JE TO TU! V Česku zverejnili zoznam „genderovo neutrálnych“ mien
03 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

České ministerstvo vnútra zverejnilo zoznam „rodovo neutrálnych“ mien, ktorý má zjednodušiť zápis mien do matrík ľuďom, ktorí sa hlásia k netradičnej genderovej identite. Zoznam vznikol na základe znaleckých posudkov a odborných stanovísk. Podľa ministerstva, meno, ktoré je uvedené v zozname by mal matričný úrad zapísať do matričnej knihy bez ďalšieho overovania.

Informuje o tom CNN Prima News.

Rozhodnutie ministerstva ocenila na Twitteri splnomocnenkyňa pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Mená na zozname patria do kategórie takzvane „rodovo neutrálnych“, teda ich môžu používať tak muži, ako aj ženy.

Niektoré zo zverejnených mien, ako Ferda, Gabi či Jura, môžu pripomínať domácke či zdrobnené podoby mien, ktoré sa používajú v českom prostredí. Súčasný zákon neumožňuje zapisovať takéto mená. Na zozname sú však uvedené, pretože v iných jazykoch sú doložené ako oficiálne podoby mužských aj ženských mien.

Na vytvorení zoznamu „rodovo neutrálnych“ mien sa s českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom dohodla Lenka Králová zo spolu Trans*parent. „Začali sa rokovania medzi vedením príslušných odborov ministerstva a špecialistami na jazyk, na ktorých som sa taktiež ako autorka tohto nápadu zúčastnila. Rokovania boli miestami aj vyhrotené, ale nakoniec sa to podarilo,“ uviedla Králová. 

Podľa Královej môžu do zoznamu obsahujúceho približne 4000 mien pribudnúť aj ďalšie, pri ktorých zatiaľ nie je medzi jazykovedcami zhoda. Pokiaľ nejaké meno zatiaľ na zozname chýba, stále je tu možnosť nechať si naň vypracovať posudok a bude na zoznam dodatočne pridané.

Blázni v akcii - spoločné toalety na školách
A to už po prázdninách. Toalety na školách totiž môžu byť spoločné. Ide o priblíženie sa európskemu trendu, vysvetľuje predkladateľka z ODS, česká poslankyňa Renáta Zajíčková. Informujú parlamentnilisty.cz. No, Spomeňme si, že v Sovietskom zväze to... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik