Cez digitálne euro hrozia obmedzenia. Mena sa pripravuje - ako sa pozerať na nástrahy a príležitosti?
16 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Cez digitálne euro hrozia obmedzenia. Mena sa pripravuje - ako sa pozerať na nástrahy a príležitosti? Čo to vlastne digitálna mena je? Pripraví nás o slobodu? A kde to už skúšajú? Ako sa zabezpečiť a pripraviť? A bude hotovosť plne nahradená? Čo je to CBDC a ako bude fungovať digitálna mena, ak sa to politikom podarí presadiť?

Ak máte otázky k digitálnym menám, v tomto článku a videu zistíte viac…

Digitálna mena ako príležitosť?

Keď sa povie digitálne euro, mnohí ľudia sa zježia. Iní to zase berú ako niečo podobné, čo už máme dnes. Napríklad nákupy v eshope. Alebo platby kartou. Ale je to naozaj to isté? Dá sa vôbec takto digitálna mena porovnať?

Nástroj na špehovanie…

Keď idete do obchodu a nakúpite za hotovosť, nikto nevie, čo ste si kúpili. Vedeli ste, že na Slovensku, ak platíte kartou, všetky informácie do detailu sa zhromažďujú na finančnej správe? Možno si poviete, že vám to je jedno. Ale už v minulosti sa podarilo mnohým hackerom prelomiť ochranu v online.

Naposledy napríklad NCZI, kedy unikli všetky informácie o všetkých Slovákoch – kedy boli testovaní, ako boli testovaní, či boli pozitívni, či boli očkovaní, kedy vycestovali. Zaslúžil sa o to Pavol Lupták, ktorý zistil dieru v systéme pri e-hranici. Nahlásil túto chybu a dieru úradom. Namiesto pochvaly je dnes predvolávaný na pojednávania… Každý systém sa dá prelomiť. Preto aj na digitálnu menu a na digitálne euro sa dá pozerať aj z tohto uhla.

V rozhovore s Jurajom Bednárom padli aj tieto otázky:

-Dá sa porovnať digitálne euro centrálnej banky s nákupmi na eshope?

-Čo je podľa teba najväčšia hrozba digitálnej meny centrálnej banky? A
myslíš, že sa to stane? Že hotovosť zmizne?

-A čo porovnanie s kryptom? Diváčka sa pýta: keďže „údajne“ je digitálna mena ako krypto mena ( teda nie je medzi nimi žiadny rozdiel), to znamená, že sa aj bude takisto správať? Teda, že jej hodnota bude „ volatilná „?

-Myslí si, že budeme obmedzovaní v nákupe jednotlivých položiek?

-Aké alternatívne možnosti, okrem barteru, vidíš ako alternatívu k dobe, keď by digitálne € bolo zavedené?

-Ako by sa mal človek aktuálne, bez paniky zachovať aby sa pripravil na
prípadný nástup digitálneho eura? Do čoho konvertovať svoje zdroje?

Veríme, že rozhovor zaujme a aj pomôže.

Pozrieť si ho môžete priamo tu:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik