Prečo skolaboval TITAN? (VIDEO)
03 | 07 | 2023 I Milan Laca

Nová príčina výbuchu na potopenom batyskafe "Titan".

The Independent: príčinou explózie na ponorke „Titan“ môžu byť mikrotrhliny v trupe.

Trhliny?
 Výbuch na Titane mohli spôsobiť drobné praskliny v trupe batyskafu, povedal pre The Independent Jasper Graham-Jones, docent z University of Plymouth . "Zakaždým, keď batyskaf zostúpil k Titanicu, vytvorili sa drobné trhliny. Boli malé a neviditeľné, ale v kritickom momente sa rýchlo a nekontrolovateľne zväčšovali" povedal Jones.
Poľsko žiada jadrové zbrane! Ďalší jeho krok k vojne?
Poľsko požiadalo USA, aby na jeho území rozmiestnili jadrové zbrane. Premiér Morawiecki vyzval NATO, aby v jeho republike rozmiestnilo americké jadrové zbrane Dajte Bomby! Mateusz Morawiecki.povedal po summite Európskej rady : „V... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Milan Laca
Prečo...

V rozhovore pre agentúru Associated Press vedec dodal, že k výbuchu mohla prispieť predĺžená konštrukcia ponorky v kombinácii s neustálym namáhaním, ktorému trup čelil v priebehu rokov. "Áno, kompozitné materiály sú extrémne pevné. Sú veľmi odolné. Problém je však v tom, že zlyhávajú trochu inak ako iné materiály," povedal Graham-Jones.

Vyzdvihovanie trosiek batyskafu

Iný názor

Profesor Chris Roma z University of Rhode Island Graduate School of Oceanography zase poznamenal, že predĺžený tvar Titanu môže zvýšiť vonkajší tlak.

Tragédia

Hlbokomorský ponorný „Titan“ spoločnosti Ocean Gate Expeditions zmizol 18. júna počas zostupu k „Titanicu“ v hĺbke 3,8 kilometra. Na palube bolo päť ľudí: zakladateľ OceanGate Expeditions Stockton Rush, britský miliardár Hamish Harding, francúzsky hlbokomorský veterán Paul-Henri Nargeole, pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn Suleiman. Všetci boli vyhlásení za mŕtvych. Trosky aparatúry, nájdené asi 200 metrov od Titanicu, svedčia o katastrofálnom výbuchu nasmerovanom dovnútra.

Budú skúmať trosky
Špecialisti, ktorí vyšetrujú tragédiu ponorky Titan  môžu čiastočne rekonštruovať podrobnosti o lodi z trosiek, nájdených na dne oceánu, aby identifikovali slabé miesta v konštrukcii, ktoré viedli k tragédii. K tomuto záveru dospel  Tom Maddox , generálny riaditeľ spoločnosti Underwater Forensic Investigators, ktorá poskytuje služby pri rekonštrukcii udalostí pod vodou. Úlomky batyskafu, ktoré našli, dopravili na pevninu. Trosky obsahovali aj polkruhový kus, ktorý sa ukázal byť nosom Titanu, ako aj kus bočného panelu nad logom OceanGate.  
NEPOKOJE vo Francúzsku: Horeli autá aj obchody!
Francúzsko zachvátili nepokoje a výtržnosti. Vyvolané boli úmrtím mladíka severoafrického pôvodu, ktorého zastrelil policajt potom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní auta. Policajt strieľal na tínedžera V rámci aktuálnych nepokojov vo... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik