Neschopná EÚ ide riešiť nedostatok liekov
15 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Európska komisia chce zakročiť proti nedostatku liekov", informuje web rakúskej verejnoprávnej agentúry AP, orf.at. Európska agentúra pre lieky (EMA) v súčasnosti vyhodnocuje trh s dôležitými antibiotikami, uviedla komisárka EÚ pre zdravie Stella Kyriakidesová podľa „Welt am Sonntag“.

Konzultuje sa s výrobcami, ako sa dajú zosúladiť výrobné kapacity s dopytom. Komisárka oznámila, že časť rozpočtu Agentúry EÚ pre krízovú pripravenosť a krízy (HERA), ktorá v tomto roku predstavuje celkovo 1,3 miliardy eur, by sa mohla použiť na skladovanie a obstarávanie nedostatkových liekov.

Trh s liekmi musí fungovať za každú cenu

Podľa Kyriakidesovej musí EÚ zabezpečiť zásobovanie liekmi "pre všetkých občanov za každých okolností". Vyslovila sa v prospech európskeho systému včasného varovania a zoznamu v EÚ kriticky nedostatkových drog na výrobu liečiv.

Mnohé lieky sú takmer vo všetkých krajinách EÚ nedostupné vôbec alebo len s ťažkosťami. Patria medzi ne antibiotiká, inzulín a medikamenty v liečbe rakoviny.

Ruský plyn ani za svet!
Krajiny G7 a EÚ majú v úmysle zakázať reštart ruských plynovodov. Krajiny G7 a Európska únia sa chystajú zakázať vývoz ruského plynu cez plynovody, ktorých dodávky sú teraz pozastavené, píše denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje. Už... Čítať ďalej
14 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik