Zase žalovala na Slovákov v zahraničí
03 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová informačnému portálu Politico poskytla rozhovor, v ktorom si sťažovala na niektoré strany na domácej politickej scéne, ktoré vo verejnosti posilňujú ruský vplyv.

Čaputovej ležia na srdci obavy z dezinformácií, ktoré by mohli ovplyvniť jesenné parlamentné voľby. Ako jednu z nich vidí hrozbu, že opozičné strany budú iniciovať vystúpenie Slovenska z euroatlantických štruktúr. Obáva sa však tiež aj toho, že Slovensko prestane vojensky podporovať Ukrajinu. Politico analyzovalo situáciu a volebné prieskumy, na základe ktorých oslovili aj slovenskú europoslankyňu Katarínu Roth Neveďalovú. Tá vyvrátila tvrdenia o Smere ako o strane, ktorá chce opustiť EÚ či NATO. „Nevhodného kurzu Slovenska“ po voľbách sa obáva nie len Eduard Heger, ale aj nemeckí analytici, ktorí dúfajú, že Smer nakoniec vládu zostavovať vôbec nemusí.

Prezidentka v obavách

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pre Politico povedala, že sa obáva šírenia dezinformácií vo svojej krajine a toho, že výsledok blížiacich sa parlamentných volieb by mohol naštrbiť podporu Slovenska Ukrajine.

„Ak populistické strany povedú vládu na jeseň tohto roku, možno to povedie k zahraničnej politike, akú vedie Viktor Orbán,“povedala pre Politico Čaputová.

Slovensko je v rusko-ukrajinskom konflikte silným podporovateľom Kyjeva, dokonca poskytlo ukrajinským silám  lietadlá MiG-29. Pred septembrovými voľbami v krajine však vedie v prieskumoch  Smer-SD – podľa Politico populistická strana vedená kontroverzným bývalým premiérom Robertom Ficom, ktorá vyzvala na ukončenie vojenskej podpory Ukrajine.

Monika Beňová, Robert Fico, zdroj: FB/MB

MURÍN: Prečo Čaputová mlčí pri útoku na kníhkupectvo?
Spisovateľ Gustáv Murín vo svojom článku na blogu pripomína a komentuje tohtoročný útok na malé bratislavské kníhkupectvo. Fašistickými metódami proti fašizmu Murín poukazuje na to, ako mnohí príslušníci SS po druhej svetovej vojne utiekli z... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Slováci nemajú správne názory

„Slovensko je pevným spojencom Ukrajiny. Nová vláda by však mohla túto rovnicu zmeniť – čo je obzvlášť znepokojujúce, keďže ruský vplyv sa plazí po celej Európe,“ povedala Čaputová a Politico upozorňuje, že ruské príbehy nachádzajú na Slovensku úrodnú pôdu: podľa nedávneho prieskumu think-tanku GLOBSEC len 40 percent Slovákov tvrdí, že za vojnu na Ukrajine je primárne zodpovedné Rusko – v porovnaní napríklad s 85 percentami v Poľsku, severnom susede Slovenska.

Slovensko prežíva veľmi ťažké obdobie. V našej spoločnosti nevidím len polarizáciu, ale aj fragmentáciu,“ hovorí prezidentka.

Úspešná kampaň vplyvu Ruska

Hoci sa krajina bývalého východného bloku môže v súčasnosti javiť ako silne prozápadná, pod povrchom sa zdá, že dezinformácie a príbehy naklonené Rusku prekvitajú. Čaputová, progresívna právnička a bývalá aktivistka, uviedla, že jej krajina čelí aktívnej ruskej dezinformačnej kampani – a že keďže sme „mladšou demokraciou, sme zraniteľnejší“. Prezidentka hovorila priamo o úlohe, ktorú podľa nej zohrávajú niektorí volení politici pri šírení dezinformácií, píše Politico.

„Niektorí politickí lídri, vrátane poslancov, šíria tento typ informácií priamo v parlamente prostredníctvom médií,“povedala prezidentka.

Ficova strana obavy kritikov odmietla.

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová – medzinárodná tajomníčka Smeru – v e-mailovom vyhlásení za stranu uviedla, že „Obviňovať odporcov zo šírenia dezinformácií je veľmi špinavá politická prax. Dôrazne odmietame akékoľvek z týchto obvinení a klamstiev."

Vysvetlite niekto hlave štátu, kto bol generál M.R. Štefánik!
Ešteže máme na čele štátu človeka, ktorý vie, kam zobrať návštevu. Píše na sieti známa právnička, Judita Laššáková. Jaj, sorry, pani prezidentka Zuzana Čaputová pri pánovi Macronovi chýba. (pozn.red. HD - francúzsky prezident sám bez hlavy... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Zdá sa však, že vplyv je hmatateľný

Politico upozorňuje, že približne 50 percent Slovákov tvrdí, že Spojené štáty sú bezpečnostnou hrozbou pre ich krajinu, ukazuje prieskum verejnej mienky GLOBSEC. Len 58 percent Slovákov by v prípade referenda hlasovalo za zotrvanie v NATO a 66 percent súhlasí s tvrdením, že „USA zaťahujú Slovensko do vojny s Ruskom, pretože z toho profitujú“.

Prieskum verejnej mienky vychádzal z vlastného výskumu NATO , ktorý zistil, že len 51 percent Slovákov by hlasovalo za zotrvanie v NATO, v porovnaní so 70 percentami celkovo v celej aliancii.  Prieskum NATO tiež zistil, že polovica obyvateľov Slovenska by bola proti pokračujúcej pomoci Ukrajine. 

Vie, prečo je to tak

„Ide o mix „pozitívneho postoja k spoločným slovanským koreňom, určitého pohľadu na históriu, vplyvu dezinformácií a možno chýb v komunikácii demokratických politických lídrov,“ hovorí prezidentka o tom, prečo podľa nej rastie ruský vplyv na Slovensku. Slováci po sérii kríz, akými sú pandémia koronavírusu, rastúce ceny energií, inflácia a susedná vojna, majú všetkého jednoducho dosť. 

„Myslím si, že toto je dôvod, prečo sú ľudia nahnevaní alebo frustrovaní," hodnotí situáciu Čaputová.

Kľúčový politický moment

Politico podsúva myšlienku, že Smer reálne mieni iniciovať vystúpenie Slovenska z euroatlantických štruktúr, pretože píše, že „Slováci idú k volebným urnám v septembri. Niektorí politici varujú, že tieto voľby by mohli posunúť úlohu Bratislavy v rámci EÚ a NATO“ a hneď na to informuje, že „Smer má podľa prieskumu verejnej mienky POLITICO okolo 17 percent. To stavia Smer – člena paneurópskej Strany európskych socialistov – pred všetkých ostatných kandidátov na rozbitej politickej scéne Slovenska.

Líder Smeru Fico, ktorý bol v minulosti trikrát premiérom, sa len o vlások vyhol väzeniu po tom, čo slovenský parlament minulý rok neschválil návrh na zbavenie jeho imunity , kým ho vyšetrovali pre obvinenia z organizovaného zločinu.

Bez hanby nás podvádzali, klamali a cicali štát i jeho občanov
Oni nebojovali proti mafii a korupcii, pretože mafiáni a korupčníci nikdy nebojujú proti sebe. Všetky ich úporné snahy mali za cieľ iba dostať sa do pozície, z ktorej by sa oni sami mohli správať ako mafiáni a korupčníci. Najsprostejšia moc, aká... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

V obavách z Fica je aj Heger

Eduard Heger, ktorý do polovice mája zastával funkciu dočasného premiéra Slovenska, označil Fica za „lídra používania dezinformácií v jeho znení“, čo Ficova strana popiera. Heger v Bratislave pre POLITICO povedal, že sa obáva, že populistická vláda odkloní krajinu od západných hodnôt.

„Začnú meniť zahraničnopolitickú orientáciu – a vlastne začnú vyťahovať Slovensko z európskych štruktúr a štruktúry NATO,“ povedal.

Smer trvá na tom, že nechce meniť zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

„Naša politická strana plne podporuje členstvo Slovenska v EÚ a NATO,“ napísala za stranu Roth Neveďalová, ktorá v odpovedi na otázky o postoji Smeru k Ukrajine uznala, že Ukrajinci „majú právo brániť sa“, ale uviedla, že strana požaduje prímerie a mierový proces.

„Vždy sme podporovali pomoc Ukrajine – humanitárnu pomoc, rokovania, mediáciu, podporu utečencom, ktorí v súčasnosti žijú aj na Slovensku atď. Nemôžeme poslať Ukrajine žiadnu vojenskú podporu, jednoducho preto, že na Slovensku nezostala žiadna vojenská technika,"  hovorí Roth Neveďalová pre Politico.

Facebook KRN | Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD)

Odborníci nie sú presvedčení

„Ak bude strana Smer – s Robertom Ficom alebo bez neho – vo vláde, určite sa pokúsi zmeniť súčasnú úroveň podpory Ukrajiny,“ povedal vedúci vedecký pracovník Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy, ktorý sa špecializuje na región. Dodal však, že Smer je pragmatická strana bez jasnej zahraničnej politiky.

„Aj keď teraz Fico v prieskumoch vedie, nemusí nevyhnutne skončiť pri moci. Víťaz možno nebude schopný zostaviť vládu. O týchto voľbách rozhodnú malé strany," dodal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik