Budeme zo Slovenska platiť za šialené zbrojenie v Poľsku?
02 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

„My kúpime, vy platíte.“ Poliaci priam extréme zbroja, účet však chcú spoločný. Všimol si český spravodajský web parlamentnilisty.cz. Poliaci zbroja seba i Ukrajinu. Objednali si napríklad viac Himarsov, než je teraz na celom území USA. Kde na to vezmú?

A teraz k meritu: Objavil sa nápad, že by za poľské zbrojenie mohli zaplatiť „západní spojenci“ a že by Poliakom mala pomôcť Európska únia a NATO. Zbrane by Poliaci chceli americké, nelepšie však keby ich vyrábali doma. A zaplatiť to máme my všetci, pripomínajú parlamentnilisty.cz.

„My kúpime, vy platíte“

Vojna na Ukrajine podľa citovaného zdroja opäť odštartovala zbrojenie v Európe a v Spojených štátoch, ktoré bolo do tej doby utlmené a sústreďovalo sa predovšetkým na zbrane používané v asymetrických konfliktoch. Český parlament napríklad schválil povinné výdavky 2 percentá HDP na obranu. Ešte ambicióznejšie plány majú Poliaci. Podľa Financial Times chcú na obranu dať nie dve percentá HDP, ale rovno štyri.

Okrem iného

Poľsko plánuje zaobstarať za 10 miliárd dolárov raketomety HIMARS od firmy Lockheed Martin. Financial Times pritom poznamenáva, že objednávka na 500 týchto raketometov je väčšia, než koľko ich je momentálne v celých Spojených štátoch. Okrem toho chcú Poliaci stíhačky F-35, Apache helikoptéry, tanky Abrams a ďalšie protivzdušné systémy Patriot. Ale nie sú to len Spojené štáty, Poľsko sa stalo aj jedným z najväčších zákazníkov Južnej Kórey, keď podľa FT uzavrelo obchod za 5,8 miliárd dolárov na nákup tankov a húfnic.

Typický "poľský" kšeft

Poľský minister zahraničia Marcin Przydacz uviedol, že ak budú finančné trhy naďalej rozkolísané, tak by za zbrane NATO umiestnené v Poľsku mohli zaplatiť "západní spojenci". „Môžeme si to dovoliť? Nemáme inú možnosť,“ vyhlásil a dodal: „Veríme, že tak EÚ, ako aj NATO by nám mali aktívnejšie pomáhať pri uskutočnení.“ Všimli si české parlamentnilisty.cz.

Studená sprcha pre "ukrohujerov"! Na toto zabudnite!
Pamätáte sa na opovrhovanie, ktoré prejavili voči Viktorovi Orbánovi naši poskokovia z radov vojnových štváčov, keď rázne uzemnil Stoltenberga s jeho vyhláseniami o členstve Ukrajiny v NATO? A následne hneď za nimi naše im servilné médiá? Čo budú... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Vážime si vašu podporu a pozývame na sociálne siete Facebook a Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik