Fico: Kiska kradol ako straka, ja s tým nič nemám (VIDEO)
29 | 06 | 2023 I Eka Balašková / TASR

Súdne pojednávanie s Andrejom Kiskom, bývalým prezidentom SR, v kauze jeho firmy KTAG bolo vo štvrtok po jeho výpovedi prerušené a pokračovať bude na popradskom okresnom súde 30. júna. Andrej Kiska svoju vinu poprel, rovnako, ako jeho spoluobvinený Eduard K.

Podľa Kisku jeho náklady neboli spochybnené, naopak, niekoľkokrát sa stal manažérom roka a o jeho prednášky bol veľký záujem, preto ich spojil s prezidentskou kampaňou. KTAG tak znášala nielen výdavky, ale aj dostávala zisky z prednášok. Podľa prokurátora však výdavky firmy zahŕňali aj doklady mimo výdavkov na Kiskovu kampaň. 

Vydavateľská a prednášková činnosť

Eduard K. potvrdil, že na základe exkluzívnej zmluvy firma realizovala Kiskovu propagáciu bez ohľadu na plánovanú prezidentskú kampaň. V súvislosti s jeho vydavateľskou a prednáškovou činnosťou mal za to, že sa môžu do účtovníctva i daňových priznaní uvádzať náklady spoločnosti súvisiace s jeho propagáciou. Výnosy z činnosti podľa neho podliehali zákonu o DPH a spoločnosť KTAG vyfakturovala a odviedla plnú výšku DPH. Dodal, že exkluzívnu zmluvu podpísali v roku 2011 ešte pred začiatkom prezidentskej kampane a je stále platná, aj po skončení sa mandátu, informuje TASR.

Exprezident sa postavil pred súd
Vo štvrtok (29.6.) sa na Okresnom súde v Poprade malo začať hlavné súdne pojednávanie so zakladateľom strany Za ľudí a niekdajším prezidentom SR Andrejom Kiskom. Súd sa týka kauzy spoločnosti KTAG. Súd má pokračovať v rovnakom čase aj v... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Manažér roka

Kiska počas výsluchu uviedol, že v kauze doposiaľ nikto nespochybnil náklady, výnosy ani spôsob účtovania firmy KTAG a nesúhlasí s tvrdeniami obžaloby. Vďaka tomu, že pôsobil vo viacerých slovenských i zahraničných firmách, získal ocenenie manažér roka a vybudoval niekoľko obchodných značiek, prejavili podľa neho viaceré firmy záujem o jeho prednáškovú činnosť.

"Na tento zámer som využil a uzatvoril zmluvu so spoločnosťou KTAG, ktorú vlastním s bratom. Tá znášala všetky výdavky a zároveň prijímala všetky výnosy z mojej prednáškovej a vydavateľskej činnosti," objasnil Kiska s tým, že ekonomický prospech mala firma ako jediná. Po rozhodnutí kandidovať na prezidenta podľa svojich slov spojil kampaň so sebaprezentáciou. Všetky nasledovné propagačné činnosti podľa neho posilnili obchodné meno, kredit jeho prednášok i výnosy spoločnosti KTAG, ktorá mala z činnosti ako jediná ekonomický prospech.

Prokurátor bez komentára

Krajský prokurátor odmietol pred novinármi komentovať priebeh súdneho pojednávania. V úvode okrem iného uviedol, že spoločnosť KTAG zahrnula do účtovníctva aj doklady, ktoré neboli predmetom jej podnikateľskej činnosti a týkali sa výdavkov na Kiskovu predvolebnú kampaň, informuje TASR.

Daňový podvod

Prípad súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou v celkovej výške viac ako 155.000 eur. Bývalý prezident spolu s konateľom čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu.

"Maximálne, čo sa stalo, bol daňový omyl alebo nesprávny postup, čo obžalovaní aj uznali v priebehu daňového konania a nesúdili sa s daňovým úradom. To však v sebe nemá element podvodu, pretože všetky čísla, zmluvy a faktúry boli reálne. Jediné sporné sú tvrdenia, či tieto plnenia boli ekonomicky využiteľné v prospech spoločnosti KTAG, to je jadro sporu," uzavrel obhajca Peter Kubina.

Nabrúsený Kiska: Obhajoval sa, "LEBOFICO"
Exprezident Andrej Kiska, ktorý sa kedysi o Slovensku vyjadroval, ako o mafiánskom štáte, sa dnes postavil pred súd. Ak by ste očakávali niekoho, kto svoje konanie ľutuje, vyvedie vás z toho sám Kiska – pred pojednávaním vytiahol „argument“, že... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková / TASR

Fico ho vydieral

„Pokúšali sa ma vydierať a sľubovali zastavenie vyšetrovania. Stačilo jedno – vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Ponuka bola jasná: „Vymenuj ma a všetko sa uhladí“. Vítam, že dnes na súde budem môcť presne popísať, čo a ako sa udialo, a verím, že súd vynesie spravodlivý rozsudok,"    uviedol podľa Nového času exprezident.

Fico reaguje

„Vy ste si nevšimli, že už nie som predsedom vlády? Som tri roky v hlbokej opozícii, stokrát ma chceli zatvoriť, ako ja môžem ovplyvňovať to, že dnes je nešťastný, spotený pán Kiska v Poprade na súde a takto sa tam tvári a rozpráva nezmysly,“   odpovedal Robert Fico na otázku o svojom ovplyvňovaní Kiskovej veci.

„Ja ho nesúdim, máme najlepšie nezávislé súdnictvo, od pani Kolíkovej až po pani Dubovcovú, máme vynikajúcich prokurátorov, ako hovoríte, všetko perfektne funguje. Čo ja s tým mám? Že Kiska kradol, ako straka, tak mi vysvetlite, čo ja s tým mám,“ pýta sa Fico a skonštatoval, že ak v tejto atmosfére naladenej proti Smeru stojí Andrej Kiska pred súdom, tak to podľa neho musí byť čisté, „ako Božie oko“.

Fico tiež pripomenul, že Kiska tie vratky dával naspäť, čím sa k tomu priznal, navyše počas vlády Smeru a Kiska si povymýšľa všeličo, len aby si zachránil kožu.

Pokrivené hodnoty Čaputovcov
"POKRIVENÉ HODNOTY ČAPUTOVCOV" - pod týmto titulkom napísal status bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. "Obvinený vyšetrovateľ Pavol Ďurka dostal za svoje politické zásluhy v polícii lukratívnu riadiacu pozíciu na Úrade inšpekčnej služby,... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni