ZMOS volí predsedu! Na internete sa objavil list: To, čo sa udialo v ZMOS-e smerom dovnútra, to nemá obdobu
23 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Predstavitelia miest a obcí sa zídu v utorok popoludní v Bratislave na 34. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Dvojdňové (23. - 24. 5.) rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS-u sa bude venovať voľbe predsedu združenia, bilancii plnenia úloh i vytýčeniu najbližších priorít.

Začiatok prvého rokovacieho dňa je naplánovaný na 13.00 h, po schválení programu rokovania predložení predseda ZMOS-u Branislav Tréger správu o činnosti združenia a zhodnotí štvorročné volebné obdobie. Nasledovať budú vystúpenia najvyšších ústavných činiteľov. Od 15.00 h je naplánovaná pracovná časť snemu. Delegáti sa na nej budú venovať aktuálnym otázkam, plneniu priorít i diskusii o prioritách na nadchádzajúce ročné obdobie.

Voliť budú tiež predsedu ZMOS-u a členov kontrolnej komisie na nasledujúce štyri roky. "O pozíciu predsedu sa uchádza osem kandidátov z radu primátorov a starostov. O päť miest v kontrolnej komisii sa uchádza 21 primátorov a starostov," konštatuje združenie.

Druhý deň rokovania bude venovaný výsledkom volieb, v závere budú delegáti schvaľovať uznesenia 34. snemu vrátane priorít na najbližšie obdobie.

Súčasťou dvojdňového programu budú aj sprievodné podujatia. Počas utorňajšieho kultúrno-spoločenského programu bude napríklad odovzdané ocenenie Komunálny líder a ocenené viaceré samosprávy. Kategórie sa týkajú inteligentných a inovatívnych riešení, podpory a ochrany životného prostredia i podpory a rozvoja miestnej komunity v sociálnej oblasti či charitatívnej činnosti.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí priatelia, začína výzva, ktorá koluje po internete!

Už zajtra si na sneme zvolíme nového predsedu ZMOS-u. Mnohí z Vás cestujú na snem s nádejou "lepších zajtrajškov", ale je veľmi veľa starostov a primátorov, ktorí sa rozhodli tento snem ignorovať, pretože vidia katastrofickú situáciu našich miest a obcí. A musím dodať, že sa im ani nedivím.

To čím sme si prešli za posledné roky pri atómovkách nemenovaného politika je veľa aj na koňa. Čerešničkou na torte bol schválený daňový bonus, ktorý mestám a obciam ukradol viac ako 600 miliónov eur a astronomické ceny energií s ktorými nám štát pomohol tak, že na DPH-čke zarobil vyššiu sumu akou nám "pomohol"...

Právom sme očakávali, že vedenie našej stavovskej organizácie bude za nás bojovať. Podporu z územia mali neskutočnú, veď len minulý rok sa konalo 8 protestov a vo februári ďalší pred NR SR.

To ako s touto podporou naložili je neuveriteľné. Ďalšie plánované protesty "odpratali z cesty", pod rúškom rokovaní s kompetentnými... Vláda padla a nám ostali len oči pre plač. Po piatkových podielových daniach je realitou, že mestá a obce nebudú môcť zaplatiť svoje záväzky a veľa samospráv pristúpi k prepúšťaniu.

Netvrdím, že za tento stav môže ZMOS, ale svoju vinu na tom má. Komunikácia nášho predsedu smerom navonok bola žalostná. Svedčí o tom aj fakt, že 9 z 10 ľudí si myslí, že ideme voliť predsedu po tom čo Michal Kaliňák odišiel...

To, čo sa udialo v ZMOS-e smerom dovnútra, to nemá obdobu

O celom združení rozhodujú 4-5 ľudia. Tzv. "užšie vedenie"... Toto nemá oporu ani v stanovách ani v logike! Informácie k nám prichádzali ako "z chlpatej deky", sólové rokovania členov predsedníctva s vládnymi predstaviteľmi, či podpisovanie zmlúv vyššieho kolektívne stupňa podľa vlastného rozhodnutia boli už len vyústením tohto stavu. Ja osobne nedokážem pochopiť, odkiaľ berú členovia predsedníctva po tomto všetkom odvahu vôbec kandidovať.

Takto to kolegovia ďalej nejde! ZMOS je organizácia, ktorá má zastupovať nás všetkých. Obce a mestá naprieč celým Slovenskom a nie slúžiť jednotlivcom, ktorí ju spravujú ako súkromnú spoločnosť.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik