Od polovice apríla začína medvedia ruja, ochranári VARUJÚ ľudí
22 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Od polovice apríla začína medvedia ruja. Trvá do konca júla. Zásahový tím pre medveďa hnedého preto vyzýva ľudí k opatrnosti. TASR o tom informovala Štátna ochrana prírody SR.

"Vo vzťahu ku konfliktným stretom s človekom je najmenej rizikové obdobie hibernácie, a naopak, najrizikovejšie je práve obdobie medvedej ruje. Samotársky žijúce medvedie samce v tomto čase intenzívne vyhľadávajú rujné medvedice," poukázali ochranári. Medvede sú počas ruje mimoriadne opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú. Ich aktivita počas dňa stúpa, a preto sa počas ruje zvyšuje pravdepodobnosť stretu s človekom, upozornili.

Čo platí na Budajových vegetariánov? Všetci svätí (VIDEO)
Poriadny posmech zožal pred časom minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý označil za vegetariána medveďa hnedého, najväčšiu šelmu žijúcu na území Slovenska. „Medvede nezabíjajú ľudí, sú to vegetariáni,“ povedal Budaj v diskusnom programe... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Ide o stresujúce obdobie pre medvede

ŠOP vysvetľuje, že medveď hnedý patrí k polygamným druhom. Samec nasleduje medvedicu, pri ktorej v niektorých prípadoch zostáva aj viac ako tri týždne. Samicu potom celý čas sprevádza, pričom ju bránia pred inými samcami a aj pred človekom.

"Medvedia ruja je veľmi stresujúca pre vodiace samice, ktoré chránia svoje mláďatá. Samci totiž mláďatá bežne napádajú, prípadne zabijú s cieľom dostať medvedicu opäť do ruje," povedali ochranári. Vodiace medvedice preto dočasne opúšťajú svoje domovské okrsky a vyhľadávajú nové územia bez dospelých samcov.

Pozor na varovné signáli

Medvedica v prípade stretu s človekom upozorní medvieďatá varovným fučaním, aby sa schovali. "Sú však prípady, keď medvedica nestihne varovať mláďatá a blížiaceho sa človeka nezavetrí. Človek sa tak nechtiac dostane medzi mláďatá a matku do kontaktnej vzdialenosti a vtedy môže dôjsť k samotnému útoku," uviedla ŠOP. Je to podľa ochranárov štatisticky najčastejšia príčina útoku medveďa na človeka. V drvivej väčšine prípadov však medvedica zaregistruje ľudí skôr a ku kontaktu vôbec nedôjde.

Krátka rada

"Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad - varovanie, aby sa človek vzdialil. Toto môže byť človekom chápané ako útok. Vtedy je potrebné pomaly ustúpiť a vzdialiť sa," odporučila štátna ochrana prírody. Ďalej v prípade útoku radí ľahnúť si na zem, kryť si rukami krk, hlavu a počkať, kým útok nepominie a medvede sa nevzdialia. Aktívna obrana človeka počas útoku len zhorší situáciu.

Sulík sa prebudil zo sna a ide vyhrať voľby
"Bejby nebude sedieť v kúte," znie hláška v známom filme Hriešny tanec. Takto nejako vyznieva odkaz zo sobotného kongresu strany SaS. Richard Sulík sa zrejme prebral zo sna a vyráža do boja. Klokany počkajú. SaS povedie do septembrových... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme