"Ako keby som učila ZVER!" Česká lektorka popísala nepríjemné skúsenosti s UTEČENCAMI z Ukrajiny
21 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Vojna na Ukrajine už trvá viac ako rok. Za ten čas sa Česká republika stala útočiskom státisícov utečencov z Ukrajiny. Veľkú časť utečencov tvoria ženy a deti, avšak v značnej miere sú zastúpení aj muži.

Čo sa môže stať nebezpečné?

O téme správania sa ukrajinských utečencov v Česku píše server Parlamentní listy.

Podľa aktuálnych údajov by sa v súčasnosti malo v Česku nachádzať viac ako 500-tisíc Ukrajincov, pričom cca. 35 percent z toho tvoria muži.

Už nejaký čas sa v Česku šíria správy o tom, že mladí ukrajinskí muži sa správajú neprispôsobivo, robia hluk a neporiadok. Veľkú pozornosť nedávno vzbudil prípad z Brna, kde Ukrajinec napadol a zavraždil Róma.

Na Facebooku sa k problematike ukrajinských mladíkov v Česku vyjadril námestník primátora Brna Matěj Hollan. „Čo sa môže stať nebezpečné ohľadne Ukrajincov? Bezprizorní tínedžeri bez potrebného vzdelania potĺkajúci sa po provizórnych príbytkoch... Čo myslíte, ako to dopadne? Nejaké tipy?,“ pýtal sa Hollan vo svojom príspevku.

Podľa Hollana je skvelé, že „sme veľkoryso ako štát prijali toľko ľudí utekajúcich pred vojnou“. Brniansky námestník si však myslí, je potrebné ich normálne zapojiť, aby mohli bývať, vzdelávať sa a pracovať, aj keď to znamená nezanedbateľné náklady. „Inak? Drogy, kriminalita, frustrácia, nenávisť. Ako vždy,“ píše Hollan.

Zelenského triafa šľak, že premiér Izraela ešte nenaklusal do Kyjeva
Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že doteraz Ukrajinu nenavštívil. V rozhovore pre izraelskú štátnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť Kan tiež vyjadril zmätok nad tým, že... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Kričali a nadávali si

O tom, že začleňovanie Ukrajincov do českej spoločnosti nie je vždy jednoduché, sa na vlastnej skúsenosti presvedčila mladá lektorka češtiny, ktorá sa zapojila do brigády v jednom z pražských centier pre utečencov.

22- ročná lektorka Adéla uviedla, že pracovala pre istú neziskovku, ktorá Ukrajincom pomáhala so začlenením do spoločnosti. Učila ich hovoriť po česky, pričom mala na starosti niekoľko skupín ľudí. Okrem žien s deťmi išlo aj o skupinu starších chlapcov vo veku medzi 15 a 20 rokov. Adéla sa vyjadrila, že práca s jednou zo skupín Ukrajincov ju tak znechutila, že musela svoju brigádu ukončiť. Lektorka vydržala na brigáde len dva mesiace, lebo nedokázala znášať správanie ukrajinských mladíkov.

Mladíci v skupine Adélu vyslovene ignorovali, výučba češtiny ich vôbec nezaujímala. Podľa lektorky na seba kričali, nadávali si, hádzali po seba papieriky alebo kusy jedla, prípadne sa tvárili, že ju nevidia a pozerali sa do mobilov. „Ako keby som učila zver,“ vyjadrila sa.

Časom sa podľa jej slov mladíci uchýlili aj k sexuálnym narážkam. Smerom k lektorke robili pohyby „ako pri sexe“.

Na každé vyučovanie s nimi tak Adéla chodila s obavami. „Bolo mi nielen psychicky, ale aj fyzicky zle. Hovorila som o tom s kolegyňou, ktorá učila druhú skupinu chlapcov, a tá mala podobné problémy. Vydržala tam však pracovať dlhšie. Ja som na to skrátka nebola dosť silná,“ hovorí Adéla.

Na jeden z lekcií dokonca mladý Ukrajinec vytiahol zatvárací nôž. Podľa jej slov tam s ním šermoval pred ostatnými, pričom tí z toho mali obrovskú zábavu. V tej chvíli si lektorka povedala, že tam učí už naposledy.

Adéla hovorí o tom, že to pre ňu bola „drsná skúsenosť“. Podľa vlastných slov bola vždy empatická, ale táto skúsenosť ju značne ovplyvnila, pokiaľ ide o pohľad na Ukrajincov a vôbec utečencov.

Sociológ Vojtěch Bednář k problematike uviedol, že pokiaľ ukrajinským utečencom dáme školu, prácu a smer, tak nie je problém. Problém môže podľa jeho slov nastať až vo chvíli, kedy mladí Ukrajinci stratia smer. „Keď ich prestanete integrovať do systému, dávať im prácu nebo aspoň ukazovať, kde tú prácu nájdu, keď ich nebudete viesť k vzdelaniu apod. Pokiaľ sa toto prestane robiť, začne to drhnúť. Ale kým sú v systéme, je to – alebo malo by to byť v poriadku.“

Kyjevu sa pootvorili dvere do EÚ?
EÚ odhalila stupeň pripravenosti Ukrajiny na vstup do bloku. Správa EÚ: Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok na začatie prístupových rokovaní. Pokrok! Agentúra Reuters, s odvolaním sa na správu z EÚ napísala, že Ukrajina splnila dve zo... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik