HON NA ČARODEJNICE? Vedia sa vyšetrovanie proti Marine Le Penovej
25 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Nezávislý výbor by mal skúmal vzťah medzi francúzskou političkou Marine Le Penovej a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Existuje totiž podozrenie, že niekoľko ruských oligarchov podporilo prezidentskú kampaň Marine Le Penovej a politička tiež dostala pôžičku vo výške 4 miliardy HUF od maďarskej banky MKB.

Vo Francúzsku sa teraz začalo parlamentné vyšetrovanie proti Marine Le Penovej a jej krajne pravicovej strane Národné zhromaždenie.

NEZÁVISLÁ KOMISIA SA SNAŽÍ ZISTIŤ, ČI MÁ LE PENOVÁ VÄZBY NA MOSKVU A ČI DOSTALA PENIAZE OD ORGANIZÁCIÍ NAPOJENÝCH NA VLADIMIRA PUTINA ALEBO VIKTORA ORBÁNA.

Vyšetrovanie sa zameriava na pôžičku vo výške 9,4 milióna eur, ktorú Národnému zhromaždeniu poskytla česko-ruská banka a ktorá ešte nebola splatená.

Marine Le Penová označila konanie za hon na čarodejnice.

Emmanuel Macron vlani v apríli zvíťazil v druhom kole francúzskych prezidentských volieb, kde čelil Marine Le Penovej.

Preteky neboli také tesné, ako analytici očakávali, pretože Macron zaznamenal výrazné víťazstvo.

Marine Le Penová nie je prvou vo francúzskej politike, ktorej kampaň bola financovaná zo zahraničia na základe sporných dohôd.

OKREM MKB SA NA FINANCOVANÍ KAMPANE MARINE LE PENOVEJ  A DVOCH BÝVALÝCH FRANCÚZSKYCH PREZIDENTOV NICOLASA SARKOZYHO A JACQUESA CHIRACA PODIEĽALI AJ RUSKÁ, LÍBYJSKÁ A GABONSKÁ VLÁDA.

Marine Le Penová navštívila Viktora Orbána v karmelitánskom kláštore v októbri 2021 a vo februári francúzska RTL informovala, že kandidát strany Národné zhromaždenie získal pôžičku od maďarskej banky.

Následne, začiatkom marca, keď kandidáti museli predložiť svoje majetkové priznania, vyšlo najavo, že Le Penová dostala pôžičku vo výške 10 691 775 eur, alebo približne 4 miliardy forintov pri súčasných výmenných kurzoch, na svoju prezidentskú kampaň od maďarskej banky, ktorá bola náhodou MKB.