Zaočkujú vás už aj v lekárni! Prezidentka podpísala novelu zákona o liekoch
14 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o liekoch. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie kancelárie prezidenta. Novelizácia ráta s úpravou delegovania predpisovania liekov medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj s umožnením očkovať proti chrípke aj v lekárňach.

Od januára 2024

Lekárne budú môcť očkovať proti chrípke dospelé osoby od 1. januára 2024. Prednosťou zavedenia možnosti očkovania proti chrípke v lekárňach je podľa autorov zmeny široká dostupnosť verejných lekární. Má zabezpečovať a garantovať rýchly prístup záujemcu k očkovaniu a pomôcť zvýšiť zaočkovanosť. Pre lekárne pôjde o dobrovoľnú činnosť.

Očkovanie bude možné realizovať na základe písomného odporúčania predpisujúceho lekára, ktoré môže byť súčasťou predpisu na vakcínu. Nesmie byť staršie ako tri dni. Za správne podanie očkovacej látky bude zodpovedať poskytovateľ lekárenskej starostlivosti.

Predpisovať lieky budú už aj všeobecní lekári

Novela tiež umožní lekárom špecialistom poveriť všeobecného lekára predpisovaním liekov, a to najviac na tri mesiace. Pri niektorých pacientoch to môže byť aj viac. Za správnu indikáciu humánneho lieku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny má byť zodpovedný odborný lekár.

Všeobecného lekára by mohol na predpisovanie oprávniť tiež lekár ústavnej zdravotnej starostlivosti pri prepustení pacienta z nemocnice. "Všeobecný lekár zabezpečí predpisovanie humánneho lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny na dobu maximálne troch mesiacov od 12. dňa prepustenia pacienta z ústavnej zdravotnej starostlivosti, čím sa docieli, aby mal pacient za dané obdobie dostatočný čas na zaradenie do ambulantnej starostlivosti odborného lekára," priblížil rezort zdravotníctva.

TAK DOPADLI MATOVIČ A OĽaNO! MUSIA MAZAŤ DESIATKY PRÍSPEVKOV A VIDEÍ ZO SIETÍ
Hnutie OĽANO a priatelia, ako aj jeho predseda Igor Matovič sa musia zdržať zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov o finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. O neodkladnom opatrení, ktoré nariadil Okresný súd Trnava,... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Odporúčanie na predpisovanie sa má uvádzať v elektronickom zázname o poskytnutí ambulantnej zdravotnej starostlivosti alebo lekárskej správe, prípadne v elektronickom zázname alebo prepúšťacej správe pri prepustení osoby z ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Novela tiež mení pravidlá pre nekomerčné klinické skúšania. Má sa tak zlepšiť dostupnosť inovatívnej, efektívnejšej a bezpečnejšej liečby. Konanie pre povolenie skúšania sa má napríklad oslobodiť od správneho poplatku. Rozšíriť sa má tiež možnosť na vydanie povolenia na použitie nových liekov pri ohrození života alebo pri riziku závažného zhoršenia zdravotného stavu pacienta. Po novom by sa k nim mohli dostať aj osoby, ktoré neboli účastníkmi klinického skúšania.

Úžas: Domácu úlohu Čaputovej prebrala liberálna tlač
BEZ POZVÁNKY, BEZ HARMONOGRAMU. VO VILNIUSE PADLO NAJBEZPEČNEJŠIE ROZHODNUTIE! Ukrajina chcela, aby sa tohtoročný summit NATO skončil jasným vyhlásením, že sa po skončení vojny stane členom aliancie. No prezident Volodymyr Zelenskyj opúšťal Litvu s... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik