POTVRDENÉ! Rusko podniklo najväčší dronový útok na Kyjev
28 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Kyjev v noci na nedeľu čelil najväčšiemu dronovému útoku od začiatku vojny. Na ukrajinskú metropolu zaútočilo približne 40 "kamikadze dronov" iránskej výroby, uviedli tamojší predstavitelia.

Ukrajinské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti Telegram vyhlásili, že sa im podarilo zostreliť 52 z celkových 54 dronov Šáhid iránskej výroby. Dodali, že ruská armáda dronmi útočila najmä na vojenskú a kritickú infraštruktúru v Kyjeve a ďalších centrálnych regiónoch Ukrajiny. 

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že trosky padajúce v dôsledku zostrelenia dronov zabili 41-ročného muža a zranili 35-ročnú ženu. Magistrát mesta poukázal na to, že prvé výbuchy bolo počuť krátko po druhej ráno miestneho času, ktoré pokračovali aj neskôr.

Kličko tiež uviedol, že v dôsledku útoku dronom začali horieť najmenej dve budovy. Požiadal tiež ľudí, aby zostali v úkrytoch. 

Útoky za úsvitu sa uskutočnili poslednú májovú nedeľu, keď podľa tradície miestni obyvatelia oslavujú deň mesta Kyjev. Tento deň je typicky poznačený pouličnými veľtrhmi, živými koncertmi a špeciálnymi múzejnými výstavami.

ŠÉF KYJEVSKEJ VOJENSKEJ VLÁDY SERHIJ POPKO UVIEDOL, ŽE IŠLO O NAJVÄČŠÍ LETECKÝ ÚTOK NA KYJEV VO VOJNE NA UKRAJINE.

Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Kyjev sa v máji stal terčom pravidelných útokov. V piatok šéf miestnej civilnej a vojenskej správy Serhij Popko tiež dodal, že hlavné mesto bolo od začiatku mesiaca napadnuté v noci v 13. prípadoch. 8. mája boli hlásené výbuchy vo viacerých regiónoch Ukrajiny, pričom útok bol zameraný na Kyjev a Odesu.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl neskôr uviedol, že na Kyjev zaútočilo 35 ruských bezpilotných lietadiel a všetkých 35 bolo zničených. Pri útoku bolo zranených najmenej päť ľudí. Starosta Vitalij Kličko uviedol, že pri výbuchu utrpeli zranenia traja ľudia a dvoch ďalších zasiahli trosky dronu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik