Súhrn medzinárodného spravodajstva
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. mája - 6.30

UŽHOROD/BRATISLAVA – Slovenská pomoc Ukrajine a jej obyvateľom je vnímaná mimoriadne pozitívne, uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý v piatok rokoval v Užhorode s ukrajinským rezortným kolegom Ihorom Klymenkom. Informoval ho o zvládaní mimoriadnej situácie vyhlásenej vo februári 2022 na Slovensku a výzvach, ktorým SR čelila, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

FLORENCIA – Rakúsko chce rozvíjať spoločnú azylovú politiku s Talianskom. Povedal to v piatok rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. EÚ podľa neho nepreukázala jednotu a solidaritu v otázke migrácie. Súčasnej kríze v Taliansku sa väčšina ďalších krajín len pasívne prizerá, dodal s tým, že "nabudúce by mohli byť na rade Slovensko alebo Španielsko".

WASHINGTON/CHARTÚM – Priame rozhovory medzi sudánskou armádou a polovojenskou skupinou Sily rýchlej podpory (RSF) sa začnú v sobotu v saudskoarabskej Džidde. Potvrdili to počas noci vlády Spojených štátov a Saudskej Arábie. Počas takmer troch týždňov bojov zahynuli v africkej krajine stovky ľudí a takmer pol milióna obyvateľov utieklo z domovov. Viacero dohodnutých prímerí stroskotalo.

BRUSEL – Španielska vojenská loď odviezla v piatok zo Sudánu do bezpečia 162 občanov krajín Európskej únie a ďalších štátov. Vo večernom oznámení to uviedla diplomatická služba EÚ, ktorá misiu lode Reina Sofía organizovala. Išlo o mimoriadnu operáciu určenú pre tých, ktorých sa nepodarilo odísť zo Sudánu doterajšími evakuačnými letmi a plavbami.

WASHINGTON – Vláda amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslať Taiwanu zbrojnú pomoc za 500 miliónov dolárov. Využiť chce osobitné právomoci, ktoré uplatnila viac než 35-krát v prípade Ukrajiny. Uviedol to v piatok zdroj oboznámený s plánom, informovala agentúra Reuters.

Prezidentka sa rozhodla zatiaľ držať BOBRÍKA MLČANIA
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vie, ako bude postupovať v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou krízou. Verejnosti však svoje kroky chce predstaviť až po tom, ako s nimi oboznámi dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera a predsedu... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik