György Nógrádi: Zelenského mierový plán existuje len v rozprávkach
07 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Ukrajinský prezident môže hrať celú túto hru, pokiaľ za ním stoja Američania a dostáva západné zbrane a podporu," povedal György Nógrádi v rozhovore pre maďarský portál Origo. Podľa experta na bezpečnosť sa situácia zhoršuje a rusko-ukrajinský vojnový konflikt sa  stupňuje. Nógrádi hovoril aj o tom, ako vidí nadchádzajúce mesiace a prečo ukrajinský prezident Zelenskyj odmieta všetky mierové plány.

Expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi v rozhovore pre Origo povedal, že ťažiskom svetovej politiky je teraz Tichý oceán a konflikty medzi USA a Čínou, ktoré sa v súčasnosti zameriava na Taiwan. V súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou je podľa neho dôležité zdôrazniť, že Západ ostáva rozdelený.

Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že nie sú ochotní poskytnúť Ukrajincom moderné vojenské vybavenie a Švajčiarsko veľkou väčšinou hlasov vyhlásilo, že švajčiarsky parlament – tradične neutrálna krajina – nebude súhlasiť s presunom zbraní do zóny, kde prebieha vojna.

Objasňujúc existujúcu geopolitickú situáciu, pán Nógrádi hovoril aj o skutočnosti, že na poslednom stretnutí NATO americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken dal jasne najavo, že Ukrajina dostáva ďalší balík od Spojených štátov.

Na Ukrajine začali kontrolovať bombové kryty práve preto, že zomrela žena a dieťa, pretože bombové kryty boli zatvorené. Ukázalo sa, že na celej Ukrajine je 4800 bombových úkrytov, z ktorých 252 bolo uzavretých a 893 je nevhodných. Iba zvyšok je dobrý. To aj tak nie je zlý pomer, pretože to znamená, že tri štvrtiny krytov môžu byť použité.

Zelenskyj nechce mier

Odborník zdôraznil, že najnovšie INDONÉZANIA PREDLOŽILI MIEROVÝ PLÁN, ALE UKRAJINSKÁ STRANA HO TIEŽ ODMIETLA. ODPOVEDALI, ŽE IDE O RUSKÝ MIEROVÝ PLÁN A ODMIETLI O ŇOM ROKOVAŤ.

Nógrádi vysvetlil, že Nemci tiež oznámili, že budúci rok vyšlú do tichomorskej oblasti dve vojnové lode na podporu USA.

A dodal: Pamätáme si, že kedykoľvek Európa v histórii vyslala na Ďaleký východ vojnovú loď, neskončilo to dobre. Napríklad v druhej svetovej vojne Japonci zničili britské lode alebo v rusko-japonskej vojne bola ruská flotila, ktorá bola zničená Japoncami.

Aká je teraz situácia v Bachmute?

György Nógrádi vysvetlil, že mesto bolo rozhodne obsadené ruskými silami, ak chcete, Wagnerovou skupinou.

Dodal: Zelenskyj hovorí zmätene a hovorí, že protiofenzíva sa začala, ale nevieme presne, aká je situácia. O Poliakoch je dôležité povedať, že mnohí dobrovoľníci bojujú proti Rusom, pretože ich nenávidia. Ale sú tu aj dobrovoľníci z Ameriky, Británie a iných národností a mŕtvych je príliš veľa.

Teraz k tomu Poľsko, Británia a USA pristupujú tak, že títo ľudia dobrovoľne išli bojovať, ale to nie je pravda, dodal. Podľa Nogradiho je základným problémom stíhačiek F-16 sľúbených Ukrajincom to, že ukrajinské letiská sú nevhodné a nie sú tam vyškolení ukrajinskí piloti.

ZÁPAD TERAZ SĽUBUJE UKRAJINE, ŽE TIETO LIETADLÁ DOSTANE OD JESENE A DOVTEDY BUDE TRÉNOVAŤ UKRAJINSKÝCH PILOTOV. UKÁZALO SA VŠAK, ŽE TIETO LIETADLÁ BUDÚ PILOTOVAŤ ZÁPADNÍ PILOTI, KTORÍ ÚDAJNE OPUSTILI BRITSKÉ, AMERICKÉ, FRANCÚZSKE ATĎ. SILY NATO A "DOBROVOĽNE" PREŠLI NA POMOC UKRAJINE, ALE ANI TO NIE JE PRAVDA.

Konflikt naďalej eskaluje

Podľa Györgya Nógrádiho je najzarážajúcejšie, že vojna pokračuje v eskalácii a Rusi ukončili zmluvu SALT, "na oplátku" Američania oznámili, že mnohým Rusom, ktorí vykonávajú ozbrojené kontroly v USA, boli odobraté pasy a nebude im dovolené predĺžiť si víza.

Znalec uviedol: Najväčším problémom je, že sa z vojny nedostaneme, ale tento konflikt sa prehlbuje a nie je možné povedať, kde sa skončí. Ukrajina nemôže túto vojnu vyhrať. Štvorhviezdičkoví západní generáli mnohokrát povedali, že nemôžete vyhrať vojnu proti jadrovej mocnosti. Ukrajinské vedenie to odmieta uznať.

Ako dlho môže Zelenskyj ďalej hrať?

György Nógrádi si myslí, že Zelenského mierový plán je niečo, čo existuje len v rozprávkach.

UKRAJINSKÝ PREZIDENT MÔŽE HRAŤ CELÚ TÚTO HRU, POKIAĽ SÚ AMERIČANIA ZA NÍM A ON DOSTÁVA ZÁPADNÉ ZBRANE A PODPORU.

Podľa neho by sme mali pamätať aj na to, že nevieme presne, koľko obyvateľov má Ukrajina. Pred vojnou sa to odhadovalo na 47 miliónov, ale pred šiestimi mesiacmi to bolo 27 miliónov a nezabúdajme, že každý deň prichádza do Maďarska aj desaťtisíc ľudí, dodal.

Ako univerzitný profesor môžem položiť nasledujúce otázky

Aké budú ukrajinské hranice po vojne?

Čo znamená, že Poľsko sa usiluje o sféru vplyvu na bývalých poľských územiach?

Aký bude osud Moldavska?

Ako budú vyzerať rumunsko-moldavské vzťahy? Kde budú rusko-ukrajinské hranice?

Znie to dobre, že tam po vojne budú mať policajné zložky, ale vezmú sa dvakrát x kilometrov Ukrajine alebo Rusom?

Nespočetné množstvo otázok, na ktoré odpovie len čas.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik