Bývalý sudca o politicko-mainstreamovej "Kočneriáde"
25 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Europoslanec a predseda strany Slovenský patriot sa vracia k rozhodnutiu súdu vo veci Mariána Kočnera. Miroslav Radačovský ako dlhoročný sudca má rozhodne väčšie skúsenosti, ako všetci, čo sa vyjadrujú v diskusiách, prípadne moderátori politických relácií.

Emeritný sudca pritom hovorí, že sudca má rozhodovať o vine konkrétneho človeka, nie o jeho mene a uvádza príklad z vlastnej kariéry, kedy nerozhodoval o prezidentovi, ale na základe dôkazov, ktoré mu boli predložené. V tejto súvislosti Radačovský pripomína veľkú silu médií. Opiera sa o príklad únosu Michala Kováča mladšieho, o ktorom „rozhodla“ verejná mienka a mienkotvorné médiá. Neprekážajú mu pritom hlasy diskutujúcich pod rôznymi príspevkami, ale správanie investigatívnych novinárov a ich zamestnávateľov, ktorí by mali vedieť a ctiť prezumpciu neviny. Rozhodnutiu súdu nerozumela napríklad ani exministerka Mária Kolíková (SaS), ktorej vyjadrenie kritizoval Tomáš Taraba (SNS/Život-NS). O sklamaní médií hovoril aj Robert Fico (Smer SSD)

Hľadá dôvod

Radačovský len sucho konštatuje, že sudca nemal dôvod uznať Kočnera vinný, pokiaľ obžalobou predložené dôkazy „...boli také jasné a nepochybné, aby súd mohol konštatovať, že žalovaný sa skutku dopustil, je vinný a uložil mu trest.“

Zdroj: TASR | Europoslanec a predseda strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský

Rozhodnutie o vine. Nie o mene

Podľa Radačovského netreba riešiť, prečo padlo takéto rozhodnutie, ale to, prečo OČTK a obžaloba nepredložili dôkazy, ktoré by viedli k rozhodnutiu o Kočnerovej vine.  

„Svojho času som ja vo veci rozhodol v neprospech Kisku nie preto, že to bol Kiska. Rozhodol som preto, lebo na súde boli jednoznačné a nespochybniteľné dôkazy, že Kiska konal v rozpore so zákonom. Pokiaľ by takéto dôkazy neboli, nemohol by som predsa rozhodnúť proti Kiskovi len preto, že sa mi nepáčilo, ako sa správa v úrade prezidenta,“pripomína Radačovský.

Súd s Kočnerom "si niekto kúpil"
"Médiá si neželali spravodlivosť, ale pomstu" píše vo svojom povíkendovom statuse predseda SMERu-SSD Robert Fico. Nepíše však toho veľa, skôr číta. "Sorosov denník SME napriamo obvinil sudcov ŠTS z korupcie len preto, že im rozsudok v prípade... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Kde je problém

„To už je potom spoločnosť totálne zmätená a neuverí ničomu, ani súdom, ani prokuratúre, ani orgánom činným v trestnom konaní,“myslí si Radačovský na margo toho, ak o vine a nevine rozhodujú mimovládky, či investigatívni novinári a médiá. Na príklade únosu Michala Kováča mladšieho ilustruje silu médií – 80 percent občanov je presvedčených, že zodpovední sú Mečiar a Lexa, no právoplatný rozsudok nik nevidel. A nevidel ani v spise obsiahnuté dôkazy.

„Predstavme si, hoci len teoreticky, že by súd na základe dôkazov a len na základe dôkazov, rozhodol, že Lexa a Mečiar sú nevinní. To by asi verejnosť, investigatívci a niektoré médiá šaleli,“ konštatuje Radačovský.

Samozvaným právnikom rozumie

Emeritný sudca pritom rôznym fejsbukovým konšpirátorom odporúča, nech sa pokojne hrajú, veď v skutočnosti sa poriadnou prácou nikdy podľa neho neživili.  

„Ale tie tzv. hlavné médiá a tí tzv. investigatívni novinári, ale aj redaktori v TV reláciách a ich diskutujúci, by mali vedieť jednu základnú vec. A to, že v zmysle medzinárodno-právnych štandardov civilizovaných štátov platí prezumpcia neviny a o nikom, kto nebol právoplatne uznaný vinným, nemožno hovoriť, že vinným je a presviedčať o tom verejnosť,“ školí mienkotvorcov Radačovský a pripomína, že vo veci Kočnera je stále možné podať odvolanie a komukoľvek, kto bol vinný z vraždy dvoch mladých ľudí, by podľa neho mal znášať čo najprísnejší trest.

Tarabovi časy nesedeli

Taraba chcel ukázať, aká „neskutočná klamárka“ je Mária Kolíková – a keď nie klamárka, tak aká je „hlúpa osoba“.  Pripomenul, že Kolíková svoje stanovisko, v ktorom „nerozumie rozhodnutiu sudcov“ a súdy žiada o detailnejšiu a zrozumiteľnejšiu komunikáciu rozsudkov, zverejnila trištvrte hodinu pred tým, ako bol rozsudok prečítaný.

„Takže Vy ste vedeli o 45 minút zhodnotiť a dvakrát si prečítať niečo, čo sudca ešte čítal iba do 18:30 h. Takže, pani Kolíková, možno tam tkvie ten problém, prečo Vy veciam nerozumiete, že Vy si ich nevypočujete, ale ani si ich neprečítate,“ hovorí Taraba.

TARABA: Kolíková je neskutočná KLAMÁRKA alebo HLÚPA OSOBA
Poslanec Národnej rady SR Tomáš Taraba (Život-NS) na svojom facebooku uverejnil video, v ktorom sa vyjadruje k reakcii poslankyne SaS Márie Kolíkovej k rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) oslobodil Mariana Kočnera vo veci vraždy Jána... Čítať ďalej
23 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Aj kritika médií musí mať svoje hranice

Robert Fico cituje z denníka SME, ktorý vo svojej tlačenej forme skonštatoval, že Kočner si kúpil rozsudok a nič ich nepresvedčí o opaku.

„Takže keď súd rozhodne inak, ako si želajú médiá a skrachovaní vládni politici, ide o skorumpované rozhodnutie. Keď rozhodne podľa ich predstáv, ide o jasný príklad spravodlivosti,“ konštatuje predseda Smeru.

Zdroj: Reprofoto Youtube | Robert Fico

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik