Nad Devínom veje slovenská vlajka (VIDEO)
07 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Pred dvoma týždňami si Slováci chceli pripomenúť výročie výletu štúrovcov na Devín – jedno zo stredísk Veľkomoravskej ríše. Slovenské vlajky však museli zostať pod múrmi hradu. V nedeľu sa v reakcii na túto udalosť stretli Slováci, aby spoločne na Devín vlajky vyniesli.

Ešte pred akciou ľudí zaujali vlajky vejúce nad hradom, ktorý patrí do správy hlavného mesta Bratislavy. Po básni v Staroslovienčine sa prítomným prihovorili Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SSD) a Tomáš Taraba (SNS/Život-NS).

Zľakol sa Vallo?

Celé podujatie spustilo rozhorčenie z toho, že ľudí nie len z občianskych združení (Matica Slovenská, OZ Slavica...), ktorí si prišli pripomenúť výročie výletu štúrovcov na Devín, zriadenci a SBS nevpustili do areálu hradu, pokiaľ mali so sebou slovenské vlajky. Nezaujímali ich argumenty, pokiaľ vlajka nebola na tričku, za brány hradu nesmela.

Táto skutočnosť veľmi pobúrila verejnú mienku – kde inde má miesto vlajka Slovenskej republiky, ak nie na Devíne? Tu sa pred vyše tisícročím písala slovanská história, aby si jej odkaz pripomenuli štúrovci, ako je možné, že na takéto miesto nesmú vlajky štátotvorného národa?

Facebook / Lusi Cintula | Takýto pohľad vítal príchodzích na Devín

Problému sa chopili Matica Slovenská a Slovenská národná strana. Tie Slovákov pozvali na to, aby všetci spolu vyniesli na Devín jeden zo štátnych symbolov - slovenskú vlajku. Stalo sa tak v nedeľu, 7. mája o 14:00. Tí, ktorí prišli pod Devín ostali milo prekvapení – na zrúcanine slávneho Devína, ktorý momentálne patrí pod správu mesta Bratislava, slovenské vlajky viali.

Kam nám mizne Slovensko, alebo Posledný nech zhasne
Pri otázke, kam sa stráca Slovensko sa pristihujem stále častejšie. Lebo verchuška už sa hádam ani netají tým, že do budúcnosti sa so Slovenskom neráta. Ale poďme z oblasti hmlistých teórii mojej „dezolé hlavy“ do faktov. Podložených. Nie mnou.... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Ida Rapaičová

Niekdajšia poslankyňa a herečka Ida Rapaičová na úvod stretnutia predniesla báseň v Staroslovienčine. Vzala tým vietor z plachát tým, ktorí od počiatku tvrdili, že to bude len nejaký „výletík hej-Slováčikov“.

Andrej Danko upozornil na historický význam Devína, poďakoval všetkým, ktorí si prišli uctiť toto miesto a slovenskú štátnosť. Apeloval na politikov s pronárodným cítením, aby chránili Slovenskú republiku a podporili kresťanské, sociálne a národné sily.

Robert Fico v príhovore navrhol navrátiť na Devín oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda, čo chce dosiahnuť, ak sa Smer SSD dostane do vlády. Navyše tento hrad by podľa neho mal patriť do správy štátu, nie hlavného mesta.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik