Milan Mazurek: Europoslanci sú schopní schváliť aj tento psycho úlet (VIDEO)
26 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Európska únia by chcela digitálne euro zaviesť už od roku 2025. Poslanci hnutia Republika s blížiacim sa termínom stále intenzívnejšie hovoria, že právo na hotovosť by malo byť zakotvené v slovenskej Ústave.

Milan Mazurek (Republika) sa obáva, že aj slovenskí europoslanci zahlasujú za hocijaký návrh, ktorý dostanú na stôl a inak to nebude ani v prípade digitálneho eura. Ako príklad uvádza zákaz spaľovacích motorov, pričom vysvetľuje, že ak to nepôjde cez zákazy, pôjde to „cez peňaženky“ občanov. Digitálne euro má pritom niekoľko závažných rizík. Na výhody digitálneho eura sa ešte v marci pýtal Eduarda Hegera, ktorý odpovedal v zmysle „lebo Čína“.

Psycho úlet

„Európsky parlament v súčasnosti schváli akúkoľvek somarinu, ktorú im tam predložia. Keby im tam predložili, že zajtra, alebo budúcu sezónu vykurujeme na 10 stupňov, tak v ich neomarxistických mysliach tých jednotlivých frakcii to odhlasujú. Oni nerozmýšľajú o tom, o čom hlasujú,“myslí si Milan Mazurek a z rovnakého prístupu k veciam obviňuje aj slovenských europoslancov, ktorých hlasovanie o norme Euro7 považuje za „úplný psycho úlet“.

Zdroj: FB / Milan Mazurek

Uťahovanie skrutiek

„Už keď sa pred piatimi rokmi začalo hovoriť o zákaze spaľovacích motorov, povedali, že je to konšpiračná teória. Že to určite nezakážu. Nakoniec to zakázali. Teraz ti povedia, že čo tu riešiš, veď do roku 2035 si aj tak kúpiš spaľovací motor. Ale príjmu ti normu Euro7, že ten spaľovací motor bude taký drahý, že si ho väčšina ľudí aj tak nekúpi,“vysvetľuje Mazurek, ako to funguje.

Cez digitálne euro hrozia obmedzenia. Mena sa pripravuje - ako sa pozerať na nástrahy a príležitosti?
Cez digitálne euro hrozia obmedzenia. Mena sa pripravuje - ako sa pozerať na nástrahy a príležitosti? Čo to vlastne digitálna mena je? Pripraví nás o slobodu? A kde to už skúšajú? Ako sa zabezpečiť a pripraviť? A bude hotovosť plne nahradená? Čo je... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Cez zákazy to nepôjde

„Keď sa dostaneš dovnútra bublín týchto magorov, ktorí to presadzujú, tak zistíš, že oni sa v nich otvorene bavia, že auto je zlo a autá treba zakázať. Ale vedia, že spoločnosť to neprijme. Tak nastavia také nemožné podmienky na kúpu toho auta, že si ho skrátka ľudia nebudú môcť dovoliť. A čo tam po tom, že oni autá nezakázali, veď ty si môžeš auto kúpiť – ak na to máš. To auto bude extrémne drahé,“ odhaľuje poslanec psychologické manipulácie. Podľa neho aj digitálne euro je momentálne v rovine konšpiračnej teórie, no presne rovnako skončí aj digitálne euro, ktorého zavedením a postupnými procesmi sa zruší hotovosť.

Riziká digitálneho eura

O zavedení digitálneho eura sa hovorí už niekoľko rokov. Európska centrálna banka si je však vedomá aj rizík, ktoré sa týkajú ochrany súkromia, ale aj stability finančného systému. Zavedením digitálnej meny by sa úplne zamedzilo využívaniu hotovosti.

Podľa Petra Pénzeša z NBS by digitálne euro postavilo komerčné banky do pozície overovateľov klientov pred vydaním aplikácie na platbu digitálnym eurom. Systém by však umožňoval zistiť detaily o každej jednej transakcii, čo je podľa verejnej konzultácie z roku 2021 pre Európanov neprijateľné, žiadajú zachovanie anonymity. Digitálne euro by chcela ECB zaviesť už o dva roky.

Peniaze v hotovosti, ilustračné foto: Getty Images

Heger a jeho "lebo Čína"

Heger vo svojej odpovedi poslankyni Vorobelovej na otázku o digitálnom eure argumentoval aj tým, že digitálnu menu má už značne rozvinutú Čína. „Digitálne euro je dôležité na to, aby sme dobehli vlastne Čínu a nepripravili sa o biznis, pretože ak by sme sa pripravili o tento biznis, tak by naši podnikatelia boli ohrození,“ vyjadril sa Heger k otázke poslankyne, ktorá len dvíhala obočie nad jeho obdivom k totalitnej Číne.

VOROBELOVÁ sa spýtala HEGERA na digitálne euro, ten reagoval "ZLÁTANINOU nič nehovoriacich fráz"
Poslankyňa Národnej rady SR Slavěna Vorobelová na Facebooku napísala o tom, ako sa na parlamentnom výbore pre európske záležitosti spýtala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera na možnú kolíziu medzi cieľmi digitálneho eura a ústavným právom... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik