SMER varuje! Zlikvidujú vidiek!
20 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Zmeny v zákone o ochrane prírody a krajiny navrhované ministerstvom životného prostredia (MŽP) ohrozujú bežný život na vidieku a v prípade schválenia prinesú výrazné obmedzenia pre obyvateľov. Upozornil na to poslanec Richard Takáč (Smer-SD), podľa ktorého je odôvodnenie návrhu novely ochranou hlucháňa iba zásterkou na neadekvátne posilnenie právomocí orgánov ochrany prírody.

"Už od roku 2018 sa spravili všetky kroky na to, aby sa hlucháň na Slovensku chránil a podotýkam, že od 1. januára 2020 vstúpil do platnosti zákon, kde sa zadefinovalo takzvané prírode blízke obhospodarovanie v lese, čo znamenalo výrazné zlepšenie podmienok pre život hlucháňa," povedal Takáč. Skutočný obsah navrhovanej novely, ktorú má parlament prerokovať v skrátenom konaní, ide podľa poslanca výrazne nad rámec rozsudku Európskeho súdneho dvora k ochrane tohto operenca. Ako príklad uviedol posilnenie ochrany jaskýň.

Takáč spresnil, že novela by priniesla možnosť orgánom ochrany prírody obmedzovať alebo úplne zakazovať v chránených územiach akékoľvek činnosti, a to len na základe subjektívneho posúdenia situácie. "Nie sú stanovené vôbec žiadne kritériá, ako má ochrana prírody postupovať. Rozhodnutia budú závisieť od svojvôle týchto zamestnancov," upozornil poslanec. Vzhľadom na to, že sa nemá pri takýchto rozhodnutiach uplatňovať správny poriadok, nebude mať podľa Takáča vlastník alebo užívateľ pozemkov žiadne prostriedky ochrany pred svojvôľou orgánov ochrany prírody.

Poslanec kritizoval aj plánované rozšírenie právomocí ochrany prírody pri získavaní majetku do svojej správy. MŽP si podľa neho zjednodušilo vykupovanie súkromných pozemkov v chránených územiach. Kritizoval aj navrhovanú možnosť presúvať štátny majetok medzi jednotlivými správcami. To podľa neho spôsobí kumuláciu štátneho majetku v organizáciách v pôsobnosti MŽP na úkor iných správcov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik