Aj Poliaci darovali MIGy
08 | 05 | 2023 I Milan Laca

Poľsko odovzdalo Ukrajine 10 stíhačiek MiG-29.

Oznámil tamojší minister obrany Mariusz Blaszcza. Poľský minister vystúpil vo vysielaní televízneho kanála TVP, informuje "Európska pravda".

Koľko dali predtým 

Prezident Andrzej Duda predtým vyhlásil, že jeho krajina už dávnejšie pripravila osem stíhačiek MiG-29 na presun na Ukrajinu. Duda povedal, že v uplynulých mesiacoch odovzdali ukrajinským ozbrojeným silám štyri bojové lietadlá. Potom presunuli ďalšie štyri, teda celkovo osem.

Ukrajinská taktika - atentáty? Útok na ruského spisovateľa
Významný ruský nacionalistický spisovateľ a armádny veterán Zachar Prilepin bol v sobotu zranený pri výbuchu auta v regióne Nižný Novgorod, uviedla ruská štátna tlačová agentúra Tass. Z útoku Rusko obviňuje Ukrajinu a Západ, píše The... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Staré ale dobré 

Prezident Duda tiež povedal, že Poľsko má stále MiGy, ktoré prešli modernizáciou a sú prispôsobené štandardom NATO. Ide predovšetkým o komunikáciu a úpravy, súvisiace so schopnosťou vykonávať napríklad leteckú hliadkovú misiu v rámci NATO.

„Tieto MiGy budeme stále potrebovať, ale momentálne budú nahradené novými lietadlami, ktoré dostaneme k dispozícii. Verím, že v budúcnosti sa nám podarí presunúť celú našu flotilu lietadiel MiG-29, ktorá nám zostáva. Z hľadiska ich presunu bude potrebný súhlas spojencov, predovšetkým USA,“ dodal poľský prezident.

Nemecko súhlasilo

Vláda v Berlíne súhlasila so žiadosťou Poľska o presun stíhačiek MiG-29 z východonemeckých zásob na Ukrajinu. V roku 2002 Nemecko predalo Poľsku 23 stíhačiek MiG-29, ktoré Bundeswehr zdedil po armáde Nemeckej demokratickej republiky. Zmluvy o predaji vojenskej techniky z Nemecka spravidla stanovujú, že tamojšia vláda musí dať súhlas na prípadný prevod na tretiu osobu.

Ruská odpoveď na útok na Kremeľ
Ruské letectvo odpovedalo na útok na Kremeľ silným úderom na vojenské objekty na Ukrajine. Zálohy ozbrojených síl Ukrajiny boli zasiahnuté bezprecedentnou silou. Ruská strana inforrmuje V noci 8. mája pokračovali ruské vzdušné sily v „šokovej“... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme