NIE JE TO VTIP! Skupina poslancov NR SR posiela prezidentovi Macronovi odkaz a upozornenie!
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Skupine poslancov NR SR sa nepáčia výroky francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona a na sociálnej sieti zverejnili vyhlásenie, v ktorom deklarujú, že Macronove výroky ich hlboko znepokujujú. Prezident Macron sa nedávno vyjadril, že Európa musí znížiť svoju závislosť na Spojených štátoch amerických, čo skupina poslancov NR SR považuje poškodzujúce, čo sa týka partnerstva Európy a Spojených štátov.

Ide o skupinu poslancov v zložení: Ján Benčík, poslanec NR SR, Peter Osuský, poslanec NR SR, Ondrej Dostál, poslanec NR SR, Karol Galek, poslanec NR SR, Alojz Baránik Právo a Sloboda, poslanec NR SR, Mária Kolíková, poslankyňa NR SR, Tomáš Lehotský, poslanec NR SR, Anna Zemanová, poslankyňa NR SR, Peter Cmorej - poslanec NR SR, poslanec NR SR, Miroslav Kollár - Demokrati, poslanec NR SR.

VYHLÁSENIE SKUPINY POSLANCOV OHĽADNE VÝROKOV PREZIDENTA MACRONA prinášame v plnom znení.

My, skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, týmto prejavujeme hlboké znepokojenie nad výrokmi J.E. Emmanuela Macrona, prezidenta Francúzskej republiky, ktoré vyslovil v súvislosti s jeho návštevami Čínskej ľudovej republiky a Holandského kráľovstva.

Prezident Macron sa okrem iného vyjadril, že Európa musí znížiť svoju závislosť na Spojených štátoch amerických pričom vyhlásil, že „podliehajúc panike veríme, že sme len nasledovníkmi Ameriky.“ Pán Macron ďalej vyhlásil, že „v prípade nárastu napätia medzi dvomi superveľmocami nebudeme mať čas ani zdroje aby sme financovali našu strategickú autonómiu a staneme sa vazalmi.“ (1)

Počas návštevy Holandského kráľovstva prezident Macron pokračoval v tejto argumentačnej línii a naznačil, že Európa si nevybrala slobodne svojich spojencov a svoj osud. (2)

Považujeme tieto vyhlásenia za poškodzujúce historické transatlantické partnerstvo Európy a Spojených štátov

USA majú bezprostrednú zásluhu o vznik samostatného Československa.

Státisíce Američanov položili v druhej svetovej vojne svoj život pri oslobodzovaní krajín Európy, vrátane Francúzska a Československa, a po jej skončení USA výrazne prispeli k znovuvybudovaniu európskej demokracie a bezpečnosti.

Dnes sú Spojené štáty kľúčovým spojencom Slovenskej republiky v Severoatlantickej aliancii aj v rámci priateľskej bilaterálnej spolupráce. Slovenská republika nie je vazalom, ani nasledovníkom USA.

Naopak, považujeme Spojené štáty za garanta našej bezpečnosti a suverenity. Spojenectvo s USA aj členstvo v NATO sme si navyše zvolili slobodne a po dôkladnej úvahe, pričom sme venovali značné úsilie tomu, aby sme sa stali dôveryhodným partnerom a členom Aliancie. Podkopávanie vzťahov s USA podľa nášho názoru závažne ohrozuje bezpečnosť Európy aj Slovenska.

Prezident Macron ďalej vyhlásil, že je pre Európu veľkým rizikom, ak sa „zamotá do kríz, ktoré nie sú naše“, pričom týmito krízami bola implicitne mienená bezpečnosť Čínskej republiky (Taiwanu). Na adresu Čínskej republiky ďalej povedal: „Európa nedokáže vyriešiť krízu na Ukrajine - ako môžeme dôveryhodne povedať Taiwanu dávajte si pozor, ak urobíte niečo zle, budeme tu pre vás?“ 

Takéto vyjadrenia dôrazne odsudzujeme

Slovenská republika má s Taiwanom dlhodobo priateľské a vzájomne prospešné vzťahy. Domnievame sa, že občania Čínskej republiky majú právo žiť slobodne a bez hrozby komunistickej invázie. Taiwan jasne odmietol autoritársky režim pevninskej Číny a túto voľbu by sme mali nielen rešpektovať, ale máme aj morálnu povinnosť taiwanskú demokraciu podporovať. Táto podpora by mala, v rámci našich možností, zahŕňať aj spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti, a to spôsobom, ktorý komunistickú Čínu odradí od akejkoľvek agresie voči Taiwanu. Myslíme si, že slová pána Macrona majú opačný účinok.

Zdôrazňujeme, že otázku bezpečnosti Čínskej republiky nevnímame ako problém niekoho iného. Sme toho názoru, že o budúcnosti Taiwanu majú rozhodovať jeho občania a nie vôľa svetových mocností, predovšetkým nie Čínskej ľudovej republiky. My sami máme z roku 1938 historickú skúsenosť so situáciou, keď bola vôľa našej krajiny mocnosťami ignorovaná v prospech rozpínavého suseda. V záujme globálneho mieru a bezpečnosti veríme, že udalosti, ktoré nasledovali sú dostatočným varovaním, aby sa rovnaké chyby neopakovali.

Na záver by sme si dovolili prezidenta Macrona upozorniť, že na Ukrajine nedošlo ku „kríze“, ale k nevyprovokovanej, neakceptovateľnej a nelegálnej agresii Ruskej federácie voči Ukrajine.

Je v najlepšom záujme celej Európy, aby na Taiwane k obdobnej agresii nedošlo.

Tým pádom je v najlepšom záujme celej Európy Taiwan všemožne podporovať.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik