vlastnej kultúre a zachovaní nášho vlastného jazyka. To musíme brániť a my to aj urobíme. Nie! Politickému a finančnému vydieraniu," Povedal premiér.

Orbán kritizoval aj Maďarov z Felvidéku na Slovensku

„Milí Maďari z Felvidéku, je to dosť absurdná situácia. Žije tam (na Slovensku) pol milióna Maďarov. Nemôžeme povedať, že kvôli Slovákom sa nedokážeme zmobilizovať. Aj keď iste aj oni robia rôzne špekulácie. To však je už súčasťou života,“ povedal premiér Orbán.

Podľa jeho slov do veľkej miery nesú zodpovednosť v tejto otázke miestne komunity. „Ak chcú pre seba a národ niečo urobiť, musia sa vzchopiť a zabezpečiť svoje zastúpenie v zákonodarnom zbore,“ podčiarkol maďarský ministerský predseda.

Prieskumy dlhodobo ukazujú, že do parlamentu, ak by sa voľby konali dnes, alebo v predchádzajúce dni, by sa maďarská Aliancia nedostala, ani Modrí - Most Híd, ani koalícia, ktorej súčasťou je ďalšia strana v ktorej sú zastúpení Maďari, Maďarské fórum.  

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik