Alarmujúce čísla! Pozor na kliešťovú encefalitidu
06 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne hospitalizovali osem pacientov s kliešťovou encefalitídou. TASR o tom informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

"Na našom infekčnom oddelení je od minulého týždňa hospitalizovaných osem pacientov s kliešťovou encefalitídou," informovala Holecová s tým, že pôvod nákazy zisťuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie RÚVZ v Považskej Bystrici Evy Jurdíkovej evidujú v čase od 1. júna tri potvrdené prípady kliešťovej encefalitídy. "Vo všetkých prípadoch sú pravdepodobným faktorom prenosu nákazy nepasterizované mliečne výrobky. V súčasnosti prebieha ďalšie epidemiologické vyšetrovanie," uviedla Jurdíková.

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, postihuje centrálny nervový systém a môže zanechať následky. Prenášačmi vírusu sú kliešte. Nakaziť sa dá aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat, najmä od kôz a oviec.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik