Netflix pod PAĽBOU: Z Kleopatry urobil černošku! EGYPT SA BÚRI (VIDEO)
20 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Netflix je obvinený z blackwashingu („čierneho prania“) histórie slávnej egyptskej kráľovnej Kleopatry vo svojom novom dokumente, v ktorom hlavnú úlohu hrá černoška. Útoky boli také vytrvalé, že streamer vypol komentáre k príspevkom na sociálnych sieťach, kde debutoval trailer k seriálu, píše Breitbart.

A vraj dokument

V štvordielnom seriáli Queen Cleopatra od výkonnej producentky Jady Pinkett Smith hrá 37-ročná černošská herečka s afro účesom Adele James kráľovnú Kleopatru. Aj keď sa seriál vydáva za dokument a historicky podložené spracovanie panovníčkinho búrlivého života.

Od 10. mája bude seriál Kráľovná Kleopatra prinášať na obrazovkách odkaz a život Kleopatry VII., gréckej kráľovnej Egypta z rokov 51 až 30 pred Kristom. O Kleopatre bolo vždy známe, že má macedónsky grécky pôvod a bola ženou olivovej pleti s výrazným orlím nosom bežným u Rimanov a Grékov.

Napriek dávno overeným faktom o Kleopatrinom živote séria produkovaná Jadou Pinkett Smithovou (manželkou Willa Smitha, pozn. red.) vymenila Kleopatru. "Je možné, že bola Egypťanka," hovorí jeden "expert" v upútavke na seriálMedzitým ďalší tvrdí, že: „Pamätám si, ako mi moja stará mama hovorila 'Je mi jedno, čo ti hovoria v škole, Kleopatra bola čierna.'“

Tieto sporné tvrdenia však prinútili Netflix kvôli rastúcemu počtu útokov na sériu reagovať vypnutím komentárov na stránkach sociálnych médií, ako je YouTube. Hneď nato bola spísaná petícia Change.org požadujúca odloženie relácie. Nazhromaždila viac ako 85 000 podpisov.

Daily Mail: Británia by do konfliktu nemala zasahovať
Daily Mail: Spojené kráľovstvo by nemalo ísť cestou ako vláda USA a Biely dom začal zástupnú vojnu s Ruskom, do ktorej by Británia nemala zasahovať. Napísal Peter Hitchens, publicista britského denníka „Daily Mail“. Tvrdí, že Spojené štáty sa... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Už aj z histórie sa robia FAKY

Mnohí zaplavili sociálne siete a odmietli falošné fakty, že Kleopatra bola černoška.

Egyptská pisovateľka, historička a kresťanská autorka Kemi Owonibi povedala: „Egyptská kráľovná Kleopatra, už po štvrtýkrát hovorím, nebola Egypťanka. Bola Grékyňa! Kleopatra VII bola biela – macedónskeho pôvodu, rovnako ako všetci Ptolemaiovci, ktorí žili v Egypte!"

Ďalšia Egypťanka Somaya Elkhashab napísala: "Urobte sériu o núbijských kráľovnách, ako je Amanirenas. Natočte sériu o afrických kráľovnách, ktoré bojovali proti otroctvu ako Nzinga Mbande. Aby ste splnili moderné afroamerické fantázie a uspokojili narcistického autora, nemuseli ste Kleopatru začierniť, toto prinavráti rasizmus!! 

"Identifikácia kráľovnej Kleopatry ako čiernej pre naplnenie moderných afroamerických fantázií je čistá krádež egyptskej histórie a pokus prepísať velikánov histórie. Blackwashing gréckej kráľovnej dokazuje posadnutosť bielymi ženami a to by vôbec nepomohlo zastaviť rasizmus."

"Kleopatra bola macedónsky grécky potomok, dcéra macedónskeho generála, ktorý bol spoločníkom Alexandra. Hovorila po grécky a naučila sa egyptský jazyk. Jada Pinkett Smith & Netflix sa však rozhodli tieto fakty vo svojom „dokumente“ „začierniť“."

Na histórii záleží!

Ďalší nespokojný divák píše: "Je mi jedno, či je morská panna označená ako čierna alebo biela, alebo ázijská (aj tak je to morská panna). Ale Kleopatra??? Potomkom GRÉCKYCH útočníkov na Egypt? Tento výber je k černochom nespravodlivý."

Hviezda Adele Jamesová na svojom vlastnom účte na Twitteri zaútočila na tých, ktorí kritizovali čiernu Kleopatru, a povedala im, že ak sa im táto myšlienka nepáči, nemali by túto show pozerať. Povedala tiež, že zablokuje všetkých odporcov.

Niekoľko egyptských moslimských komentátorov herečku karhalo za jej kultúrne privlastnenie si ich dedičstva. "Adele: Naša opozícia ako Egypťanov nie je proti vám osobne, aj keď som si istý, že to pre vás nebolo ľahké. Namietame proti falšovaniu našej histórie v záujme politickej bitky a programu, ktorý sa nás v skutočnosti netýka. Na pravde záleží. Na histórii záleží."

"Nie je to proti vám osobne, ale ľudia s týmto dedičstvom väčšinou nesúhlasia s tým, aby ste reprezentovali ich históriu, na ktorú sú hrdí, váš tón je úplne nesprávny, keď na ne reagujete, veľmi vám odporúčam, aby ste sa riadili tónom rozumu a tónom pokojným a hľadajúcim podporu Egypťanov pri rozprávaní jedného z ich príbehov! Pokor sa Adele ešte trochu!"

Už sme to videli a bol to prepadák

Nie je to prvýkrát, čo sa historická postava zmenila na černošskú, napriek tomu, že nebola. V roku 2021 britská dráma premietaná na AMC obsadila černošskú herečku Jodie Turner-Smith ako anglickú kráľovnú zo 16. storočia a druhú nevestu Henricha VIII., Annu Boleynovú.

Boleynová bola dcérou Thomasa Boleyna, neskoršieho grófa z Wiltshire a grófa z Ormondu, a jeho manželky Elizabeth Howardovej, ktorá bola dcérou Thomasa Howarda, 2. vojvodu z Norfolku, a narodila sa v rokoch 1501 až 1507 v anglickom Norfolku. Nemohla byť čierna.
Séria bola ratingovým prepadákom pre BBC Channel 5 vo Veľkej Británii a o nič lepšie nedopadla na AMC v USA.

Tvrdia, že ofenzíva sa začala!
Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo začatie protiofenzívy na Donbase v štyroch smeroch. Pochválilo sa útočnými akciami v Bachmute (Arťomovsku). Protionfenzíva Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Maljarová označila situáciu v Bachmute (... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik