Trump očakáva, že v blízkej budúcnosti bude obvinený v prípade útoku na Kapitol
01 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok uviedol, že by mohol čoskoro čeliť obvineniam v rámci vyšetrovania špeciálnej prokuratúry v súvislosti s útokom jeho priaznivcov na Kapitol začiatkom roka 2021.

"Predpokladám, že obvinenia abnormálneho (špeciálneho prokurátora) Jacka Smitha a jeho extrémne zaujatého gangu banditov (...) bude znieť zo dňa na deň, aby zakryl zlé správy spojené s táborom Joea Bidena o úplatkoch, platbách a vydieraní," napísal Trump na sociálnej sieti Truth Social.

Špeciálny prokurátor Smith vyšetruje Trumpove činy, ktoré podľa obžaloby využil, aby zostal pri moci po prehratých prezidentských voľbách v roku 2020. Hovoríme najmä o Trumpovom prejave zo 6. januára 2021, keď niekoľkokrát zopakoval vyhlásenia, že voľby boli zmanipulované, a potom jeho priaznivci vtrhli do Kapitolu.

Americké médiá pripomínajú, že Trump pred niekoľkými týždňami oznámil, že dostal oznámenie od amerického ministerstva spravodlivosti, že je obžalovaný v tomto vyšetrovaní. Agentúra zvyčajne posiela takéto listy, keď má dostatok dôkazov na vznesenie obvinení.

6. januára 2021 sa Kongres chystal schváliť výsledky hlasovania vo voľbách v USA, po ktorých sa prezidentom stal Joe Biden. V tento deň sa v hlavnom meste USA zhromaždilo množstvo Trumpových priaznivcov na protest. Niektorí z demonštrantov sa vlámali do budovy kongresu a narušili stretnutie. Demokratickí kongresmani okamžite obvinili z incidentu Trumpa.

Trump napriek udalostiam z januára 2021 zostáva v Republikánskej strane mimoriadne populárny. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky má najväčšiu šancu vyhrať republikánske primárky v roku 2024.

Zdroj: @reprofoto Twitter
Zdroj: @reprofoto Twitter
Zdroj: @reprofoto Twitter
Zdroj: @reprofoto Twitter
Zdroj: @reprofoto Twitter
Zdroj: @reprofoto Twitter
Na snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa zhromažďujú pred budovou Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021. / TASR /AP)
Útok na americký Kapitol
Útok na americký Kapitol
Zdroj: Screenshot YouTube
Príslušníci Národnej gardy hliadkujú v okolí budovy Kapitolu vo Washingtone 4. marca 2021. / TASR (AP)
Je vidieť explóziu spôsobenú policajnou muníciou, zatiaľ čo sa priaznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa zhromažďujú pred budovou amerického Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021 / Reuters
Útok na americký Kapitol

STOP peniazom Ukrajine! hrmel Trump. A nastalo ZDESENIE: On môže vyhrať!
„Vyženieme kriváka Joea z Bieleho domu,“ hrmel Donald Trump pred zaplneným štadiónom v Pensylvánii. Na sobotňajšom predvolebnom zhromaždení, ktorého sa zúčastnili tisíce jeho podporovateľov, Trump vyhlásil, že "najskorumpovanejší a najmenej... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik