Priamy vojenský konflikt dvoch jadrových mocností je ZA DVERAMI!
26 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Riziká priamej vojenskej konfrontácie medzi dvoma jadrovými mocnosťami, Ruskom a Spojenými štátmi, neustále rastú, citovala v utorok agentúra TASS vysokého ruského diplomata. O téme infomuje The Guardian.

Nebezpečenstvo jadrovej eskalácie

Vladimir Jermakov, šéf ministerstva zahraničných vecí pre nešírenie jadrových zbraní, povedal ruskej štátnej tlačovej agentúre, že Washington eskaluje riziká svojím konaním s Moskvou.

Od začiatku svojej invázie na Ukrajinu pred 14 mesiacmi Moskva pravidelne obviňuje USA kolektívny Západ zo zvyšovania rizika jadrovej vojny. 

"Ak budú Spojené štáty pokračovať vo svojom súčasnom kurze konfrontácie s Ruskom, pričom stávky neustále eskalujú na pokraj skĺznutia do priameho ozbrojeného konfliktu, potom môže byť osud START (zmluva o jadrových zbraniach) vopred odsúdený," uviedol Jermakov.

USA v marci oznámili Rusku, že prestanú vymieňať niektoré údaje o svojich jadrových silách, čo označili za reakciu na pozastavenie účasti Ruska na zmluve New START.

Jermakov dodal: "Najnaliehavejšia hrozba súčasnosti je spojená ... s nebezpečenstvom jadrovej eskalácie v dôsledku priamej vojenskej konfrontácie medzi jadrovými mocnosťami. A tieto riziká, k najhlbšej ľútosti, neustále rastú."

Moskva a Peking posúdia potenciálne zapojenie Západu do globálnej expanzie amerického protiraketového systému, ktorý „jasne podkopáva strategickú stabilitu“, dodal.

Lavrov: Globálna situácia je NEBEZPEČNEJŠIA ako za studenej vojny!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok predsedal zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN a dostal sa do konfliktu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, informuje The Guardian. Historicky vysoké napätie Guterres povedal, že... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Nikto nedovolil západnej menšine hovoriť v mene celého ľudstva

Jermakov nadväzuje na rétoriku ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ten zdôraznil, že multilateralizmus je kľúčovou súčasťou charty OSN a obvinil Spojené štáty a ich spojencov z „zničenia globalizácie“ napriek tomu, že vychvaľujú jej výhody.

Lavrov povedal, že Západ presadzuje „poriadok založený na pravidlách“, kde pravidlá nikto nevidel a ktorý bráni prístupu k moderným technológiám a finančným službám, aby potrestal krajiny, s ktorými nesúhlasí. Západ uvalil na Rusko sériu ekonomických sankcií v reakcii na inváziu na Ukrajinu .

„Nazvime veci pravými menami. Nikto nedovolil západnej menšine hovoriť v mene celého ľudstva,“ povedal.

Lavrov taktiež ostro skritizoval aktivity členov NATO v západnom Pacifiku, konkrétne alianciu medzi Austráliou, Britániou a USA, ako aj posilňovanie amerických vzťahov s Japonskom, Južnou Kóreou a mnohými krajinami juhovýchodnej Ázie.

Lavrov tiež obvinil americké veľvyslanectvo v Moskve, že blokuje ruským novinárom, aby ho sprevádzali do New Yorku tým, že im víza schválili až po odlete jeho lietadla.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vystúpili zástupcovia asi 50 krajín, pričom mnohí poukazovali na narastajúcu konfrontáciu medzi členskými štátmi OSN. Zdôraznili dôležitosť zachovania multilateralizmu vrátane reformy Bezpečnostnej rady tak, aby odrážala 21. storočie namiesto mocenskej štruktúry, ktorá vznikla na troskách po druhej svetovej vojne.

Medvedev varoval pred dôsledkami vzniku „Štvrtej ríše“
Medvedev: vznik „Štvrtej ríše“ na základe Nemecka sa zmení na celoeurópsku vojnu Možné vystúpenie na základe Nemecka a jeho satelitov „Štvrtej ríše“ sa zmení na novú celoeurópsku vojnu, domnieva sa podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik