Poludňajší súhrn medzinárodného spravodajstva
10 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 10. mája - 12:00        

KYJEV - Ruskí vojaci bránia zamestnancom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) evakuovať sa spoločne s ich rodinami z neďalekého mesta Enerhodar, ktoré leží na frontovej línii. V stredu to oznámila ukrajinská armáda. Moskvou podporované okupačné úrady totiž nariadili evakuáciu tisícov civilistov z oblastí pri južnej frontovej línii vrátane Enerhodaru. Deje sa tak v čase, keď Ukrajina plánuje spustiť svoju protiofenzívu.

LONDÝN - Utorňajšia vojenská prehliadka na Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v Moskve odhalila podľa hodnotenia britských tajných služieb slabé stránky ruskej armády. Z 8000 príslušníkov armády, ktorí sa na prehliadke zúčastnili, bola väčšina z pomocných jednotiek a polovojenských zoskupení, ako aj z radov kadetov. Jedinými príslušníkmi ozbrojených síl schopnými nasadenia boli kontingenty železničnej a vojenskej polície.

Do Nemecka už len s kontrolami na hraniciach - čoskoro
Nemecko chystá obnovenie kontrol na hraniciach, informuje v predstihu web novinky.cz. Nemecko totiž kvôli silnejúcemu prílivu migrantov pravdepodobne obnoví stále hraničné kontroly na hraniciach so všetkými susedmi, vrátane Česka. Naznačuje to... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

VARŠAVA - Ruské pomenovanie exklávy Kaliningrad, patriacej Rusku, sa už v Poľsku oficiálne nebude používať. Odporúča sa len poľský názov Królewiec, oznámila v utorok tamojšia štátna komisia pre štandardizáciu geografických označení. Odporúčanie komisie sa vzťahuje na mesto i na celú oblasť, známu napríklad aj pod nemeckým názvom Königsberg či historickým slovenským pomenovaním Kráľovec.

LABUAN BAJO - Lídri krajín juhovýchodnej Ázie v stredu odsúdili ozbrojený útok na konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý ich združenie ASEAN zorganizovalo pre vysídlené osoby v Mjanmarsku, a vyzvali na okamžité zastavenie násilia a na dodržiavanie mierového plánu zo strany mjanmarskej vojenskej vlády.

NATO prekračuje Rubikon
Holandská vláda zvažuje možnosť poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 a rokuje s partnermi. Píše aktuálne ukrajinský web ukrinform.ua. Informuje o tom s odvolaním sa na agentúru Reuters . "Intenzívne diskutujeme o F-16 s Dánskom, Veľkou Britániou,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin dal policajným prefektom pokyn, aby systematicky vydávali zákaz na konanie pochodov a zhromaždení krajnej pravice. Reagoval tak na pochod, ktorý sa konal minulú sobotu v uliciach Paríža. Parížsky prefekt Laurent Nuñez totiž pochod supremacistov nezakázal, pretože na to - podľa svojich slov - nemal zákonné dôvody.

RAMALLÁH - Izraelské jednotky v stredu smrteľne postrelili dvoch Palestínčanov, ktorí zaútočili na izraelských vojakov vykonávajúcich raziu na okupovanom západnom brehu Jordánu. K incidentu došlo neďaleko mesta Kabátíja na severe Predjordánska. Smrť Palestínčanov potvrdil aj palestínsky rezort zdravotníctva.

Zelenskyj zas niečo od Európy vyžaduje
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou uviedol, že čas na kladné rozhodnutie o začatí rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ už nadišiel. Informuje o tom tamojší... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

BERLÍN - Mešitu v Drážďanoch, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sasko, sa v utorok neskoro večer pokúsil zapáliť 34-ročný muž. Páchateľ plochu pred vchodom do mešity polial benzínom a následne ju chcel zapáliť. Polícia ho zatkla, pričom následne vyšlo najavo, že muž je už vyšetrovaný v inom prípade podpaľačstva — v apríli v jednej z mešít zapálil Korán.

BERN - Predstavitelia švajčiarskej dediny Brienz nariadili obyvateľom obce evakuáciu z dôvodu hroziaceho pádu veľkej skaly z blízkej hory. Očakáva sa, že skalná masa s veľkosťou dva milióny kubických metrov by sa mala do údolia zrútiť v priebehu nasledujúcich 7–24 dní. Odborníci nateraz nevedia odhadnúť, či sa bude zosúvať pomaly a dedine sa vyhne, alebo sa zrúti náhle a Brienz kompletne zničí.

Rusko vypovedá zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe
Podľa dekrétu, ktorý v stredu podpísal prezident Vladimir Putin, môže Rusko formálne „vypovedať“ zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe, od ktorej odstúpilo v roku 2015, informuje The Guardian. Agentúra Reuters uvádza, že dekrét formálne... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik