DRAXLER: Ďalšia "CIRKUSÁCIA" slovenskej politiky
23 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa vo svojom príspevku na Facebooku zaoberá otázkou, či na Slovensku potrebujeme priamu voľbu prezidenta.

Prepiata politizácia a polarizácia

„Táto téma trochu nečakane vyskočila teraz, keď niektorí komentátori prišli s konšpiráciou, že Smeru by sa po voľbách mohlo podariť priamu voľbu zrušiť,“ píše Draxler. Podľa neho je to však dosť nepravdepodobné, keďže na zmenu by bola potrebná ústavná väčšina a zatiaľ to nevyzerá, že by v parlamente mohol takýto blok vzniknúť.

Draxler však prichádza s otázkou, či je to ozaj neracionálna myšlienka, zrušiť priamu voľbu hlavy štátu. Exminister pripomína, že priamu voľbu kritizoval už v čase, keď ju v roku 1999 zaviedla vtedajšia prvá vláda Mikuláša Dzurindu, pričom teraz má rovnaký názor. Draxler argumentuje, že priama voľba podľa jeho názoru zbytočne prispela k ďalšej „cirkusácii“ slovenskej politiky.

„Prezidentské voľby sú totiž len ďalším predvádzaním často veľmi demagogickej rétoriky. Plus, priama voľba takmer vylučuje možnosť zvoliť nejakého relatívne nepolitického človeka, uznávaného odborníka so štátnickým cítením,“ píše Draxler.

Priama voľba podľa jeho názoru prispieva k ďalšej „prepiatej politizácii aj polarizácii verejného priestoru“. Navyše podľa Draxlera ľudí mätie aj tým, že aj v dôsledku priamej voľby prisudzujú prezidentskému úradu väčšie právomoci, ako ten reálne má.

Aj priama voľba podľa jeho slov trochu prispela k tomu, že po „divokých 90. rokoch“ sa politika na Slovensku nezačala upokojovať, aby sa postupne stala tak nudnou, ako v Rakúsku, Nemecku či Švajčiarsku. „Dnes to znie ako sci-fi: mať politikov, ktorí sa namiesto večného hádania venujú budovaniu štátu. Ale taký sen tu u nás niektorých kedysi bol,“ pripomína Draxler.

Robert Fico k hoaxu mainstreamu: Toto šíria odmietači referenda
Robert Fico nechce priamu voľbu prezidenta, zaznieva zo strán niekdajšej vládnej koalície najnovšia informácia, ktorou chcú zabojovať v predvolebnom boji. Smer SSD však hovorí o hoaxe, na ktorého šírenie sa dala aj spravodajská ta3. S informáciou... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Robert Fico ako prezident?

Budúcoročné prezidentské voľby podľa Draxlera smerujú k tomu, že budú ešte viac polarizovať spoločnosť. Zuzana Čaputová aj Maroš Žilinka, ktorého možná kandidatúra sa zvykne spomínať, budú podľa exministra priťahovať úplne opačné typy voličov, veľmi nepriateľských voči sebe navzájom.

Polarizácii podľa neho pomôže aj to, že dnes už sa do politiky takmer nikto nehrnie, takže Draxler si myslí, že kandidátov v prezidentských voľbách nebude veľa. Podľa Draxlera strany aj teraz „doslova zúfalo zháňajú nejakých kandidátov“, nikomu sa však kandidovať nechce, tak strany podľa neho postavia len formálne papierové osoby, ktoré rýchlo odpadnú.

A ešte jedna myšlienka na záver, za ktorú v kaviarni opäť dostanem výplach kapučínom: bol by to naozaj tak zlý politický manéver? Myslím, ak by v rámci nejakého veľkého preorientovania politickej scény dostal Robert Fico prezidentský úrad (koniec-koncov, naozaj, trojnásobný premiér má na dôstojný odchod nejaký nárok a naozaj si nemyslím, že by mal tendenciu v úrade potom už pôsobiť prepiato politicky),“ vyjadruje Draxler myšlienku, ktorá skutočne môže v niektorých kruhoch znieť aj provokatívne.

Draxler si myslí, že pokiaľ by táto časť politickej scény, ktorej voliči nikam neodídu, dostala trochu iný, stredovejší šat, čiastočne s novými lídrami, tak by sme sa potom už mohli prepracovať k pokojnejšej politike. Na tom sa podľa neho dalo pár rokov pracovať, ale nepracovalo – naopak, médiá usilovne „odstreľovali“ z tohto priestoru práve umiernenejších politikov. Tak sa podľa Draxlera stalo, že tu dnes máme ťažko radikalizovaných práve tých voličov, ktorí by inak boli jednoducho prirodzene konzervatívni.

Lenže to je presne náš problém: hystéria s pózami a výkrikmi, nie chladné rozmýšľanie, čo so štátom. A tú hystériu si ešte riadne "vychutnáme". Aj v prezidentských voľbách,“ uzatvára Draxler.

Igor Matovič vyzýva k spájaniu proti Robertovi Ficovi
Všetky strany, ktoré odmietajú politiku Smeru-SD a zároveň ako samostatné subjekty majú menšiu šancu dostať sa do parlamentu, by mali urobiť všetko pre spojenie. Na nedeľňajšom tlačovom brífingu to zdôraznil líder hnutia OĽANO Igor... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik