Rasovo korektný Disney to prepískol: Snehulienka už nie je Snehulienka
06 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Rozprávková Snehulienka je „obeťou“ ďalšej politickej korektnosti. Ak si ju predstavujete ako žieňa s alabastrovou pleťou, tak sa pripravte na to, že štúdiá Disney do tejto roly vybrali herečku snedej pleti.

Je ňou kolumbijsko-americká herečka Rachel Zegler. Mnohí diváci majú však problém s tým, že Snehulienku, ktorá má biely sneh v mene, má hrať herečka so snedou pleťou. Odporcovia uvádzajú iný príklad, kedy s pleťou hlavnej postavy nebol problém, keďže to nebolo podstatné. Mnohých však prílišná politická korektnosť už unavuje.

Samotná herečka v tom však nevidí najmenší problém a upozorňuje, že doba sa posunula a Snehulienka vlastne vôbec nemusí byť Snehulienkou. Vlastne ani trpaslíci nie sú v tomto filme trpaslíkmi – štúdiá Disney ich nahradili inými mýtickými bytosťami. Disney spolu s vysielacou platformou Netflix sú akýmisi „priekopníkmi“ v politickej korektnosti aj proti historickej realite

Neberte nám Snehulienku

Zegler sa vyjadrila, že sa jej ani len nesnívalo, že by ona, so svojim typickým latinskoamerickým výzorom mohla hrať snehulienku. Po tom, ako Disney štúdiá oznámili toto rozhodnutie, na sociálnych sieťach sa zdvihla vlna odporu. Na Tiktoku vzniklo dokonca video, ktoré s voľbou hlavnej hrdinky dôrazne nesúhlasí.

"Zdá sa, že Snehulienka nie je biela, je hnedá, aj keď jej meno znamená Snehulienka, znamená to, že jej pokožka je biela ako sneh,"uvádza sa vo videu. V inej časti sa hovorí, že  "keby som sa snažil stvárniť postavu, ktorej črtou určujúcou meno je jej biela pokožka, je to doslova v jej mene, nenajal by som hnedého človeka."

Facebook / RACHEL ZEGLER TRUE FANS ONLY | Snehulienka podľa Disney

Tisíce súhlasiacich

„Milujem tú herečku, ale prečo pre ňu jednoducho nenakrútia nový príbeh a neobsadia niekoho, kto sa skutočne hodí do sveta, ako je Lily Collins do Mirror Mirror ,“ napísal jeden z diskutujúcich. Ďalší s ním súhlasil s tým, že ak niečo nie je pokazené, netreba to opravovať a ojedinelý nie je ani názor, že Disney začína byť príliš politický, čo je už otravné.

Iní prirovnali toto rozhodnutie k obsadenie Halle Bailey, černošskej herečky do úlohy malej morskej víly Ariel. Tam sa to dá pochopiť, pretože pri postave Ariel nie je farba jej pleti podstatná, ale Snehulienka to má dokonca v mene.

Pápež František v dokumente od Disneyho hovorí aj o SEXE (VIDEO)
Pápež František sa spojil so škandálmi opradenou spoločnosťou Walt Disney Company, aby vytvorili dokument. V ňom hovorí, že používanie zoznamovacích aplikácií ako Tinder je „normálne“, pričom trvá na tom, že „pravá Cirkev je na perifériách“,... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Zegler je spokojná

22-ročná herečka svoje obsadenie do tejto roly vníma, ako obrovskú vec, v zmysle „aj zlá reklama je reklama“.

„Na konci dňa mám prácu, na ktorú sa naozaj teším. Bude zo mňa latinská princezná. Ani vo sne som si nepredstavovala, že dostanem takúto možnosť. Normálne nevidíte Snehulienky latinského pôvodu. Aj keď Snehulienka je v španielsky hovoriacich krajinách naozaj veľká vec,“ vyjadrila sa už dávnejšie samotná Zegler

Veď to už bude celkom iná rozprávka...

„Myslím, že už nie je rok 1937, princ ju nezachráni a nebude snívať o skutočnej láske, sníva o tom, že sa stane vodkyňou, lebo vie, že na to má,“povedala Zegler, pričom trpaslíkov nahradia iné mýtické bytosti. Keď ľudia rozprávku komentovali v zmysle, že to bude iná rozprávka, Rachel odpovedala, že príbeh to potrebuje.

„Aby sme sa vyhli posilňovaniu stereotypov z pôvodného animovaného filmu, pristupujeme k týmto siedmim postavám inak a konzultujeme to s členmi komunity ľudí trpasličieho vzrastu,“uviedol hovorca.

Kráľovná Kleopatra, foto: Netflix

Priekopníkom je Netflix

Nie je to prvýkrát, čo sa historická postava zmenila na černošskú, napriek tomu, že nebola. V roku 2021 britská dráma premietaná na AMC obsadila černošskú herečku Jodie Turner-Smith ako anglickú kráľovnú zo 16. storočia a druhú nevestu Henricha VIII., Annu Boleynovú.

Boleynová bola dcérou Thomasa Boleyna, neskoršieho grófa z Wiltshire a grófa z Ormondu, a jeho manželky Elizabeth Howardovej, ktorá bola dcérou Thomasa Howarda, 2. vojvodu z Norfolku, a narodila sa v rokoch 1501 až 1507 v anglickom Norfolku. Nemohla byť čierna.

Séria bola ratingovým prepadákom pre BBC Channel 5 vo Veľkej Británii a o nič lepšie nedopadla na AMC v USA.

Netflix pod PAĽBOU: Z Kleopatry urobil černošku! EGYPT SA BÚRI (VIDEO)
Netflix je obvinený z blackwashingu („čierneho prania“) histórie slávnej egyptskej kráľovnej Kleopatry vo svojom novom dokumente, v ktorom hlavnú úlohu hrá černoška. Útoky boli také vytrvalé, že streamer vypol komentáre k príspevkom na sociálnych... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme