Peter Weiss: Politika bez spojenectiev nie je možná
19 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Ľavicový politik, diplomat a pedagóg Peter Weiss je na politickej scéne viac, ako 30 rokov. Najskôr ako aktívny politik v strane KSS, potom SDĽ, odkiaľ sa neskôr presunul do diplomatických služieb. Bol tak pri všetkých historických míľnikoch Slovenska, z čoho dodnes vie čerpať cenné skúsenosti, z ktorých sa vieme poučiť v budúcnosti. Dnes Weiss hovorí o nutnej politickej spolupráci aj na zahranično-politickej scéne, kde si strana Hlas dlhší čas buduje svoju pozíciu.

Weiss pripomína, že Slovensko bolo do EÚ prijaté aj vďaka rokovania s partnermi, ktorí slovenským predstaviteľom dôverovali a taká dôvera sa musí vybudovať aj v súčasnosti. Snaží sa o ňu strana Hlas, ktorú prednedávnom navštívil vysoký predstaviteľ nemeckej ľavicovej SPD. Tieto kontakty Hlas podľa Weissa bude môcť využiť po voľbách, ak bude súčasťou vlády, kedy bude Slovensko musieť aj na poli zahraničných vzťahov dobiehať veľa toho, čo bolo v ostatných rokoch zničené. Ľavicový politológ Eduard Chmelár však stranu Hlas vôbec nevníma, ako ozajstnú ľavicu.

Spomienky spred 25 rokov

Weis pripomína, že keď po voľbách v roku 1998 vytvárali integračné podmienky, významnú úlohu pre Slovensko zohrali kontakty strany SDĽ na európske socialistické a sociálnodemokratické strany.

„Komisárom pre rozširovanie EÚ bol vtedy Günter Verheugen, politik nemeckej SPD. Roky som ho poznal zo spolupráce SDĽ s SPD. Vzájomne sme sa rešpektovali a dôverovali si. Aj cez tieto medzistranícke kontakty  spoznal Slovensko  a jeho problémy,“  pripomína Weiss s tým, že vďaka tomu bol nemecký politik nápomocný pri riešení problémov, ktoré sa v rámci vyjednávaní vyskytli. Rovnako si z vtedajšieho obdobia pochvaľuje spoluprácu vďaka kontaktom s ľavicovým europoslancom Janom Marinusom Wiersmom.

Spoľahlivý partner

Weiss preto s uspokojením prijal výsledky návštevy predsedu nemeckej strany SPD Larsa Klingbeila v centrále strany Hlas - SD. Ten na tlačovej besede po rokovaniach s Petrom Pellegrinim hovoril o spoľahlivej spolupráci. Hlas je podľa neho „proeurópsky a spoľahlivý partner, ktorý na Slovensku spája a v rámci EÚ chce, aby sme išli spolu a nie proti sebe. Ponúka  tiež racionálny a partnerský dialóg na európske témy, o ktorých možno priateľsky diskutovať.“ Weis tiež konštatuje, že Klingbeil Pellegriniho politiku označil za predvídateľnú a konštruktívnu.

Peter Pellegrini rokoval s predsedom nemeckej vládnej SPD Larsom Klingbeilom aj o perspektíve Slovenska
Dnes sa v Bratislave stretli na bilaterálnom rokovaní lídri sociálnych demokracií z Nemecka a Slovenska - predseda SPD Lars Klingbeil a predseda Hlas-SD Peter Pellegrini. „Obsahom rozhovorov bola ekonomická a bezpečnostná situácia v Európe a... Čítať ďalej
09 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zhoda Hlasu a SPD

„Ako predstavitelia dvoch sociálno–demokratických strán sme sa zhodli na potrebe prijímania sociálnych opatrení pre najslabšie vrstvy obyvateľstva s cieľom bojovať proti nárastu extrémizmu a populizmu po celej Európe. Zhodli sme sa aj na potrebe udržania jednoty Európskej únie počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine,“ informoval líder HLASu.

"Je dôležité, aby v tomto ťažkom čase boli pri moci sociálno - demokratické vlády. Iba tie sa vedia na zásadné zmeny v spoločnosti akými sú zelená a digitálna transformáciapozerať z pohľadu ľudí a nie z pohľadu záujmov nadnárodných korporácií alebo úradníkov z Bruselu," zdôraznil Pellegrini. " V oblasti bilaterálnej spolupráce je Nemecko náš strategický partner nielen v oblasti automobilového priemyslu, ale aj v mnohých ďalších oblastiach. Musíme sa spolu zamerať na tvorbu nových pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou a so zameraním aj na nové odvetvia " skonštatoval po rokovaní Peter Pellegrini.

Facebook / Klaus Klingbeil | Politik SPD si spoluprácu s Hlasom pochvaľoval

Pripravujú sa na vládnu zodpovednosť

„Inak povedané, predsedovi Hlasu-SD, ktorého už prijal aj nemecký kancelár Olaf Scholz, v SPD dôverujú a vkladajú nádeje do spolupráce s ním, keď bude eventuálne po voľbách strana Hlas - SD niesť vládnu zodpovednosť. A to je dobré pre Slovensko. Nemecko je predsa naším najvýznamnejším hospodárskym partnerom. Má veľký vplyv na utváranie a realizáciu politík EÚ. Nemecká vláda s kancelárom z SPD bude minimálne dva roky partnerkou budúcej slovenskej vlády,“ upozorňuje Weiss s tým, že úlohou budúcej vlády bude nie len „urobiť poriadok“ po vládach v ostatných troch rokoch. Jej dôležitou úlohou bude aj potreba rozbehnúť ekonomický rast v rámci EÚ tak, aby Slovensko začalo dobiehať aj vyspelejšie krajiny EÚ.

Najdôležitejšia úloha

Tu vidí Weiss paralelu medzi súčasnou situáciou a tou spred štvrťstoročia, kedy Slovensko dobiehalo jednak integráciu do EÚ, ale aj sklz oproti partnerom z V4-ky a túto úlohu môže zvládnuť len vláda so silnými medzinárodnopolitickými kontaktami a s plnou dôverou zahraničných partnerov.

„Veď krajina zo strednej Európy s 5,5 milióna ľuďmi sa bez silných spojencov nikam neposunie. Suverenita bez takýchto spojencov je v dnešnom svete a v dnešnej EÚ jednoducho rozprávka. Vyše 80% slovenského exportu ide do EÚ, podstatná časť našej legislatívy sa tvorí v Bruseli na zasadnutiach Európskej rady, kde sedia predsedovia vlád členských krajín,“ objasňuje Weiss.

Chvála na Petra Pellegriniho

„Peter Pellegrini a Hlas - SD si takúto dôveru v najväčšej členskej krajine EÚ už vybudovali. A budujú si ju prostredníctvom rozvíjania vzťahov so sociálnodemokratickými stranami aj v dalších štátoch Únie. To je dôležitý predpoklad úspechu pri presadzovaní slovenských národnoštátnych záujmov v EÚ i v NATO. Bez získavania a udržiavania spojenectiev sa skutočne suverénna zahraničná a bezpečnostná politika nedá robiť,“ uzatvára Weiss.

CHMELÁR kritizuje HLAS: Ostro sa navážate do Smeru, ale ste láskaví k neoliberálom!
Politický komentátor a historik Eduard Chmelár sa vo svojom facebookovom príspevku tentokrát pustil do kritiky strany Hlas-SD. Podľa jeho slov Hlas-SD nie je "pravou" sociálnou demokraciou, ale ide o typických oportunistov, ktorým ide len o to,... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Weissov názor Chmelárovi „nesedí“

Politológ a pedagóg Eduard Chmelár si však myslí, že Peter Pellegrini Klingbelovu návštevu využil na kritiku Roberta Fica a strany Smer-SSD. Chmelár Hlasu vyčíta, že niekedy to vyzerá tak, že Hlas nesúperí s vládnucou pravicou, ale stranou, z ktorej vlastne vzišiel aj Hlas.

FB/Eduard Chmelár | Eduard Chmelár

„Hlas-SD nie je žiadna „pravá sociálna demokracia“. Oni ani nevedia, čo to je. Politicky nevyrástli s autentickými ľavičiarmi v sociálnych zápasoch na uliciach, nikdy som ich nevidel na našich demonštráciách za bezplatné školstvo, vyššie mzdy alebo mier. No nikdy neboli ani len kaviarenskými ľavičiarmi, ktorí by koncepčne premýšľali o ľavicových riešeniach. Sú to technokrati pozbieraní sponzormi, ktorým povedali, že teraz budú sociálnymi demokratmi bez toho, aby títo nešťastníci tušili, čo to vôbec je. V skutočnosti sú to typickí oportunisti, ktorým ide o jediné: byť za každých okolností v jadre moci,“ nešetril Hlas Chmelár.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik