Na Heribanovu smrť reaguje Chmelár, aj Činohra SND (VIDEO)
24 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Slovensko je v šoku – zomrel mladý umelec Daniel Heriban. Jeho smrť zaskočila aj politológa Eduarda Chmelára. Toho však zarazilo aj niečo úplne iné, čo súvisí s našim kultúrnym povedomím a inštitúciou, ktorá by ho mala formovať.

Chmelár netají, že je v šoku z toho, ako reagujú médiá. Nemá výčitky ani tak voči bulváru, skôr nechápe, že verejnoprávna televízia, ktorá by mala byť propagátorkou kultúry, pri všestrannom umelcovi vyzdvihuje nie jeho umenie, ale tie najprimitívnejšie úlohy. Česť Heribanovej pamiatke vyslovila aj Činohra SND, v ktorej účinkoval sedem rokov.

Je z toho v šoku

„Nečakané úmrtie mladého herca a všestranne talentovaného umelca Dana Heribana je rana osudu pod pás. Ale v ešte väčšom šoku som z reakcie médií. Keď bulvár napíše, že bol známy zo seriálu Horná Dolná, ešte to prehltnem, hoci si kladiem otázku, prečo naše médiá pri úmrtí významného umelca vyzdvihujú jeho najprimitívnejšie úlohy,“zamýšľa sa Chmelár.

VEĽKÝ ŠOK! Zomrel obľúbený herec z Hornej Dolnej
Zomrel známy herec a hudobník Daniel Heriban. Obľúbený predstaviteľ Ďura Brmbalíka zo seriálu Horná Dolná skonalvo veku iba 43 rokov. Podľa informácií TV JOJ mal Heriban zomrieť vo svojom dome vo Svätom Juri. Herec mal podľa informácií zdravotné... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

O našej nekultúrnosti

„No keď verejnoprávna RTVS vypichne, že hral "v úspešnom komediálnom seriáli Pumpa", rezignujem na pátranie po inteligencii v našom mediálnom vesmíre. Pretože toto je predovšetkým alarmujúci znak našej nekultúrnosti, ak si chceme pamätať z jeho tvorby práve toto,“nechápe Chmelár.

Čo by teda vypichol pri Heribanovi on?

„Kto videl, ako stvárnil Janka Kráľa v Národnom cintoríne alebo jeho vypätý výkon v Neveste hôľ, ten mi dá za pravdu, že to bol jeden z najlepších hercov mladšej generácie a že trojnásobným držiteľom ocenenia Dosky za najvýraznejší divadelný výkon sa stal právom. Čo tu však po ňom zostane, ak je naše kultúrne vedomie už natoľko zdevastované, že si pri jeho mene vybavíme iba podradné komerčné postavy?“pýta sa politológ.

„Kto iný ako verejnoprávna televízia by mal chrániť dobrý vkus? Hádam nám to dôjde až po jeho smrti, keď sa na jeseň objaví v novom filme, v ktorom stvárnil Alexandra Dubčeka... Veľká strata pre slovenskú kultúru, ťažká rana pre slovenské divadlo. Úprimnú sústrasť jeho rodine a česť jeho pamiatke,“ uzatvára Chmelár.

Reaguje aj Heribanova materská scéna

„Je nám veľmi ľúto, že náš kolega Dano Heriban odišiel príliš skoro. Daniel Heriban prijal ponuku riaditeľa Romana Poláka a stal sa členom súboru Činohry SND v roku 2014. Zostal ním až do roku 2021. Počas siedmich sezón ukázal svoju hereckú variabilitu, schopnosť napojiť sa na poetiky rôznych režisérov širokej estetickej škály. Bol bravúrny autor hudby a sám do niekoľkých inscenácií hudbu skladal. Vedel zaujať svoje publikum rozvážnym humorom, ale aj tajomne a rafinovane výrazom nevinného mladého chlapca vyložiť postavu.

Správa o jeho náhlom odchode je šokom, zasiahla mnohých svojou nepripravenosťou a v ústrety nej prichádza pocit nespravodlivosti, absurdnosti a prázdna,“ reagovala na Heribanovu smrť jeho domovská scéna, Činohra SND.

Našla sa účtenka z čias života Ježišovho
V Jeruzaleme sa našiel 2000-ročný obchodný doklad. Pozdĺž pútnickej cesty mesta Davidovho bola objavená starodávna účtenka, informuje foxnews.com. Podľa zverejnenej správy objavil Izraelský úrad pre pamiatky (IAA) pozdĺž pútnickej cesty mesta... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik