Nateraz je na čele dvojzáprah Pelle + Gery
15 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Gery je veľký sympoš, píšem ako psíčkar, chovateľ labroidného kríženca najdúcha z útulku. A zdá sa, že nielen Gery je so svojim páničkom spokojný. Psi vedia, čo nie je zlé a kto nie je zlý. Začínajú to však - aspoň podľa najnovšie zverejneného prieskumu - vidieť aj anketovaní občania a najmä´voliči. Ale poďme si okomentovať ten prieskum.

Prieskum robila agentúra FOCUS, ktorá v období od 19. do 26. apríla položila 1 013 respondentom nasledovnú otázku: „Predstavte si, že by sa daný politik stal premiérom na Slovensku. Dokázal by ako premiér vládnuť v krajine s rozvahou bez hádok a konfliktov?“

Najväčšia časť opýtaných, 45 percent, by na premiérskej stoličke v súčasnosti videla „najväčší pokoj a rozvahu“ v podobe súčasného predsedu strany HLAS – sociálna demokracia Petra Pellegriniho. Tesne za ním sa umiestnil jeho bývalý stranícky kolega a predseda strany SMER-SD Robert Fico.

Je to zaujímavý fakt, ak vezmeme do úvahy, že väčšina mienkotvorných médií sa rada opiera práve o zistenia Focusu, z čoho možné mnohé usudzovať a mnohé tiež vyvodzovať. Okrem iného aj debakel pravice, respektíve toho, čo sa tu na ňu tak zúfalo a tak neúspešne tri roky hralo. A s občanmi popri tom priam sadisticky hrajkalo. Najmä s ich nervami. Každý si je však strojcom svojho šťastia. Aj politici, predčasní samozvaní bohovia v predčasných voľbách  - často.

Tak takto voľajako nám to Focus s odpoveďami na citovanú otázku
Začať od konca, alebo skončiť na začiatku?

No dobre, od konca. Matovič. Samostatná kapitola, naozaj desivá kapitola budúcej slovenskej histórie a najmä histórie "politiky" na Slovensku. Takmer sa nedokážem ubrániť nutkaniu použiť slovko troll, tak obľúbené mainstreamom, ako ním bol milovaný Matovič a následne ním bol vynesený až "do neba", teda, na kreslo premiéra a neskôr ministra financií "z Božej vôle". Ale zaoberať sa krátkozrakosťou až tuposťou mainstreamu nemá význam, svoje odborné kvality preukazuje nonostop. Aj v súvislosti s Matovičom, ktorého do politiky vyniesla opečená kožka z kuraťa - veď si pozrite napríklad články v Pluske z obdobia, keď sa Matovič stal poslancom parlamentu a vyplakával o svojich krivdách v detstve. V nich zrejme možno nájsť aj príčiny jeho súčasných manierov. To však nechám na odborníkov na traumy.

Kotleba sa zničil sám

Jemu nemuselo pomáhať nič a nikto. Teatrálne bagre pri osadách, to už dnes takpovediac "nepíše". Naopak, obrovský mentálny pokrok urobili Kotlebovi odídenci do Republiky - "Uhríkovci". Niet div, že v prieskume sú štvrtí. Ich predseda a europoslanec pravideľne informuje aj o zhovadilostiach, prichádzajäúcich z Bruselu, buduje odborný stranícky team, vyjadruje sa ostro, zrozumiteľne, ale aj korektne. Áno, je v informačnej blokáde zo strany mainstreamu, to nie je nič nové, tak demokraciu vidí informačný hlavný prúd. Ale - komunikuje dostatočne jasne na sieťach. Zopakujem, rozumne, nekonfliktne a najmä mobilizačne. 

CK Dubaj

Nie, Sulíka neutopil Matovič, jeho položil Dubaj. Každému bolo odporné, ako sa táto "expo" destinácia zmenila na víkendovky vyvolených, dobre organizované a štátom financované výletíky s kamošmi, kamoškami a rodinnými príbuznými. Ostentatívne. Čas ukáže, čo Expo prinieslo v návratke Slovensku, ale veľa toho zrejme nebude. Sulíkovi prispelo k jeho nedôvere aj to, že neustále lavíroval medzi potopením vlády a jej podržaním, až kým sa mu to nevymklo z rúk a padol spolu s ňou, hoci v malom a teatrálnom predstihu. Sulík výrazne doplatil aj na spôsoby, aké ukázal napríklad jeho korunný princ, bože môj, ako sa len ten volal, no, ten, štátny tajomník, čo vymenil stranu za funkciu - Klus? Sulík, narozdiel od Kollára často nesprávne odhadol, na ktorej strane v danej chvíli je výhodnejšie "tvrdiť muziku".

Neviditeľný Majerský a naopak Slovensko oblepené Šimečkom

Prvý z menovaných pánov tri roky akoby nebol, tam niet čo diskutovať a druhý, ten sa zjavil zrazu z ničoho nič ako zjavenie na tisíckach bilbordov po celom Slovensku. Paradoxne si na nich spolukraľujú s Matovičom. Igor sľubuje mamkám  život a prosperitu "bez daní", hoci o tom ešte nerokoval parlament, a že ide o ústavou zakázanú diskrimináciu, ale to nič, veď on už vycapil na bilbordy toľko nesplnených hovadín, že tam pokojne môže sľúbiť aj obrátiť Zemskú os... Šimečka sa tvári na týchto reklamných pútačoch namosúrene až naduto, čo mu mohli jeho imidžmejkri povedať hneď, dáva najavo celkom kvalitne zlovestnú budúcnosť Slovenska v prípade, ak... no, nestrašme. Radšej. Aj keď vieme, čo vieme a "oni" vedia, že vieme. Ale, nevedia, čo vieme.

Heger ako nula a o Kollárovi som toť písal

Tak nám zostali z tých relevantnejších už iba Robo a Pelle. A Andrej Danko, aby som nezabudol. Chlap, ktorý vyhral diskusný duel, o ktorom si myslí jeho moderátor, že ho vyhral a tiež Dankov spoluskáčuci do reči, že ho vyhral. Ale o ňom som tiež nedávno písal, nájdete si ho u nás na HD

Po "neskáčte mi do reči" zostal divák bez reči
Relácia, ktorá sa dá pozerať iba s profesionálnym sebazaprením, presnejšie, jedna z takých relácií, sa volá Na hrane TV JOJ. Nuž a taká, ktorá sa ani s profesionálnym sebazaprením dopozerať takmer nedala, bola nateraz jej posledná časť. A ak si... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
.

Tak nám zostali tí dvaja. Po otázke Focusu - „predstavte si, že by sa daný politik stal premiérom na Slovensku. Dokázal by ako premiér vládnuť v krajine s rozvahou bez hádok a konfliktov?“ - sa na druhé miesto umiestnil Robert Fico a na prvé Peter Pellegrini. V redakciách mainstreamu i v Pionierskom paláci a nielen tam si od nedele museli okúsať nechty až po stredný článok prstov. Vrátane tých na nohách.

Takže - ako sa dnes na Slovensku vraví - And the Winner Is 

Peter Pellegrini a Gery. "Number one" - nie, nezbláznil som sa, iba skúšam byť "in". A ešte raz nie - nechcem to zužovať iba na predsedu Hlasu. Treba spomenúť aj kultivované vyjadrenia jeho straníckych kolegov, ich pripomienky "k veci a k téme dňa". A dovolím si vysloviť jednu tézu. Vyslovene môj ciťák, nemusíte ho vnímať ako "bernú mincu". Ak by "Pelleovci" zreteľne artikulovali, ako vidia politickú spoluprácu či nespoluprácu v budúcnosti s Progresívcami, vyskočili by možno aj o päť percent hore v prípade, ak by sa vyjadrili v zmysle nie a padli by možno ešte o viac, ak by dali najavo, že áno. To je však na nich. Inak proti výsledkom prieskumu nič nenamietam. Ak by sa anketári Focusu pýtali mňa, na prvých dvoch miestach i na poslednom by som odpovedal tak isto, ako vyznel priemer.

Naď zrazu zacítil potrebu chodiť medzi opice
„Máme čísla od rešpektovanej agentúry, ktorá hovorí, že poznateľnosť značky Demokrati je veľmi nízka. To znamená, že potrebujeme robiť na značke, potrebujeme chodiť medzi ľudí.“ Povedal odchádzajúci či už konečne odídený minister vojny Jaro Naď pre... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme