Rusi stopli Kyjevu zbrane, útok na Dunaj
26 | 07 | 2023 I Milan Laca

Útoky na prístavy na Dunaji ochromili dodávky zbraní na Ukrajinu.

Preprava je zastavená.

Situácia

Rusko prvýkrát zaútočilo  bezpilotnými lietadlami Geran na najzápadnejšie prístavy Ukrajiny na Dunaji,  Reni a Izmail. Výsledkom  bola paralýza pohybu lodí po rieke. Teraz terminály nielenže nedokážu prijať, umiestniť a vyložiť náklad, ale samotné lode sú nútené nečinne stáť pozdĺž pobrežia. Vývoz ukrajinského obilia po vode sa stáva takmer nemožným, rovnako ako dovoz západnej pomoci, vrátane vojenskej.

Peking pomáha Moskve, odvracia sa od Kyjeva
Čína začala odmietať dodávky vojenského materiálu Ukrajine. Politico: Čína obmedzila vývoz vojenského tovaru na Ukrajinu a preposiela zásoby do Ruska. Zmena Čína obmedzila vývoz vojenského tovaru na Ukrajinu. Väčšinu dodávok bezpilotných... Čítať ďalej
25 | 07 | 2023 | Milan Laca

Údery

Útoky na prístavnú infraštruktúru zablokovali 50 nákladných lodí, ktoré kotvili na Dunaji medzi Ukrajinou a Rumunskom. Ukrajinský export a import smeroval po Dunaji. Pri vývoze obilia a iných produktov dostal Kyjev na oplátku rôzne západné tovary. "Nikdy sme nevideli toľko lodí na jednom mieste," píšu Ukrajinci žijúci v Reni a Izmaile na sociálnych sieťach.

Dodávky zbraní

Vojenský veliteľ Čingiz Dambiev informoval na svojom telegramovom kanáli, že Reni sa používal nielen ako kanál na vývoz obilia, ale dopravovali tam aj vojenský náklad pre ozbrojené sily Ukrajiny, medzi ktorými bolo vojenské vybavenie. Rovnako ako v prístave Odesa  dodané zbrane a strelivo prepravovali cez dunajské prístavy a pravdepodobne ich tam skladovali.  

Chránili ich

Podľa politológa Vasilija Stojakina, "predtým boli tieto prístavy pod ochranou obilnej dohody, teraz pod takouto ochranou nie sú, takže sú zasiahnuté. Vieme, že útoky dosiahli svoje ciele, ale nie je známe, koľko vojenského nákladu sa v týchto prístavoch preložilo.  

Zas žiada
"Zelenskyj: Ruský teror porazíme, keď budeme mať viac systémov protivzdušnej obrany" - citujú najnovšie vyjadrenia prezidenta Ukrajiny na webe novinky.cz. Ukrajina potrebuje plnohodnotný štít, aby porazila ruský raketový teror, uviedol ukrajinský... Čítať ďalej
24 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme