Ján Budaj kritizuje všetkých, najviac medvediu kampaň! Obviňuje Fica a ďalších
16 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Strety medveďa a ľudí aj na miestach, kde k nim doteraz nedochádzalo sa stupňujú. Sú nimi plné médiá, vyjadruje sa každý a medvede sa stali dokonca súčasťou aj predvolebnej kampane, pred predčasnými parlamentnými voľbami. Na sociálnych sieťach sa objavujú titulky - "Budaj chráni medveďov" a tak sa exminister životného prostredia ozval. Zdá sa, že má úplne jasno v tom, kto môže za medvediu kampaň.

Budaj, ktorý sa stal ministrom životného prostredia v roku 2020 ako člen hnutia OĽaNO je dnes už v strane Demokrati. 

Na sociálnej sieti sa rozpísal na tému "medvede," ktorá aktuálne hýbe nielen verejnosťou, ale aj programom každej politickej strany.

Jeho príspevok preberáme v plnom znení.

Fico a extrémisti u nás kedysi strašili voličov migrantami. Na tejto téme sa priživovala aj kremeľská propaganda v rámci hybridnej vojny so Západom (ergo s nami), začína Ján Budaj.

Strašenie migrantami zabrali natoľko, že sa fašisti dostali (od čias II.svetovej vojny po prvý krát!) do slovenského parlamentu (voľby 2016).

Po voľbách skončila hystéria z migrantov doslova zo dňa na deň. Žiadni reálni migranti totiž neprišli. A ak aj nejakí prišli, vzápätí odišli za lepším.

Tak si museli extrémisti, ficovci aj ruské trollie farmy hľadať na strašenie niečo iné. Skúšali strašiť opäť Židmi (strašenie Sorosom), a rovnako tradične hejtovali Rómov....Za pandémie strašili škodlivosťou rúšok a očkovania. No keďže ľudia po očkovaní masovo nezomierali, ale práve naopak - anti-waxerstvo sa zosmiešnilo. Rusi, fašisti aj Fico museli pátrať po nejakom novom druhu strašenia.

Až napokon začali fičať na medveďoch. Medvede tu totiž (na rozdiel od povedzme Sorosa) naozaj žijú a občas vznikajú kolízie. Je to tak od nepamäti, pretože medvede sú súčasťou karpatskej divočiny a žijú tu dlhšie, než my, Slováci. Isté média začali tému medvede preferovať, ba aj umelo fabrikovať. Zhodou okolností tie, ktorých vlastníci sa báli novej vlády a zmeny mafiánskeho štátu na právny. To bola zmena, ktorú chceli všemožne zastaviť. K vytváraniu rozbrojov a napätí v spoločnosti sa hodili aj medvede...

....Nebudem teraz rozoberať, prečo je tejto témy v médiách odvtedy, čo SMER prehral voľby, nepomerne viac, než za vlád SMERu? Stačí konštatovanie, že strašenie medveďmi už beží tretí rok, hoci s počty medveďov sa za ostatné tri roky v zásade nezmenili.

Vysvetľuje aj odstrely

Pokiaľ ide o odstrely : tie sú v posledných rokoch dokonca vyššie než za posledné roky vlády SMERu (napr. v poslednom roku bolo odstrelov nula). Za môjho pôsobenia na MŽP sa posilnil Zásahový tím a výrazne narástli počty odstrelených synatropných jedincov. Politikom, čo zneužívajú medvede, sú ale fakty ľahostajné - bez hanby klamú a zavádzajú verejnosť.

Preto sa mnohí ľudia naozaj nechali vystrašiť. Kampaň strašenia medveďmi zabrala a v tejto situácii je jediné východisko : o téme treba hovoriť viac, úplnejšie a s maximálnou konkrétnosťou. Medveďov sa totiž v podhorských lokalitách boja aj tí, čo nikdy medveďa nestretli, ani nevideli. Strach sa nebadane vkradol a bráni , aby sme mohli v týchto lokalitách viesť rozumný dialóg , ako predchádzať kolíziám a uchrániť rovnako zdravie ľudí, ako aj vzácne druhy zvierat, ktoré nám v našich horách zanechali predkovia.

Ak sa chcete viac overiteľných faktov, napr. aj o prevencii pred kolíziou s medveďom, odporúčam stránku MŽP, nazvanú lakonicky : www.omedvedoch.sk

AKTUÁLNE MEDVEĎ opäť napadol ČLOVEKA!
Dnes ráno (15. júla) došlo k útoku medveďa na muža v Hradskej hore pri Liptovskom Hrádku v lokalite Maša-Červený kút. Muža s viacerými zraneniami previezli záchranári do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, informujte o tom liptov112.sk. Podľa... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Dal aj malé P.S.

pokiaľ podliehate "medvedej kampani" a začali ste sa ich báť, nič si nevyčítajte. Tá karpatská divočina je totiž ozajstnou divočinou a nie je na škodu, ak pred ňou budeme chovať rešpekt. Okrem medveďa v nej reálne hrozia aj iné riziká. Napr. nebezpečnejší než medveď môže byť pre vás napr. kliešť, ktorý sa dnes vyskytuje už nie iba na juhu Slovenska, ale aj v Tatrách (kvôli klimatickej zmene) .

Desiatky ľudí sa každú letnú sezónu vystavuje v horách ohrozeniu života na strmých chodníkoch, alebo pri zliezaní skál, alebo pri hazardných zjazdoch na horských bicykloch. Niektorí z nich to neprežijú. Nemálo je aj takých, čo doplatili zdravím, alebo životom na to, že skúšali osud aj v zimných horách.

Škoda preto, že popri strašení medveďmi sa nehovorí v médiách viac o ostatných , oveľa bežnejších rizikách karpatskej divočiny. O tom, ako sa v nej ľudia môžu zraniť, alebo zablúdiť. Že vás môžu ohroziť napr. túlavé psy, ktorých je v lesoch oveľa viac, než medveďov či vlkov dohromady. Máme tu aj život ohrozujúceho plaza (vretenica), a veľa smrteľne nebezpečných húb a bobúľ, na ktorých konzumáciu ročne dopláca veľa ľudí.

Pokiaľ ide o zver, tá u nás zabíja najmä na cestách

Na stret vodiča s jeleňom, či diviakom zomiera ročne násobne viac ľudí, než na stret s medveďom... ale na toto riziko sa, žiaľ, ťažko hľadá prevencia.

V porovnaní s tým je prevencia pred kolíziami s medveďmi jednoduchšia : existujú osvedčené metódy - počnúc "medvedími rolničkami", až po vysoko účinné "medvedie spreje". Viac o tom nájdeš na stránke www.omedvedoch.sk

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik