M. Uhrík: USA z pozície mocnosti využívajú Európu na vlastné ciele. Je čas brániť skutočné európske záujmy
27 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Exkluzívny rozhovor s europoslancom Milanom Uhríkom na témy, o ktorých sa veľmi nehovorí. Hodnotenie  zatykača na Putina, zvrátenie rozhodnutia Európskeho parlamentu o zákaze predaja nových áut s benzínovým a naftovým motorom od roku 2035 a iné. Dokáže EÚ robiť suverénnu politiku?

HD: Aký je Váš postoj k európskemu Akčnému plánu v oblasti vojenskej mobility, ktorý predpokladá nasadenie „potenciálne ťažkých a veľkých vojenských síl a vybavenia v rámci EÚ aj mimo nej“ zo strany členských štátov EÚ?

Milan Uhrík: Európska komisia a vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku predstavili tento plán, ktorým sa na projektovej úrovni zaoberá aj osobitný plán PESCO a ide o výstup v rámci spoločného vyhlásenia EÚ-NATO. Terminológia je samozrejme nastavená ako reakcia na zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie, posilnenie kapacity EÚ pri ochrane občanov a infraštruktúry a pod. V praxi však ide o snahu, ktorá v skutočnosti nie je príliš zameraná na rozvoj mobility a dopravy v prospech občanov, ale ide skôr o „vojenské plánovanie“ podľa šablóny NATO. To opäť zdôrazňuje fakt, pod akým veľkým americkým vplyvom sa nachádza súčasné vedenie Európskej únie a v prospech koho, žiaľ, rozhoduje.

HD: Je možné, aby sa vedenie EÚ zahranično-politicky odpútalo od Spojených štátov a začalo robiť suverénnu politiku?

Milan Uhrík:Určite to možné je. Pretože hoci západná Európa má odlišnú históriu, vrátane vzťahu k USA, v mnohých oblastiach nemáme s Amerikou rovnaké záujmy. Európska únia mala byť mierový projekt založený na hospodárskej spolupráci, dostupnosti veľkého trhu a slobode cestovania. Dnešná Únia je „vykastrovanou“ ilúziou pôvodného zámeru a Washington z pozície nadradenej mocnosti zneužíva Európu na vlastné geopolitické ciele a predhadzuje Európu do vojny proti americkým súperom. Takéto postavenie je neprijateľné! Preto plne podporujem väčšiu strategickú autonómiu Európy a dôraznejšie presadzovanie našich, skutočne európskych záujmov. Vojna na Ukrajine určite nie je v európskom záujme. Sankčná politika proti východu, zdražovanie energií a inflácia takisto nie je európsky záujem. Treba si ujasniť naše priority a začať ich konečne presadzovať.

Ako hodnotíte nápad so zatykačom Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina?

Milan Uhrík: Vydaný zatykač ukazuje skôr slabosť ako silu tzv. Medzinárodného trestného súdu. Totižto, tento zatykač je rovnako bezzubý, ako napr. plánovaný bruselský „špeciálny tribunál“, pretože Medzinárodný trestný súd (ICC) neuznáva veľká väčšina krajín sveta, dokonca ani samozvaný "etalón demokracie" USA. Zatykač je fyzicky nevykonateľný a jediná zmysluplná interpretácia tohto "zatykaču" teda je, že ide len o súčasť informačnej vojny. V tomto kontexte môžeme hovoriť o dvoch motívoch. Prvým je neschopnosť západných sankcií politicky izolovať Rusko. Druhým je snaha obmedziť osobné možnosti cestovania pre ruského prezidenta, napríklad znemožniť jeho osobnú účasť na samitoch nových hospodárskych iniciatív ako SCO a BRICS, či odradiť iných lídrov od účasti na plánovanom petrohradskom samite Rusko-Afrika. Nazdávam sa však, že rozhodnutie ICC nezmení v praxi vôbec nič a geopolitické zmeny vo svete budú pokračovať svojím tempom.

Exkluzívny rozhovor s europoslancom Milanom Uhríkom na témy: Migrácia, migranti, EÚ
Exkluzívny rozhovor s europoslancom Milanom Uhríkom na témy, o ktorých sa veľmi nehovorí. Všetko, o migrácii, migrantoch a EÚ. Dozviete sa okrem iného aj odpovede na otázky: Či rieši EÚ dostatočne problémy s migráciou, kde a v čom vidí europoslanec... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

HD: Bude ešte možné zvrátiť rozhodnutie Európskeho parlamentu o zákaze predaja nových áut s benzínovým a naftovým motorom od roku 2035?

Milan Uhrík:V prvom rade človeka mrzí, že toto rozhodnutie prešlo tak tesne. Od progresívcov a „zelených“ sa očakávalo, že budú hlasovať za zákaz áut so spaľovacími motormi, ale pridala sa k nim aj frakcia sociálnych demokratov, vrátane europoslancov za stranu SMER. Ak by to Europarlament odmietol, slovenská pozícia by bola jednoduchšia, mohli sme „slobodnejšie dýchať“ a automobilky na Slovensku mohli naďalej vyrábať a dávať ľuďom prácu. Návrh eurokomisie však bohužiaľ prešiel, a nepostavila sa mu ani odvolaná slovenská vláda, keď sa o tomto zákaze hlasovalo na Európskej rade. Človek by čakal, že vláda krajiny, v ktorej tvorí automobilová produkcia polovicu priemyselnej produkcie bude tento priemyselný segment brániť. Ale nie, Heger ani Hirman sa slovenských záujmov opäť nezastali. Ak sa nám tento zákaz nepodarí zastaviť ani v budúcosti, tak to bude mať pre Slovensko, ale aj pre celú Európu vážne hospodárske následky. Jednoducho začneme strácať konkurencieschopnosť v porovnaní s americkou či ázijskou ekonomikou. A to nehovorím o dopadoch pre občanov...  Predstavte si, že o pár rokov si nebudete môcť kúpiť cenovo dostupné auto. Že budete musieť kúpiť drahý elektromobil za 50-tisíc eur a zadlžiť sa na celý život, podobne ako pri kúpe domu. Isteže, každé rozhodnutie sa dá zvrátiť. Ale na to potrebujeme suverénnu vlasteneckú vládu, ktorá nerobí dvojtvárnu politiku a jednoznačne bráni záujmy Sloveniek a Slovákov doma i v zahraničí.

HD: Ako by mala Európska únia reagovať na nebezpečné ukrajinské obilie? Ako hodnotíte postoj Európskej komisie, ktorá označila „jednostranné opatrenia“ v tejto oblasti zo strany Poľska a Maďarska za neprijateľné?

Milan Uhrík: Nemôžem prijať fakt, že Európska komisia ruší clá na ukrajinský tovar a znižuje štandardy na kvalitu produktov len preto, aby plnila americké záujmy a financovala vojnu. Tisíce ton obilia plného pesticídov môžu byť hrozbou pre zdravie, aj hrozbou pre domácich výrobcov. Európska komisia sa k veci postavila iracionálne a voči Bielemu domu opäť ako služobník. Poľsko a Maďarsko zaujali racionálnu pozíciu. Komisári by zrejme mali vyjsť z pohodlných kancelárií a ísť medzi ľudí, ísť medzi zbedačených slovenských poľnohospodárov alebo priamo na front, aby videli čo spôsobujú svojimi rozhodnutiami.

HD: Ako hodnotíte kauzu predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorému sa aktuálne vyčítajú vysoké cestovné náklady na cestovanie súkromnými lietadlami?

Milan Uhrík: Panské velikášstvo a škandály sú pre bruselských byrokratov príznačné. V minulosti to ukazovali progresívci, ktorí si nechávali preplácať hotely z bruselských peňazí. Bola to šéfka Európskej centrálnej banky, ktorá takmer skončila vo väzení, ale všetko sa zahralo do autu, aby neutrpel Brusel ujmu na reputácii. Boli to podpredsedovia Europarlamentu, ktorí pred políciou utekali s kuframi peňazí. Je to Ursula von der Leyenová, známa škandálmi a rodinkárstvom ako najneschopnejšia nemecká ministerka, ktorá si dnes ako predsedníčka Komisie volá súkromné lietadlo aj na 20-kilometrovú cestu. Paradox je, že všetko sú to tí istí, čo hovoria o „zelenej“ agende a záchrane planéty. Charles Michel preto vôbec neprekvapuje a je len ďalším dielom do toho korupčného puzzle.

M. Uhrík: Ak EÚ rýchlo nezmení svoj kurz, tak sa začne rozpadať
Má Európa vo svojich politikách ešte niečo Európske? Má Európa nejakého charizmatického rešpektovaného lídra? Má Európa nejaké rozvojové koncepcie a veľké témy okrem (obrazne) rovných banánov a zákazu spaľovacích motorov? Chápe Európa, že na jej... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Tibor Malý

HD: Čo hovoríte na slová českej eurokomisárky Věry Jourovej, ktorá sa vyjadrila, že sa obáva, že by sa Slovensko po voľbách mohlo stať ďalším Maďarskom v rámci EÚ?

Milan Uhrík:Eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť, ktorá zastupuje záujmy Európskej komisie a veľkorysej výplatnej pásky, by sa v prvom rade mala pozerať na inštitúciu, pre ktorú pracuje. Pozerať sa, kde sú jej demokratické deficity, kde siahajú jej kompetencie a kam by už nemala zachádzať. Pani komisárka určite nemusí mať obavy o Slovensko a jeho smerovanie. O tom, ktorou cestou sa Slovensko vyberie, našťastie nerozhodujú nikým nevolení úradníci s nulovou demokratickou legitimitou, ale rozhodnú o tom Slovenky a Slováci vo voľbách. A pani komisárka to, rovnako ako všetci ostatní, bude musieť rešpektovať.

Ďakujeme za rozhovor Ing. Milanovi Uhríkovi, PhD. - nezaradenému poslancovi Európskeho parlamentu

Upozornenie: Za uvedené názory zodpovedá výlučne ich autor. Tieto názory nevyjadrujú bezpodmienečne oficiálne stanovisko Európskeho parlamentu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme