Vzorné Slovensko. Budeme zbrojiť!
07 | 07 | 2023 I Milan Laca

Na zbrojenie dáme, koľko žiada NATO.

Nové údaje ukazujú, že len tretina spojencov NATO sa rozhodla dosiahnuť cieľové výdavky.

Ale je to viac

Toto číslo je však vyššie ako v roku 2022 a výdavky v Európe a Kanade vyskočili o 8,3 percenta. Podľa nových údajov, zverejnených 6. júla, je jedenásť z 31 spojencov NATO pripravených splniť tento rok cieľ aliancie v oblasti investícií do obrany. Je to nárast oproti roku 2022, keď iba sedem spojencov prekročilo hranicu výdavkov, no stále zaostáva za tým, kde by NATO chcelo byť. Najnovšie čísla však ukázali, že Európa a Kanada by mali, v porovnaní s minulým rokom, minúť na obranu o vyše 8 percent viac, uviedla aliancia. 

Hádanky okolo šéfa NATO
Biden bol proti vymenovaniu Wallacea za generálneho tajomníka NATO kvôli F-16 pre Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden údajne zablokoval kandidatúru britského ministra obrany Bena Wallacea na post generálneho tajomníka NATO, pretože Británia... Čítať ďalej
06 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potvrdia to na summite

Téma bude prioritou programu na budúci týždeň vo Vilniuse, kde sa lídri NATO stretnú na svojom výročnom summite. V roku 2014 sa spojenci dohodli, že sa zamerajú na vynakladanie 2 percent ekonomického výkonu na obranu do 10 rokov. Vo Vilniuse sa od hláv štátov a vlád očakáva, že rozhodnú o 2 percentách ako minimálnom predpoklade. Západní predstavitelia v posledných týždňoch zdôraznili, že mnohí spojenci budú musieť minúť viac ako 2 percentá, aby splnili požiadavky nových vojenských plánov NATO a pokračovali v pomoci Ukrajine.

Dajú viac a my tiež!

Poľsko, USA, Grécko, Estónsko, Litva, Fínsko, Rumunsko, Maďarsko, Lotyšsko, Spojené kráľovstvo a Slovensko, majú podľa prepočtov aliancie, tento rok minúť viac ako 2 percentá svojho hrubého domáceho produktu na obranu. 

Iní zas menej

Na druhom konci spektra sú krajiny, od ktorých sa očakáva, že budú míňať najmenej ako percento ekonomického výkonu, Luxembursko, Belgicko a Španielsko. Francúzsko má tento rok vynaložiť na obranu 1,9 percenta HDP, kým Nemecko len 1,57. 

Pokrok je tu!

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že spojenci dosiahli pokrok.  „V roku 2023 dôjde medzi európskymi spojencami a Kanadou k reálnemu nárastu o 8,3 percenta. Je to najväčší nárast za posledné desaťročia a deviaty po sebe idúci rok zvyšovania našich výdavkov na obranu", povedal Stoltenberg.

USA - Rusko. Čo sa deje v zákulisí
Bývalí predstavitelia USA tajne rokovali s Rusmi, blízkymi Kremľu o Ukrajine. Skupina bývalých vysokých predstaviteľov americkej národnej bezpečnosti viedla tajné rozhovory s prominentnými Rusmi z blízkosti Kremľa a ruským ministrom zahraničných... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme