Na zdrowie!
03 | 05 | 2023 I Milan Laca

Money.pl: Poľský trh zachvátila nekontrolovateľná vlna dovážaného ukrajinského alkoholu.

Poľskí farmári sa sťažujú, že okrem ukrajinského obilia a vajec zaplavil krajinu aj alkohol z Ukrajiny. Informoval o tom portál Money.pl.

Krachujú

Liehovary v Poľsku, podľa portálu , začínajú krachovať kvôli tomu, že sa do krajiny dostáva lacný ukrajinský alkohol. To sa týka nielen výrobcov, ale aj dodávateľov surovín a zamestnancov podnikov, uvádza sa v článku. „Predaj sa vo februári zastavil. V marci sa nič nezmenilo“, povedal jeden z majiteľov farmárskeho liehovaru v rozhovore pre portál. Mesačné straty dosahujú státisíce zlotých,  majitelia firiem hovoria o deravých zákonoch a vyzývajú vládu, aby do situácie zasiahla.

Odvedení muži hromadne utekajú z Ukrajiny, mnohí sa utopia v ľadovo studenej rieke Tisa
Mnohí ľudia podstupujú aj najväčšie riziko, aby sa dostali do Európskej únie a boli chránení. Ukrajinská pohraničná stráž sa uchyľuje k čoraz radikálnejším prostriedkom a snaží sa všetkými prostriedkami zabrániť odvedeným mužom opustiť krajinu,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Problémy

Autor zdôraznil, že problémy, vyplývajúce zo zaplavenia trhu lacnými alkoholickými nápojmi sa netýkajú len výrobcov alkoholu, ale aj dodávateľov surovín na výrobu alkoholických nápojov a zamestnancov výrobných podnikov. Napísal, že hoci už upozornili poľské orgány na nezákonné kroky súvisiace s obchodovaním s ukrajinským tovarom, ktorého dovoz je zakázaný, nezákonný import alkoholu do Poľska pokračuje.

Problémové obmedzenia

Európska komisia a päť krajín východnej Európy dosiahli 28. apríla dohodu o obmedzení vývozu  poľnohospodárskych produktov z  Ukrajiny do Európskej únie. Zodpovedajúca dohoda bola dosiahnutá s Poľskom, Maďarskom,. Slovenskom, Rumunskom a Bulharskom.

Problémy

Tieto krajiny mali problémy už v januári, uvádza sa v spoločnej správe štátov. Hovorilo sa v ňnej o maximálnom úsilí Európskej únie uľahčiť dodávky poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, najmä obilnín. Najmä na takýto tovar boli zrušené clá. Jedným z dôsledkov tejto politiky bol výrazný nárast objemu obilia z Ukrajiny na trhoch krajín, ktoré s ňou susedia. Predstavitelia Poľska, Rumunska, Bulharska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska vyhlásili, že situácia si vyžaduje urýchlenú reakciu, keďže poľnohospodárski výrobcovia v krajinách východnej Európy už utrpeli škody v dôsledku ukrajinského konfliktu. Ich náklady výrazne vzrástli pre zvýšenie cien za palivo, hnojivá, či elektrinu.

Budeme zo Slovenska platiť za šialené zbrojenie v Poľsku?
„My kúpime, vy platíte.“ Poliaci priam extréme zbroja, účet však chcú spoločný. Všimol si český spravodajský web parlamentnilisty.cz. Poliaci zbroja seba i Ukrajinu. Objednali si napríklad viac Himarsov, než je teraz na celom území USA. Kde na to... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik