Protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny dostala nový význam. Čo Ukrajina pripravuje na Rusko
01 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Piateho augusta budú desiatky krajín v Saudskej Džidde diskutovať o spôsoboch ukončenia nepriateľských akcií na Ukrajine, informovali západné médiá. Na rozhovoroch sa zúčastnia nielen spojenci Kyjeva, ale aj zástupcovia Brazílie, Indie, Egypta, Indonézie a Južnej Afriky - celkovo asi 30 štátov. Možno príde diplomat z Číny, ale Rusko nebolo pozvané. Na čom sa chcú dohodnúť za chrbtom Moskvy?

Dlhé prelúdium

Podľa organizátorov by podujatie malo byť prológom k "mierovému summitu", ktorého prípravu Zelenskyj oznámil minulý rok.

V rusko-ukrajinskej konfrontácii existujú dve tendencie. Na jednej strane kyjevský režim vedie protiofenzívu s cieľom dosiahnuť hranice z roku 1991. Na druhej strane západné médiá, ktoré vidia výsledky tejto operácie, ponúkajú premýšľanie o rokovaniach.

Väčšina mierových iniciatív pochádza z neutrálnych krajín a nestretáva sa so žiadnou podporou Kyjeva. Hoci všetky aspoň nevylučujú obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Teoreticky to môže Zelenskyj využiť na to, aby ich vytiahol až k svojim desiatim bodom vyrovnania.

Podľa denníka The Wall Street Journal je cieľom stretnutia v Saudskej Arábii vytvoriť širokú medzinárodnú podporu pre Kyjev. Panelisti by mali predovšetkým vyzvať Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z územia Ukrajiny. Agentúra Associated Press zase objasňuje, že na programe sa stále pracuje, ale Džidda nebola vybraná náhodou. Saudovia udržiavajú úzke vzťahy s Moskvou, zdôrazňujú neutralitu a boli sprostredkovateľmi pri výmene väzňov.

Moskva opäť čelila dronovým útokom, v meste dočasne odstavili letisko
Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v noci na utorok niekoľko dronov, ktoré smerovali na Moskvu. V hlavnom meste jeden dron zasiahol rovnakú výškovú budovu, ktorá bola poškodená aj v nedeľu pri podobnom útoku, uviedol starosta ruskej... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Kyjev sa neustále snaží rozšíriť okruh svojich priaznivcov a patrónov. Koncom júna sa podobné podujatie konalo v Kodani. Aj bez zástupcov Moskvy. Pri tejto príležitosti bol ruský veľvyslanec v Dánsku Vladimír Barbin prekvapený: "Ako môžete vážne hovoriť o mierovom urovnaní, keď sa nepredpokladá účasť Ruska?" Podľa ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova sa Západ jednoducho snaží presvedčiť vedúce rozvojové krajiny, aby podporili "Zelenského vzorec".

Desať bodov

Tento "vzorec" predstavil v novembri 2022. Uvádza radiáciu, potravinovú a energetickú bezpečnosť, prepustenie všetkých väzňov a deportovaných osôb, obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny a stiahnutie ruských jednotiek. Posledné dva body majú zabrániť eskalácii a vyriešiť koniec konfliktu.

Zelenskyj, Biden, foto: Getty Images

Podľa Razumkovovho centra 56% Ukrajincov netuší, o čom je týchto desať bodov Zelenského. Okrem toho 28 % o nich prvýkrát počulo od anketára a 27 % vie len o tom, že existujú. Ďalších 29% je oboznámených s obsahom "všeobecne" a iba 14% tvrdí, že sú si plne vedomí tejto záležitosti. Podľa miestneho vydania Zrkadla týždňa sa obyvateľstvo oveľa lepšie orientuje v nuansách legalizácie marihuany.

A takmer 39% respondentov je proti akýmkoľvek rokovaniam s Moskvou (na západnej Ukrajine je ich 53, 3%, na východe, juhu a v strede krajiny je výrazne menej: 33, 6, 37, 1 a 32, 6%). Približne 28 % chce, aby Ozbrojené sily Ukrajiny dosiahli hranice z roku 1991, 10 % čaká na výsledky protiofenzívy a 9,6 % súhlasí s hranicami k 23. februáru 2022.

Pokiaľ ide o sprostredkovateľa v možných rokovaniach s Ruskom, Američania sú tu bezpodmienečne na čele - 43% respondentov je za nich. Pre Spojené kráľovstvo - 32,7, Poľsko - 25,7, Európsku úniu - 24,9, Čínu - 8,7, Vatikán - 2,1, Južnú Afriku - 1,1, Brazíliu - 0,9.

Útok na Moskvu

Je zrejmé, že bez účasti Kremľa sú rokovania o zastavení nepriateľských akcií bezvýznamné. To znamená, že stretnutie v Saudskej Arábii, ako aj predtým v Dánsku, bude venované rozšíreniu protiruskej koalície, hovorí Denis Denisov, expert na Finančnej univerzite za ruskej vlády.

"Ukrajina a jej partneri sa neustále snažia zvyšovať počet podporovateľov a posilňovať izoláciu Moskvy. Ale neuspejú, pretože ozbrojené sily Ukrajiny nevyhrajú. Čína plánuje svoju zahraničnú politiku na mnoho nasledujúcich rokov a nemôže ju rýchlo zmeniť. Juhoafrická republika sa nedávno zúčastnila rusko-afrického summitu a je tiež nepravdepodobné, že by nazvala Kremeľ nepriateľom. Je možné, že kolektívny Západ vyhrá nad nejakou bezvýznamnou krajinou, ale regionálni lídri zostanú neutrálni," zdôrazňuje analytik.

Teraz sa o všetkom rozhoduje na bojisku. Ak ozbrojené sily Ukrajiny dosiahnu vážny úspech, pozícia Ruska vo svete bude otrasená. A v prípade zlyhania operácie bude musieť Kyjev presvedčiť patrónov, aby neprestali pomáhať.

Politológ Oleksandr Dudchak je presvedčený, že šance Ukrajiny na diplomatický úspech sú malé. Rok a pol sa skupina priaznivcov Kyjeva nezvýšila a teraz sa nič nestane. "Je to všetko o zničení americkej hegemónie. Washington už nemôže diktovať svetu svoju vôľu a regionálni lídri majú v úmysle posilniť nezávislosť," vysvetľuje expert.

Pozícia Číny, Afriky, Blízkeho východu a Latinskej Ameriky sa nezmení. Ak by Washington nepodporoval kyjevské úrady, nemali by vôbec žiadnych spojencov.

STOP peniazom Ukrajine! hrmel Trump. A nastalo ZDESENIE: On môže vyhrať!
„Vyženieme kriváka Joea z Bieleho domu,“ hrmel Donald Trump pred zaplneným štadiónom v Pensylvánii. Na sobotňajšom predvolebnom zhromaždení, ktorého sa zúčastnili tisíce jeho podporovateľov, Trump vyhlásil, že "najskorumpovanejší a najmenej... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik