AKTUÁLNE! Péter Szijjártó poslal Zelenskému tvrdý odkaz! Spomenul aj Slovensko!
21 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Peter Szijjártó, minister zahraničných vecí poslal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému tvrdý odkaz a vysvetlil, aký problém má vláda s Kyjevom.

Brusel nemôže stráviť skutočnosť, že Maďari urobili vlastné rozhodnutia o svojej budúcnosti a že Budapešť má úspešnú pravicovú, kresťanskodemokratickú vládu, povedal minister zahraničných vecí v relácii rádia Kossuth, kde hodnotil návštevu Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v Budapešti.

Szijjártó vysvetlil, aký má vláda problém s Ukrajinou

Szijjártóa sa pýtali aj na informáciu, podľa ktorej predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla Ukrajincom odstaviť ropovod Družba.

Minister zahraničných vecí Maďarska uviedol, že od Kyjeva nedostali žiadne vysvetlenie fám, ale podľa jeho názoru je to záležitosť tak závažná, že predsedníčka Európskej komisie by mal urobiť osobné vyhlásenie, pretože otázka bezpečnosti dodávok energie je otázkou suverenity, a ak sa niekto pokúsi znemožniť bezpečnosť dodávok energie krajine, možno to považovať za útok na suverenitu tejto krajiny.

"Jasné medzinárodné dohody stanovujú, ako sa musí ropa prepravovať cez Ukrajinu, a ak to nebude možné, bude fyzicky nemožné zabezpečiť dodávky ropy do Maďarska, pretože kapacita ropovodu z Chorvátska je oveľa nižšia ako celkový dopyt po rope v Maďarsku, na Slovensku a čiastočne v Českej republike,"zdôraznil minister.

V tejto súvislosti Peter Szijjártó hovoril aj o tom, že: "...Chorvátsko využilo vojnovú situáciu a "bezohľadne" zvýšilo tranzitné poplatky, ktoré sú mnohonásobne vyššie ako sadzba na európskom trhu a Ukrajina urobila to isté.

"Maďari už zaplatili veľmi vysokú cenu za vojnu, ktorá nie je ich vojnou a nemá nič spoločné s jej vypuknutím, takže by bolo legitímne očakávať, že už nebudú chcieť nútiť maďarský ľud platiť ešte vyššiu cenu za túto vojnu," zdôraznil minister.

V súvislosti so vstupom Ukrajiny do Európskej únie Maďarsko podľa Szijjártóa poskytne svoju podporu len vtedy, ak bude vidieť, že existujú záruky týkajúce sa záruk práv maďarského národa, čo znamená, že maďarská komunita v Zakarpatsku získa späť práva, ktoré už mala.

Minister v rozhovore uviedol, že je neprijateľné a škandalózne, že Ukrajina zaradila banku OTP na zoznam medzinárodných sponzorov vojny a uviedol, že OTP pri svojom fungovaní dodržiava všetky pravidlá.

"V pondelok sa očakáva obrovská diskusia v Bruseli na zasadnutí Rady pre zahraničné veci a na Maďarsko bude vyvíjaný obrovský tlak, aby pri rokovaniach o ďalšom sankčnom balíku nepodmienilo odstránenie OTP zo zoznamu a zvýšilo Európsky mierový nástroj," poznamenal Szijjártó.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik