Jedna sabotáž nestačí... Na rade je čpavok
07 | 06 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinskí diverzanti vyhodili do vzduchu potrubie s čpavkom v Charkovskej oblasti.

Prečo je uvoľnenie chemickej látky pre ľudí nebezpečné?

Hlásenie - teroristický čin

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo výbuch čpavkového potrubia Togliatti – Odesa. 5. júna ukrajinská DRG (sabotážna a prieskumná skupina) vyhodila do vzduchu potrubie na prepravu čpavku z mesta Togliatti do Odesy, informuje ruské ministerstvo obrany. K výbuchu došlo večer v oblasti obce Masjutovka v Charkovskej oblasti. V dôsledku incidentu neboli zranení ruskí vojaci, ale medzi civilným obyvateľstvom sú zranení. Ministerstvo to označilo za teroristický čin, v dôsledku ktorého došlo k odtlakovaniu čpavkového potrubia a úniku zvyškov čpavku.

György Nógrádi: Zelenského mierový plán existuje len v rozprávkach
"Ukrajinský prezident môže hrať celú túto hru, pokiaľ za ním stoja Američania a dostáva západné zbrane a podporu," povedal György Nógrádi v rozhovore pre maďarský portál Origo. Podľa experta na bezpečnosť sa situácia zhoršuje a rusko-ukrajinský... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová
Čo sa stalo

Šéf vojenskej správy Charkovskej oblsti Oleg Sinegubov ohlásil šesť výbuchov v blízkosti čpavkového potrubia. Potom prvý námestník ministra informácií Doneckej ľudovej republiky Daniil Bezsonov zverejnil zábery so šíriacim sa oblakom čpavku. Na záberoch vidno  veľký biely mrak, ktorý sa šíri cez zalesnenú oblasť a stúpa hore. Podľa očitých svedkov sa blížil smerom k pozíciám Ozbrojených síl Ukrajiny.

Reštartovanie amoniakového potrubia

Čpavkové potrubie Togliatti – Odesa je určené na vývoz čpavku z Ruska do Európy. Ide o jediný takýto systém  v Rusku. Jeho dĺžka je 2417 kilometrov, z toho asi 40 percent prechádza cez územie Ukrajiny. V roku 2022 prestal fungovať. Spustenie čpavkového potrubia je jednou z podmienok Ruska na predĺženie zmluvy o obilí, keďže čpavok sa používa v poľnohospodárstve. V decembri OSN sľúbila, že do konca roku 2022 ho otvorí.  V máji 2023 médiá informovali o nárokoch Ukrajiny na spustenie čpavkového  potrubia. Medzi nimi je napríklad zvýšenie počtu prístavov zapojených do dohody o obilí, ako aj rozšírenie čiernomorskej iniciatívy na väčší počet tovarov.

Nebezpečenstvo z úniku amoniaku

Keď sa amoniak uvoľní do ovzdušia, zmieša sa s vodnou parou, čo vedie k vzniku jedovatého mraku, ktorý sa šíri po zemi. Takýto mrak dokáže prekonať veľké vzdialenosti bez toho, aby sa rozplynul a ohrozí ľudské sídla. Amoniak je silne žieravá látka, ktorá pri kontakte nenávratne poškodzuje živé bunky a zabíja ich. Prítomnosť amoniaku v prostredí, ako je vzduch alebo voda, môže spôsobiť podráždenie a ťažké popáleniny kože, úst, hrdla, pľúc a očí a veľmi vysoké hladiny amoniaku môžu spôsobiť oslepnutie a poškodenie pľúc.

Skolabuje režim v Kyjeve?
Američania predpovedajú Zelenskému krach. AT: Pravdepodobným scenárom vývoja konfliktu na Ukrajine je kolaps Zelenského moci. Čo sa stane? Americký novinár Stephen Bryan v článku pre Asia Times (AT) predpovedal kolaps ukrajinského prezidenta... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme