HROZÍ EŠTE VÄČŠÍ NÁRAST CHUDOBY! Čaká nás nová daň za bývanie aj autá
20 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Za emisie povinne zaplatia aj domy! Europoslanci odklepli kontroverznú novinku. Podobné zámery ako so spaľovacími motormi má Brusel aj s budovami. Po novom už nebudú za emisie CO2 platiť iba fabriky a elektrárne. Ale aj budovy a cestná doprava. Postupne preto budeme musieť zabudnúť na vykurovanie plynom. Alebo si priplatíme daň za emisie, informuje portál zoznam.sk.

Hlavný cieľ

Za všetkým stojí klimatická politika EÚ a hlavne balík opatrení Fit for 55. Jeho hlavný cieľ je jasný: „Znížiť emisie skleníkových plynov v Únii do roku 2030 aspoň o 55 % (v porovnaní s rokom 1990). A do roku 2050 dosiahnuť klimatickú (uhlíkovú) neutralitu.“  Zavádzanie opatrení, ktoré povedú k splneniu týchto míľnikov, je aktuálne už dnes. A citeľne sa dotkne aj domácností.

Radikálne znížiť v Únii emisie bez toho, aby opatrenia zasiahli aj domy či byty, totiž nie je možné. „Budovy sú v EÚ zodpovedné za 40 % spotreby energie a 36 % emisií skleníkových plynov,“ upozorňuje Európska komisia. To vysvetľuje prečo nielen doprava, ale aj budovy hrajú kľúčovú úlohu v európskej zelenej dohode.

Europoslanci najnovšie schválili reformu trhu s emisnými povolenkami, ktorú v peňaženkách pocítia aj domácnosti. Jej súčasťou je prelomová zmena. Doteraz za emisie platilo asi 10-tisíc priemyselných podnikov a elektrární. „Po novom budú spoplatnené emisie CO2 aj z vykurovania budov a cestnej dopravy, a to od roku 2027,“ vyplýva z rozhodnutia europarlamentu.  

Hoci oficiálne ide o nový systém obchodovania s emisiami. Z pohľadu spotrebiteľov však pôjde o novú daň za jazdenie so spaľovacím motorom aj vykurovanie plynom či uhlím. To by ľudí malo motivovať kúpiť si elektromobil či tepelné čerpadlo. Aká silná bude táto motivácia? „Cena za tonu emisií na novom trhu s povolenkami bude limitovaná na 45 eur,“ uvádza Európsky parlament. Teda aspoň do roku 2030.

Avšak podľa odborníkov môže byť 45 eurový strop prekročený, pretože schválený mechanizmus nezaručuje, že suma pri obchodovaní s emisiami nepôjde vyššie.

Gašpar: Čaputovej vláda? Čaká nás pokračovanie deštrukcie právneho štátu! (VIDEO)
Z MIKULCOVEJ KALUŽE, DO PROGRESÍVNEHO BLATA. Prezidentka Čaputová ovládla cez svoju vládu progresívnych odborníkov Slovensko! Upozorňuje na to vo svojom príspevku na sociálnej sieti bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Ešte väčšia... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

 

Ako vysoko pôjdu ceny?

Pri cene 45 eur za povolenku by si napríklad v bytovom  dome so spoločným plynovým kotlom priemerná domácnosť priplatila za rok zhruba 75 eur, uvádza idnes.cz. Nákup samotných povoleniek pritom čaká dodávateľa paliva, nie domácnosti. A čo vozidlá? Podľa štúdie Postupimského inštitútu pre výskum klímy sa v dôsledku prijatia opatrení zvýšia ceny palív o 10,5 centu za liter benzínu a 12 centov za liter nafty.

Experti ale upozorňujú, že suma za tonu emisií by sa pri obchodovaní s povolenkami mohla vyšplhať až na niekoľko stoviek. „Cena uhlíka 200 eur sa rovná cenovej prirážke 53 centov za liter nafty a 47 centov za liter benzínu,“ píše euractiv.com.

Hrozí nárast chudoby

Zvyšovanie cien pritom najviac pocítia najslabší. „Navrhované opatrenia by mohli mať ničivé sociálne dôsledky na domácnosti s nízkymi príjmami, ktoré sú vo veľkej miere závislé od fosílnych palív na vykurovanie a dopravu,“ upozorňuje Anna Bajomi, odborníčka na politiku energetickej chudoby z FEANTS.

Navyše, plánovaný je i koniec áut so spaľovacím motorom. „Boj s emisiami povedie k výraznému zvýšeniu rizika dopravnej chudoby,“ poznamenáva pre euractiv.sk výskumníčka Monika Martišková.

Analytik VARUJE: Neverte vládnej propagande! ÓDOROVA VLÁDA JE VOJNOVÝM KABINETOM
Asi nik nečakal, že Slovensko pod vedením Ľudovíta Ódora „naberie kurz“ do mierových politických vôd. Nečakal to zrejme ani politický analytik Eduard Chmelár, ktorý si vzal pod drobnohľad výdavky nového vládneho kabinetu na zbrojenie. Premiér... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik