Zomrel posledný človek planéty s dátumom narodenia v 19. storočí
04 | 08 | 2023 I Eka Balašková

V Brazílskom mestečku Corrego de Cafe zomrel José Paulino Gomes. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa nenarodil 4. augusta 1895. Od toho, aby sa dožil 128 rokov, ho delilo len pár dní, informuje britský Daily Mail. Príčinou smrti bol vysoký vek. 

Dôkazom jeho veku by mohol byť sobášny list, podľa ktorého sa ženil v roku 1917. Matrikár sa preto domnieva, že sa narodil ešte v 19-tom storočí, no v tom období sa k záznamom až tak vážne nepristupovalo. Navyše existujú prípady ľudí, ktorí boli reálne mladší, ako hovorili ich záznamy. Bohaté potomstvo o ňom hovorí ako o skromnom človeku, ktorý nerád používal techniku.

Starší, ako...

Jose Paulino si pamätal časy, keď ešte ľudia nepoznali rőntgenové lúče, o televízií sa mu ako dieťaťu ani nesnívalo a počas pamätnej svetovej hospodárskej krízy v roku 1921 bol Gomes v plnom životnom rozpuku... O dátume jeho narodenia svedčí sobášny list z roku 1917.

Herecká legenda: Prestávame rozmýšľať (GALÉRIA)
Nedávno oslávil osemdesiatku, no jeho charakteristický hlas poznajú asi všetky generácie Slovákov a tí starší vďaka televíznym pondelkom aj v Česku. Martin Huba, herec, ktorý na doskách SND pôsobí viac, ako polovicu svojho života. Rodený... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Rekordér v dlhovekosti

„Podľa záznamu sa oženil vo veku 22 rokov. Predpokladá sa, že sa skutočne narodil pred rokom 1900. Muži sa zriedka ženili v 17 rokoch,“ozrejmuje matrikár v neďalekom meste, Willyan Jose Rodrigues de Souza. Táto informácia by svedčila o tom, že bol najstarším známym človekom sveta. Po jeho smrti je držiteľkou tohto rekordu 115-ročná španielka Maria Branyas Morera.

Newsflash | Na koni jazdil ešte ako 124-ročný

Isté to však nie je

„Tu na vidieku sú ľudia zvyčajne registrovaní, keď sú starší,“ spochybňuje údaj o narodení starého otca  Josého vnučka Eliane Ferreira.

„Existuje niekoľko prípadov s nesprávnou dokumentáciou. Ale jeho dokumentácia ukázala, že bol mladší, než v skutočnosti bol. Neďaleko je pani, ktorá má 98 rokov. Hovorí, že ho poznala, keď bol ešte chlapec. Vtedy sme začali byť zvedaví na potvrdenie jeho veku a vyhľadali sme matriku, aby sme zistili, čo je správne. Určite mal viac ako 100 rokov, aspoň 110. Teraz potrebujeme vedieť, ako to bude zaznamenané v úmrtnom liste," doplnila Eliane.

Bohaté potomstvo skromného muža

Po bývalom krotiteľovi zvierat  zostalo sedem detí, 25 vnúčat, 42 pravnúčat a 11 prapravnúčat. Podľa vnučky Eliane bol skromný a odmietal všetko priemyselne vyrobené.

Eliane o ňom hovorí, že bol veľmi jednoduchý, veľmi skromný. Jeho výnimočnosť spočívala v tom, že nemal rád nič industrializované, iba veci z vidieka, prirodzené. A nepohrdol pohárikom. Podľa ďalšej vnučky Fabioly Oliveira, s jazdou na koni skončil pred štyrmi rokmi. Svoj večný sen sníva na cintoríne Corrego dos Fialhos v Pedra Bonita.

Už vieme pravdu, chlieb lacnejší BUDE!
Stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR sa zase raz blysli tým, že vyvrátili pre Slovensko naozaj veľmi dôležitý hoax priam galaktického významu. Poručík Púchovský tentokrát riešil skutočnosť, že blúzka pani prezidentky, ktorú mala na Pohode jej... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Rekordéri v dlhovekosti

Ťažko povedať, či je to životným štýlom v jednotlivých krajinách, alebo zložením stravy v regióne, faktom však je, že z piatich národov, kde sa vyskytujú najdlhšie žijúci ľudia, sa nachádzajú práve tri krajiny vo východnej Ázii. V priemere 83 rokov sa dožívajú Japonci. V krajine žije viac, ako štyristo ľudí starších, ako 100 rokov.

Tretiu priečku obsadil Singapur. V tejto krajine sa vďaka skvelej zdravotnej starostlivosti ľudia dožívajú priemerného veku 83 rokov a krajina na zdravie svojich obyvateľov myslí nie len v oblasti zdravotnej starostlivosti, ale obyvatelia majú dostatok príležitostí udržiavať sa vo forme. Svoje robí aj fakt, že cigarety a alkohol sú veľmi drahé.

Rekord však drží Južná Kórea, kde sa vekový priemer šplhá k 90-tke. Tu je za to zodpovedná zdravá strava, ale aj určitý „poriadok“ vyplývajúci z dominantného náboženstva, ktorým je budhizmus.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik