Americko - ruský pingpong
20 | 05 | 2023 I Milan Laca

USA uvalili na Rusko nové vývozné obmedzenia. Moskva zakázala vstup 500 Američanom, vrátane bývalého prezidenta Baracka Obamu.

Americké úrady rozšírili vývozné obmedzenia voči Rusku a Bielorusku na 1200 položiek.

Nové zákazy
Ako informovalo americké ministerstvo obchodu, "ďalších 1 224 výrobných položiek, pridaných na zoznam, bude teraz potrebovať licenciu na vývoz alebo opätovný vývoz a transfer v rámci Ruska a Bieloruska," uvádza sa v dokumente. Na zoznam opatrení na kontrolu vývozu zaradili nástroje a elektrické spotrebiče, stavebné materiály, fotografický papier a iné papierenské výrobky, farby, látky, člny a osobné vozidlá, zariadenia potravinárskeho priemyslu.
 
USA idú cvičiť ukrajinských pilotov
Biden hovorí, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách F-16. Téme sa venuje The Guardian. Americký prezident Joe Biden povedal lídrom G7, že Washington podporí spoločné úsilie so spojencami pri výcviku ukrajinských pilotov na... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková
Ruská odpoveď
Moskva zakázala vstup 500 Američanom, vrátane bývalého prezidenta Baracka Obamu, vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí. „V reakcii na pravidelne uvaľované protiruské sankcie zo strany administratívy Joea Bidena, ktoré sú podľa plánu Washingtonu navrhnuté tak, aby spôsobili Rusku maximálne škody a osobne sa dotkli predstaviteľov a bežných občanov našej krajiny ako protiopatrenie je zakázaný vstup do Ruskej federácie 500 Američanom“. 
Zoznam
Na zozname je bývalý americký prezident Barack Obama, súčasní lídri rôznych úrovní výkonnej moci a bývalí predstavitelia, senátori a kongresmani, zvolení v novembri 2022, odborníci a zamestnanci „analytických“ centier, zapojených do distribúcie rusofóbnych postojov a falzifikátov, ako aj šéfovia spoločností, dodávajúcich zbrane do Kyjeva. Okrem nich sú tam aj  predstavitelia vládnych orgánov a orgánov činných v trestnom konaní, ktorí sa podieľajú na prenasledovaní ľudí v prípade "útoku na Kapitol".
Moskva varuje
Ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že je najvyšší čas, aby sa Washington poučil: Ani jeden nepriateľský útok proti Moskve nezostane bez tvrdej reakcie. Na základe toho Moskva opätovne zamietla žiadosť amerického veľvyslanectva o konzulárnu návštevu reportéra Evana Gerškoviča, zatknutého za špionáž. Ministerstvo vysvetlilo, že išlo o reakciu na odmietnutie udeliť víza ruským novinárom zo skupiny šéfa rezortu Sergeja Lavrova, na rokovanie OSN v New Yorku.
 
Spojenci, priatelia? A prevrat?
Erdogan obvinil Bidena z plánovania zvrhnutia tureckej vlády. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil svojho amerického partnera Joea Bidena z prípravy na zvrhnutie vlády v Turecku. Prezident vyhlásil Erdogan to povedal v odpovedi na... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik