Padlo rozhodnutie! Čo bude s problémovým medveďom pri Detve?
02 | 08 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Problémového medveďa, ktorého v Detve a v jej okolí eviduje Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP), v najbližších dňoch odstránia z populácie. TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.

Ako ďalej uviedla, údaje tímu svedčia o rýchlo postupujúcej strate plachosti tohto problémového medveďa a nízkej senzitivite na plašenie. "Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako reálne riziko ohrozenia zdravia a života," objasnila s tým, že sa to týka ľudí, ktorí sa pohybujú a žijú v predmetných lokalitách.

Podľa medializovaných informácií sa totiž medveď počas júlového víkendu (22. - 23. 7.) v noci prechádzal v okolí autobusovej stanice a obchodného centra v Detve. Šelma sa pôvodne z detvianskej miestnej časti Kostolná presunula do časti Malý Sliač pri Vígľaši. "Opäť sme však dostali hlásenia o jej výskyte v intraviláne Detvy. Je to medveď, ktorý nejaví známky plachosti ani pri použití averznej terapie," spresnila Bocková koncom júla.

Už vedia prečo medvede ÚTOČIA!
Útoky na človeka nesúvisia s počtom medveďov, ide o kombináciu faktorov. Vyhlásil to zoológ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Slavomír Finďo na minulotýždňovej tlačovej konferencii k predstaveniu štúdie o odhade veľkosti populácie medveďa na... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana dlhodobo upozorňuje na to, že s populáciou sa niečo deje. "Zmena správania je prudká. Medvedice sa približujú k ľudským sídlam, čo pre ne nie je charakteristické," zdôraznila.

Riaditeľka Správy CHKO Vladimíra Fabriciusová doplnila, že na Poľane bola regulácia medveďov naposledy pred šiestimi rokmi. Podľa nej je potrebná legislatívna podpora i úprava smernice o druhoch tak, aby chránené druhy mohli byť riadené.

Primátor Detvy TVRDO kritizuje dotácie na "boj" s medveďmi

Strety s medveďmi sú v posledných mesiacoch na Slovensku bežné. Viaceré obce v posledných týždňoch upozornili na pohyb medveďov. Došlo aj na niekoľko stretov, kedy medvede zaútočili na človeka. Štát chce zrazu pomôcť dotáciami, no problém to vraj nerieši.

O dotácii na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým mesto Detva vie, v súčasnosti však preň nič nerieši. Pre TASR to v pondelok uviedol primátor mesta Branislav Baran s tým, že Detva nemá problém so šelmami, ktoré by chodili do nezabezpečených kontajnerov.

Oplotená Detva?

Ako ďalej uviedol, všetky voľne stojace kontajnery, napríklad na Kaľamárke alebo Chrapkovej, sú proti medveďom zabezpečené. Doplnil, že ani elektrické ohrady alebo iné formy ohradenia alebo konštrukcií nemajú kde použiť. Podľa primátora sa medvede v niektorých častiach dostávajú až do dvorov rodinných domov. "Keby sme im v tom chceli zabrániť, museli by sme ohradiť možno aj celú Detvu," reagoval.

Medveď v meste

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR eviduje v Detve a v jej okolí problémového medveďa. Šelma sa pôvodne z detvianskej miestnej časti Kostolná presunula do časti Malý Sliač pri Vígľaši. "Opäť sme však dostali hlásenia o jej výskyte v intraviláne Detvy. Je to medveď, ktorý nejaví známky plachosti ani pri použití averznej terapie," objasnil. Podľa medializovaných informácií sa totiž medveď počas predposledného júlového víkendu v noci prechádzal v okolí autobusovej stanice a obchodného centra v Detve.

O dotáciách

Obce môžu získať z Environmentálneho fondu dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. "Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, prípadne aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií. Práve účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem," skonštatoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

Primátor Detvy TVRDO kritizuje dotácie na "boj" s medveďmi
Strety s medveďmi sú v posledných mesiacoch na Slovensku bežné. Viaceré obce v posledných týždňoch upozornili na pohyb medveďov. Došlo aj na niekoľko stretov, kedy medvede zaútočili na človeka. Štát chce zrazu pomôcť dotáciami, no problém to vraj... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik